Cum sa faci cel mai bun cozonac?

Cum sa faci cel mai bun cozonac?

0 Shares
0
0
0

De sarbatori, gospodinelor le face placere sa se pregateasca asa cum au invatat de la mamele si bunicile lor, cu mancaruri traditionale si cu tot felul de delicatese, iar cozonacul nu are cum sa lipseasca din schema.

Cozonacul este cel mai cunoscut desert al romanilor de sarbatori, si cu siguranta este nelipsit din casele romanilor, atat de Craciun, cat si de Paste sau cu ocazia altor sarbatori crestine.

Femeia moderna in zilele noastre, care are un job si care are programul incarcat, nu mai are timpul necesar pentru a face prajituri si cozonaci de sarbatori, dar asta nu inseamna ca nu are in casa cozonac. Femeia moderna opteaza pentru cozonac Royal de la Boromir, si alege cozonacul in functie de preferinte.

Gospodinele insa care au timp liber, aleg sa faca diferite tipuri de cozonaci, iar in continuare vom discuta despre acest aspect, si vom vedea cum se face un cozonac de nota 10.

Asadar, mai intai de toate facem precizarea ca modul de preparare al cozonacilor este diferit de la o regiune a tarii la alta, dar ingredientele de baza pe care gospodinele le folosesc, in mare parte sunt aceleasi: faina alba de calitate superioara, drojdie, lapte, oua, zahar. Pentru a obtine o aroma mai placuta, gospodinele folosesc in aluat si coaja rasa de lamaie sau de portocala.

In ceea ce priveste compozitia cozonacului, exista diferite retete, iar ingredientele sunt diferite in functie de reteta, in functie de preferintele gospodinei si nu numai; dar cel mai adesea gospodinele fac cozonac cu nu nuca, stafide, cacao sau cu rahat turcesc.

In functie de preferintele personale ale gospodinelor, acestea pot face cozonacii drepti, rotunzi, impletiti, simplu, sau sub diverse alte forme. Pana la urma insa, mai putin conteaza forma cozonacului, si mai mult conteaza gustul acestuia.

Cozonac cu nuca si scortisoara

Cand vine vorba despre tipurile de cozonac, unul dintre cele mai populare tipuri este cel cu nuca si scortisoara, insa cu nuca intr-o cantitate mult mai mare. In randurile care urmeaza, aveti posibilitatea de a afla cum se face un astfel de cozonac. Iata asadar ingredientele:

  • 500 g de faina cernuta;
  • 2 galbenusuri de ou;
  • 15 g de drojdie;
  • 175 g de zahar;
  • 100 ml de apa;
  • 100 ml de lapte;
  • 30 g de unt
  • un praf de sare;

Ingrediente pentru compozitia cozonacului cu nuca si scortisoara:

  • 200 g de zahar;
  • 2 linguri de scortisoara;
  • 150 g de nuca macinata;
  • 150 g de unt.

Cum se prepara cozonacul cu nuc si scortisoara

Mai intai de toate se amesteca apa cu laptele si se incalzesc. Se pune un praf de sare si o lingura de zahar in 70 ml din amestecul respectiv. Apoi se adauga drojdia pentru a se dizolva. Este nevoie de un al doilea vas, in care se pune faina, iar in mijlocul ei se adauga maiaua din drojdie.

Se framanta aluatul, dupa care se lasa intr-un loc cald la dospit. Dupa aceea, se adauga zaharul ramas, untul topit, dar si galbenusurile de ou si laptele cald amestecat cu apa. Este important ca aluatul obtinut sa fie unul moale, dar trebuie framantat pana cand incepe sa se desprinda de pe maini. Trebuie avuta suficienta rabdare pana cand aluatul dospit isi dubleaza volumul.

Cand aluatul inca dospeste, se amesteca zaharul cu nuca macinata si cu scortisoara intr-un alt vas. Se topeste si untul in acelasi timp si trebuie avuta putina rabdare pana cand acesta incepe sa se raceasca putin.

Atunci cand aluatul este gata, se rastoarna pe masa pe care se pregatesc cozonacii, si care inainte a fost presarata cu faina. Se intinde aluatul incat sa se obtina o “foaie” foarte subtire. Peste aceasta se adauga compozitia cu nuca, si se stropeste cu unt topit.

Apoi, se impatura aluatul in asa fel incat latura de jos si latura de sus sa se intalneasca la mijloc. Se foloseste in continuare umplutura de nuca si unt pentru presarare, dupa care se ruleaza aluatul sub forma unei rulade, iar apoi se mai lasa aproximativ o jumatate de ora la dospit.

Pentru a coace cozonacul, este nevoie de un vas de ceramica. Trebuie uns fundul vasului cu unt, iar cozonacul trebuie batut cu ou, dupa care se pune in cuptorul preincalzit, si se lasa aproximativ o ora la copt, in functie de culoarea dobandita de acesta.

0 Shares
You May Also Like