Compania de Inginerie din Spatele Blockchain-ului Cardano: IOHK (IOG)

Compania de Inginerie din Spatele Blockchain-ului Cardano: IOHK (IOG)

0 Shares
0
0
0

Indiferent că îi spui IOHK, IOG sau Input Output Global, nu poți nega că firma de inginerie a lui Charles Hoskinson este un bastion al creativității și inovației în spațiul criptomonedelor. Camera de comandă din spatele protocoalelor revoluționare precum Cardano (ADA), Input Output Global promovează principiile fundamentale ale tehnologiei blockchain.

Angajamentul lor pentru descentralizare și transparență este evident. Fiecare produs lansat sub egida IOHK este testat și evaluat de către cei mai de seamă cercetători blockchain din lume, asigurând un sistem sigur și eficient la toate nivelurile.

Deși Input Output Global este cel mai bine cunoscut pentru dezvoltarea blockchain-ului Cardano, firma de inginerie a construit de asemenea multe produse și servicii care extind și îmbunătățesc ecosistemul Cardano.

Acest articol va explora istoria și produsele IOHK și va explora influența acestei companii de inginerie asupra industriei criptomonedelor la nivel larg.

Ce este IOHK sau IOG?

Înainte de a merge mai departe, vreau să abordez problema evidentă. Cu tot profesionalismul său tehnic, Input Output Global suferă de o criză de identitate.

Compania de inginerie se laudă cu o mulțime de programatori talentați, dar se luptă să comunice eficient. Un exemplu în acest sens: Compania și-a schimbat oficial numele din Input Output Hong Kong (IOHK) în Input Output Global (IOG) în anul 2021, însă majoritatea elementelor de branding oficial (cum ar fi site-ul web, iohk.io) încă utilizează acronimul IOHK.

Înregistrările arată că firma de inginerie software a depus cererea de rebranding în 2018, deci au avut suficient timp să-și actualizeze canalele de comunicare.

Foarte bine. Acum că am lămurit asta, ce este IOG?

IOG este compania de tehnologie din spatele blockchain-ului Cardano. Este un conglomerat de gânditori, cercetători și dezvoltatori dedicați construirii de criptomonede și sisteme distribuite pentru o gamă variată de părți interesate, de la instituții academice la entități guvernamentale.

Cu un angajament față de principiile open-source și o preferință pentru cercetarea evaluată de colegi, IOG își imaginează o lume în care blockchain-ul Cardano oferă oamenilor acces mai mare la instrumente financiare și servicii blockchain la nivel mondial.

Istoria IOHK

Input Output Hong Kong a fost fondată în 2015, când peisajul blockchain-ului era încă la începuturi. Charles Hoskinson, co-fondator al Ethereum, a inițiat compania alături de Jeremy Wood, urmând disputele cu alți co-fondatori ETH privind viziunea comercială a rețelei.

Ironia este că, deși Charles dorea ca Ethereum să fie o companie comercială, el și Jeremy Wood au ales să construiască IOHK și Cardano ca o platformă non-profit. Cei doi au avut ca scop crearea unei companii care să împingă limitele tehnologiei blockchain prin cercetare riguroasă și metode bazate pe dovezi.

Rețeaua rezultată a fost construită de la zero de trei entități fondatoare: IOHK, Fundația Cardano și EMURGO. După ani de dezvoltare și pregătire, pilonii fondatori au dezvăluit produsul lor de vârf, Blockchain-ul Cardano, în 2017.

Sprijinit de criptomoneda ADA, Cardano a urcat rapid în rândurile celor mai mari active digitale din industrie. Oferind o perspectivă nouă asupra mecanismelor de consens blockchain, rețeaua open-source a adunat o comunitate pasionată de entuziaști.

În 2021, IOHK și-a mutat oficial sediul din Hong Kong în Wyoming, SUA. Coincidând cu această mutare, firma de dezvoltare software s-a rebranduit în Input Output Global.

De-a lungul anilor, IOG a crescut exponențial. Astăzi, IOG se mândrește cu peste 300 de angajați care lucrează de la distanță în mai mult de 50 de țări la nivel mondial. Așa cum sugerează și numele nou, IO Global primește o varietate vastă de culturi, abilități și perspective în forța sa de muncă înfloritoare.

Produse IOG

Analizând îndeaproape suita de produse IOG, nu poți să nu fii uimit de profunzimea a ceea ce este oferit. Fiecare platformă este proiectată pentru a îmbunătăți capabilitățile ecosistemului Cardano și experiența utilizatorilor.

Blockchain-ul Cardano

Blockchain-ul Cardano este piesa centrală a eforturilor IOG, o platformă de contracte inteligente de Nivel Unu care le oferă utilizatorilor control complet asupra activelor lor digitale. Rețeaua open-source își propune să rezolve  trilema blockchain și să echilibreze perfect scalabilitatea, securitatea și descentralizarea.

Rețeaua se bazează pe propriul mecanism de consens dedicat Proof-of-Stake, Ouroboros, pentru a atinge o securitate etanșă și o eficiență energetică care face rețelele concurente să pălească de rușine.

Lansat în 2017, blockchain-ul Cardano a fost într-o stare constantă de evoluție. Comunitatea pasionată de dezvoltatori a rețelei a construit sute de aplicații descentralizate și unelte care valorifică capabilitățile blockchain-ului și atrag mii de utilizatori.

IOG și partenerii săi lucrează constant la îmbunătățirea rețelei. Fork-urile dure frecvente ale Cardano și soluții de scalare, precum Hydra, permit platformei blockchain să își depășească limitările, asigurând un viitor mai luminos pentru rețeaua Cardano.

Portofelul Daedalus

Portofelul Daedalus

Portofelul oficial al blockchain-ului Cardano, Daedalus, sporește descentralizarea și securitatea rețelei prin rularea unui nod complet pe fiecare dispozitiv pe care este instalat. Daedalus nu este doar un loc sigur pentru investitorii ADA să-și păstreze monedele, dar platforma permite de asemenea utilizatorilor să-și depună ADA în pool-uri de staking pentru a securiza rețeaua și pentru a câștiga recompense.

Cu toată importanța sa, Portofelul Daedalus are un defect evident. Nu poate interacționa cu dApps pe blockchain-ul Cardano. Acest lucru înseamnă că utilizatorii Daedalus nu pot profita de ecosistemele DeFi și NFT în creștere ale Cardano sau de a explora gama de dApps Cardano.

Din fericire, IOG are o soluție pentru această problemă, dar mai multe despre asta mai târziu.

Atala

Atala PRISM este un sistem de identitate descentralizat conceput pentru a împuternici indivizii și instituțiile. Platforma emite DID-uri (Identificatori Descentralizați) pentru a oferi utilizatorilor un mod sigur și imun la manipulări de a-și partaja acreditările, construind încredere fără a compromite intimitatea.

Cadrul este versatil, deservind numeroase cazuri de utilizare, de la servicii financiare până la educație și aplicații guvernamentale. Atala este cel mai bine cunoscută pentru colaborarea cu Guvernul Etiopian pentru a oferi 3.500 de școli, cinci milioane de studenți și 750.000 de profesori cu acreditări educaționale securizate.

Fie că este vorba de verificarea acreditărilor academice, asigurarea transparenței în lanțurile de aprovizionare sau facilitarea proceselor guvernamentale fără probleme, Atala este un exemplu excelent al modului în care tehnologiile blockchain pot perturba și reinventa industriile existente.

Lace

Ca răspuns la problemele de integrare ale portofelului Daedalus, IOG a dezvăluit Lace, o a doua platformă de portofel pentru Cardano. Conceput ca un portofel ușor pentru Cardano, Lace este o poartă către universul expansiv de dApps, CNFTs și servicii DeFi ale Cardano.

Lace oferă utilizatorilor o experiență fără întreruperi, punând punte între complexitățile tehnologiei blockchain și utilizatorul obișnuit. Cu interfața sa intuitivă, Lace asigură că și cei noi în domeniul cripto pot naviga ușor, făcând Cardano mai accesibil ca niciodată.

Project Catalyst

Conceput de IOG, Project Catalyst este un fond de inovație pentru ecosistemul Cardano. Practic, Project Catalyst împuternicește comunitatea Cardano să preia controlul asupra viitorului platformei.

Membrii propun idei de startup și noi inițiative, discută despre provocările potențiale și decid colectiv care proiecte primesc finanțare. Această abordare democratică asigură că ecosistemul Cardano evoluează în armonie pentru a se potrivi cu nevoile diverse ale utilizatorilor săi.

Project Catalyst este loc al creativității unde comunitatea Cardano poate uni forțele pentru a creiona, colabora și a aduce la viață idei noi. Oricine, fie că ești un dezvoltator de blockchain sau un utilizator avansat de DeFi, este binevenit să sugereze și să voteze propunerile pe care le crede că vor îmbunătăți ecosistemul.

Marlowe

Marlowe

Mai mult destinat dezvoltatorilor decât utilizatorilor finali, Marlowe de la IOG este un DSL (limbaj specific de domeniu) și un ecosistem de unelte care facilitează dezvoltarea aplicațiilor financiare pe rețeaua Cardano.

Cu Marlowe Playground, dezvoltatorii, chiar și cei neinițiați în subtilitățile blockchain, pot construi vizual contracte inteligente. Acest mediu intuitiv oferă o nouă perspectivă asupra dezvoltării contractelor inteligente, făcând-o accesibilă unui public mai larg.

PLUTUS

Plutus, scris în Haskell, este limbajul nativ de programare pentru contracte inteligente al blockchain-ului Cardano. Limbajul Turing-Complet a fost dezvoltat special de IOG pentru a fi utilizat în exclusivitate în cadrul ecosistemului Cardano.

Una dintre caracteristicile care fac Plutus unic este capacitatea sa de a unifica codul on-chain și off-chain. Permițând dezvoltatorilor să scrie ambele fațete în Haskell, Plutus asigură o integrare fără sudură, optimizând atât performanța cât și securitatea. În plus, modelul contabil UTXO al Plutus oferă o flexibilitate mai mare în timpul execuției contractului.

Deși Plutus adaugă indubitabil un strat de exclusivitate blockchain-ului Cardano, el face de asemenea mai dificilă înscrierea dezvoltatorilor. Cu zeci de alte limbaje bazate pe EVM folosind limbaje similare ca Solidity și Vyper, este mult mai ușor pentru programatorii Web 3 să treacă între alte rețele decât să migreze către Cardano.

Midnight

Midnight este un nou-venit în suita de produse IOG, deschizând noi orizonturi în ecosistemul Cardano. Midnight este o sidechain cu dovadă zero-cunoaștere (zk-proof) care rulează în paralel cu rețeaua principală Cardano, oferind utilizatorilor o mai mare confidențialitate și anonimat online.

Fondatorul IOG, Charles Hoskinson, susține că Midnight este cel mai sofisticat produs la care au lucrat vreodată. Pe scurt, doveziile zk (zero-knowledge proofs) permit părților să dovedească că cunosc date sensibile, cum ar fi o parolă, fără a dezvălui informația respectivă.

Anunțul inițial al lansării DevNet pentru Midnight a fost întâmpinat cu sentimente amestecate din partea comunității Cardano. În ciuda entuziasmului IOG, anunțul a fost puțin detaliat, lăsând fanii ADA cu multe întrebări.

Pro și Contra IOG

Compania de inginerie fondatoare a Cardano este plină de talent și ingeniozitate, dar asta nu înseamnă că nu are defecte. Să aruncăm o privire asupra avantajelor și dezavantajelor IOG.

Avantaje:

Gama Versatilă de Produse – IGO construiește constant produse inovatoare care îmbunătățesc și extind capacitățile blockchain-ului Cardano.

Abordare Bazată pe Cercetare – Angajamentul IOG față de cercetarea evaluată de colegi asigură că soluțiile sale sunt robuste și durabile.

Dedicare față de Codul Sursă Deschis – Tot ce este lansat sub umbrela IOG este open-source, însemnând că utilizatorii pot verifica siguranța și pot construi pe baza caracteristicilor existente.

Inspirație Globală – Cu colaborări ce se întind pe continente și o echipă recrutată din întreaga lume, IOG este un mediu propice pentru gândirea creativă.

Dezavantaje:

Comunicare Deficitară – Deși uneltele și arhitectura IOG sunt de top, eforturile lor de comunicare și marketing lasă mult de dorit. Majoritatea lumii încă face referire la companie ca IOHK, iar lansările de noi produse adesea lasă utilizatorii cu mai multe întrebări decât răspunsuri.

Dezvoltare Lentă – Produsele IOG sunt îngreunate de timpuri de dezvoltare lente. Hard fork-urile rețelei sunt frecvent întârziate. Mai mult, în multe privințe, cum ar fi doveziile zk (zero-knowledge) și scalarea, IOG este încă cu ani în urma rețelelor rivale.

Așteptări Ridicate – Ca figuri proeminente în industria blockchain, IOG și Cardano suportă povara așteptărilor ridicate. Utilizatorii sunt adesea dezamăgiți de produsele când acestea sunt în cele din urmă lansate.

Pe de altă parte:

IOG este inima pulsantă a rețelei Cardano. Cu toate acestea, compania se luptă să comunice eficient și să gestioneze așteptările comunității Cardano. Pentru a rămâne relevantă în industria blockchain extrem de competitivă, IOG trebuie să dedice mai mult timp educației ecosistemului.

De ce este important?

Fiind forța motrice din spatele creșterii tehnice a blockchain-ului Cardano, IOG deține o influență enormă în sfera cripto. A învăța despre rolul și responsabilitățile IOG ar trebui să fie o parte esențială a educației fiecărui suporter ADA.

0 Shares
You May Also Like