De la adoptarea de către piață și instituții, la claritatea reglementărilor și la reducerea la jumătate a recompenselor BTC – acestea sunt factorii care vor impulsiona următorul ciclu de creștere, conform ChatGPT.
Bitcoin a trecut prin numeroase perioade de urcuș și cădere în istoria sa relativ scurtă, dar doar câteva au fost proclamate drept un adevărat ciclu de creștere. Cel mai recent a avut loc la sfârșitul anului 2021, când criptomoneda a înregistrat un salt spectaculos la nivelul său maxim istoric de 69.000 de dolari.
Urmată a fost o scădere masivă a prețului, care a dus la o prăbușire a valorii BTC sub pragul de 20.000 de dolari, în contextul mai multor falimente în industrie, precum și al inflației globale galopante și al războiului din Europa.
Pe măsură ce bitcoin și-a revenit considerabil după perioada sa sub pragul de 16.000 de dolari, comunitatea speculează frecvent dacă un nou ciclu de creștere a început deja sau este chiar dupa colț. În acest articol vom explora opinia chatbotului AI ChatGPT despre aceasta.
Adoptia
Deși ChatGPT a avut câteva erori în ceea ce privește BTC, cum ar fi prețul său maxim istoric, chatbot-ul a oferit câteva concluzii interesante despre ceea ce ar putea stimula următorul ciclu de creștere. În primul rând, a evidențiat adoptarea globală, care se desfășoară în două etape – adoptarea de către piață și adoptarea instituțională – și le-am combinat într-una singură.
În ceea ce privește adoptarea de către piață, ChatGPT crede că prețul criptomonedei va își va relua traiectoria ascendentă odată ce mai multe afaceri vor începe să o accepte ca metodă de plată. Acest lucru va contribui la „crearea unui sentiment pozitiv și la stimularea cererii”.
„Factori precum integrarea opțiunilor de plată Bitcoin de către companiile majore sau lansarea vehiculelor de investiții reglementate în Bitcoin pot contribui la un nou ciclu de creștere.”
Adoptarea instituțională ar putea, de asemenea, să ajute la creșterea prețului BTC. Să nu uităm că numeroase companii, cum ar fi MicroStrategy, MassMutual, Tesla, BlackRock și altele, au cumpărat părți din acest activ sau au interacționat cu el într-un mod diferit în timpul ultimului ciclu de creștere. O repetare a acestui scenariu ar putea declanșa un alt ciclu de creștere.
Dezvoltări tehnologice
ChatGPT a adus în discuție și anumite evoluții tehnologice care ar putea fi printre motivele unui nou ciclu de creștere. De exemplu, rețeaua Bitcoin a început să înregistreze o adoptare și o implicare sporită după actualizarea Tarpoot, care a permis crearea de NFT-uri pe aceasta.
Până acum, acest lucru a beneficiat în special minerilor datorită numărului crescut de tranzacții și costurilor mai mari ale comisioanelor. Cu toate acestea, există și alti factori și posibilități, conform ChatGPT.
„Progrese semnificative în tehnologia subiacentă a Bitcoinului sau îmbunătățiri în ceea ce privește scalabilitatea, securitatea sau caracteristicile de confidențialitate pot genera entuziasm și pot atrage mai mulți utilizatori și investitori.”
Claritatea reglementărilor
Cu toate că mai multe țări au făcut tentative inițiale de a reglementa industria criptomonedelor în ultimii ani, aceasta rămâne în mare parte nesupravegheată. De fapt, unele dintre cele mai mari națiuni, precum China și SUA, au interzis oficial clasa de active sau pur și simplu nu au furnizat reglementări detaliate care să contribuie la prosperarea acesteia și să protejeze investitorii în același timp.
În cazul în care aceasta se va schimba în cele din urmă, ChatGPT crede că prețul BTC va începe din nou să crească.
„Reglementările clare și favorabile pot oferi un mediu mai stabil pentru criptomonede, crescând încrederea investitorilor. Evoluțiile reglementare pozitive, cum ar fi recunoașterea Bitcoinului ca formă legală de plată sau stabilirea unor cadre de sprijin pentru afacerile din domeniul criptomonedelor, pot stimula creșterea pieței.”
Situația din SUA a fost deosebit de nefavorabilă în ultimele luni, deoarece SEC, fără a furniza orientări clare privind criptoactivele care sunt valori mobiliare, a urmărit platforme precum Coinbase, Binance, Kraken și altele.
Factori economici și geopolitici
După cum s-a menționat mai sus, războiul izbucnit în Europa a cauzat dificultăți pentru investitori în diferite sectoare, inclusiv în criptomonede. În plus, inflația în creștere și încercările disperate ale băncilor centrale de a o combate au dus la ieșiri de capital din activele cu risc, cum ar fi BTC.
Dar, la o scară macro, ChatGPT crede că situația economică dificilă, devalorizarea valutelor sau tulburările politice ar putea determina oamenii să se îndrepte către Bitcoin. Interesul pentru criptomoneda principală probabil că va crește, deoarece oamenii vor căuta „active descentralizate și necontrolate de guverne, precum Bitcoin”.
Am observat evoluții similare în țări precum Argentina și Turcia, unde localnicii se confruntă de ceva timp cu rate de inflație de două și chiar trei cifre. Astfel, ChatGPT a făcut referire la cuvintele investitorului Paul Tudor Jones III: „În perioade de incertitudine economică, unii investitori pot privi Bitcoinul ca pe o protecție împotriva sistemelor financiare tradiționale, ceea ce ar putea duce la creșterea prețului său.”
Halving-ul Bitcoin
Nu în ultimul rând, chatbotul AI a menționat evenimentele de halving( injumatatirea recompenselor pentru mineri). Introduse în rețeaua Bitcoin de la înființarea sa în 2009, acestea au loc la fiecare 210.000 de blocuri (aproximativ patru ani) și au scopul de a reduce recompensele blocului, ceea ce duce la reducerea vitezei de creare a noilor BTC.
Cele trei evenimente de reducere la jumătate anterioare au fost urmate de creșteri spectaculoase ale prețului, iar ChatGPT a afirmat că următoarea – așteptată să aibă loc în aprilie anul viitor – probabil va duce la aceleași mișcări ale prețului.
„Din punct de vedere istoric, evenimentele de halving s-au corelat cu cicluri de creștere, deoarece reducerea ofertei și posibila creștere a cererii au avut un efect pozitiv asupra prețului Bitcoinului.”