Ce trebuie sa stii despre Windows 11

Ce trebuie sa stii despre Windows 11?

0 Shares
0
0
0

Windows 11 este cea mai recenta versiune majora a sistemului de operare Microsoft Windows NT, lansata in Octombrie 2021. Este un upgrade gratuit la predecesorul sau, Windows 10 (2015), disponibil pentru orice dispozitiv Windows 10 care indeplineste noile cerinte de sistem Windows 11.

Windows 11 prezinta modificari majore ale shell-ului Windows influentate de Windows 10X (care a fost anulat), inclusiv un meniu Start reproiectat, inlocuirea „tile-urilor sale live” cu un panou separat numit „Widget-uri” pe bara de activitati, capacitatea de a crea seturi de ferestre intr-un mosaic care poate fi minimizat si restaurat din bara de activitati ca grup, implementand noile tehnologii de gaming mostenite de la Xbox Series X si Series S, cum ar fi Auto HDR si DirectStorage, pe hardware compatibil. Internet Explorer (IE) a fost inlocuit cu Microsoft Edge bazat pe Chromium, iar Microsoft Teams este integrat in shell-ul Windows.

Microsoft a anuntat, de asemenea, planuri de a permite mai multa flexibilitate in software-ul care poate fi distribuit prin Microsoft Store si de a sprijini aplicatiile Android pe Windows 11 (inclusiv un parteneriat cu Amazon pentru a face magazinul sau de aplicatii disponibil pentru aceasta functie).

Din considerente de securitate, cerintele de sistem pentru Windows 11 au fost crescute fata de Windows 10. Microsoft accepta oficial sistemul de operare doar pe dispozitive care utilizeaza un procesor Intel Core de generatia a opta sau mai nou (cu unele exceptii minore), procesor AMD Ryzen bazat pe microarhitectura Zen+ sau mai nou, sau un Qualcomm Snapdragon 850 ARM system-on-chip sau mai nou, cu incarcare securizata UEFI si Trusted Platform Module (TPM) 2.0 acceptat si activat (desi Microsoft poate oferi exceptii de la cerinta TPM 2.0 pentru OEM). Desi sistemul de operare poate fi instalat pe procesoare neacceptate, Microsoft nu garanteaza disponibilitatea actualizarilor. Windows 11 a eliminat suportul pentru procesoarele x86 pe 32 de biti si dispozitivele care utilizeaza firmware BIOS.

Windows 11 a primit o receptie larg polarizata. Acoperirea pre-lansare a sistemului de operare s-a concentrat pe cerintele sale hardware mai stricte, cu discutii despre daca acestea au fost in mod legitim destinate sa imbunatateasca securitatea Windows sau daca au fost implementate ca un truc de a forta utilizatorii sa adopte dispozitive mai noi. La lansare, a fost laudat pentru designul sau vizual imbunatatit, managementul ferestrelor si un accent mai puternic pe securitate, dar a fost criticat pentru diverse modificari aduse aspectelor interfetei sale cu utilizatorul, care au fost vazute ca fiind mai slabe decât cele ale predecesorului sau.

Din Aprilie 2022, Windows 11 este a doua cea mai populara editie Windows pe computerele Windows din Statele Unite, cu 10,55%, in timp ce la nivel global ramâne pe locul trei in medie (si in unele tari pe locul 4) dupa Windows 7 si, de asemenea, cu mult in urma Windows 10 , care are o acoperire de 78,35% in Statele Unite. Pe toate platformele, Windows 11 ruleaza pe o cota de 2,6% din PC-uri.

Dezvoltare

La conferinta Ignite din 2015, angajatul Microsoft Jerry Nixon a declarat ca Windows 10 va fi „ultima versiune de Windows”. Sistemul de operare a fost considerat a fi un serviciu, cu noi versiuni si actualizari care urmeaza sa fie lansate in timp.

In Octombrie 2019, Microsoft a anuntat „Windows 10X”, o editie viitoare a Windows 10 conceputa exclusiv pentru dispozitive cu ecran tactil dublu, cum ar fi viitorul Surface Neo. A prezentat o interfata de utilizator modificata, proiectata in jurul „posturilor” sensibile la context pentru diferite configuratii de ecran si scenarii de utilizare, precum si modificari, cum ar fi o bara de activitati centrata si un meniu Start actualizat, fara „live tiles” din Windows 10. Aplicatiile Windows mostenite ar trebui, de asemenea, sa ruleze in „containere” pentru a asigura performanta si optimizarea puterii. Microsoft a declarat ca intentioneaza sa lanseze dispozitive Windows 10X pâna la sfârsitul anului 2020.

In Mai 2020, pe fondul pandemiei de COVID-19, directorul de produs pentru Microsoft Windows si Office Panos Panay, a declarat ca „pe masura ce continuam sa punem nevoile clientilor in prim plan, trebuie sa ne concentram pe accesarea clientilor acolo unde sunt acum” si prin urmare, a anuntat ca Windows 10X se va lansa la inceput doar pe dispozitive cu un singur ecran si ca Microsoft va „continua sa caute momentul potrivit, impreuna cu partenerii nostri OEM, pentru a aduce pe piata dispozitive cu ecran dublu”.

Pe 18 Mai 2021, seful Serviciului si Livrarii Windows, John Cable, a declarat ca Windows 10X a fost anulat si ca Microsoft va „accelera integrarea tehnologiei de baza 10X cheie in alte parti ale Windows si produse ale companiei”.

Anunt

La conferinta pentru dezvoltatori Microsoft Build 2021, CEO-ul si presedintele Satya Nadella a dat detalii despre existenta urmatoarei generatii de Windows in timpul discursului sau principal. La doar o saptamâna dupa prezentarea lui Nadella, Microsoft a inceput sa trimita invitatii pentru un eveniment media dedicat Windows la 11:00 ET pe 24 Iunie 2021. Microsoft a postat, de asemenea, un videoclip de 11 minute cu sunete de pornire Windows pe 10 Iunie 2021, multi oameni speculând atât ora evenimentului Microsoft, cât si durata sunetului de pornire Windows pentru a face o referinta la numele sistemului de operare ca Windows 11.

Pe 24 Iunie 2021, Windows 11 a fost anuntat oficial la un eveniment virtual gazduit de directorul de produse Panos Panay. Potrivit lui Nadella, Windows 11 este „o re-imaginare a sistemului de operare”. Mai multe detalii pentru dezvoltatori, cum ar fi actualizari ale Microsoft Store, noul Windows App SDK (nume de cod „Project Reunion”), noile linii directoare Fluent Design si multe altele au fost discutate in timpul unui alt eveniment axat pe dezvoltatori in aceeasi zi.

Caracteristici

Windows 11, prima lansare majora de la cea din 2015, se bazeaza pe predecesorul sau, renovând interfata cu utilizatorul pentru a urma noile linii directoare Microsoft Fluent Design. Reproiectarea, care se concentreaza pe usurinta de utilizare si flexibilitate, vine alaturi de noi functii de productivitate si sociale si actualizari ale securitatii si accesibilitatii, abordând si incercand sa rezolve unele dintre deficientele Windows 10.

Microsoft Store, care functioneaza ca o vitrina unificata pentru aplicatii si alt continut, este, de asemenea, reproiectat in Windows 11. Microsoft permite acum dezvoltatorilor sa distribuie Win32, aplicatii web progresive si alte tehnologii de ambalare in Microsoft Store, alaturi de aplicatiile Universal Windows Platform. Microsoft a anuntat, de asemenea, planuri de a permite magazinelor de aplicatii terta parte (cum ar fi Epic Games Store) sa isi distribuie clientii pe Microsoft Store. Windows 11 accepta emularea software x86-64 pe platforme bazate pe ARM.

Platforma de colaborare Microsoft Teams este integrata in interfata de utilizator Windows 11 si este accesibila prin bara de activitati. Skype nu va mai fi livrat implicit cu sistemul de operare.

Microsoft sustine imbunatatiri ale performantei, cum ar fi dimensiuni mai mici ale actualizarilor, navigare web mai rapida in „orice browser”, timp de trezire mai rapid din modul de repaus si autentificare Windows Hello mai rapida.

Windows 11 este livrat cu browserul web Microsoft Edge bazat pe Chromium (pentru compatibilitate cu browserul web Google Chrome) si nu include/accepta Internet Explorer. Motorul sau de randare MSHTML (Trident) este inca inclus in sistemul de operare din motive de compatibilitate cu versiunea anterioara, iar Edge poate fi configurat pentru a reda site-urile web incluse in lista alba in „Modul IE” (care inca foloseste motorul de randare MSHTML al IE, in loc de motorul Blink). Windows 11 este prima versiune de Windows de la lansarea originala de vânzare cu amanuntul a Windows 95 care nu este livrat cu Internet Explorer.

Aplicatia Xbox actualizata, impreuna cu tehnologiile Auto HDR si DirectStorage introduse de Xbox Series X si Series S, vor fi integrate in Windows 11; acesta din urma necesita o placa grafica care accepta DirectX 12 si o unitate SSD NVMe.

portrait-smiling-happy-man-with-laptop-thumb-up-isolated-white

Interfata cu utilizatorul

O interfata de utilizator reproiectata este prezenta frecvent in sistemul de operare, bazându-se pe Fluent Design System; transluciditatea, umbrele, o noua paleta de culori si geometria rotunjita sunt predominante in intreaga interfata de utilizare. Un aspect predominant al designului este aspectul cunoscut sub numele de „Mica”, descris ca un „material opac, dinamic, care incorporeaza tema si tapet pentru desktop pentru a picta fundalul ferestrelor, cum ar fi aplicatiile si setarile”. O mare parte a interfetei si a meniului de pornire se inspira puternic din Windows 10X, acum anulat. Fontul Segoe UI folosit de la Windows Vista a fost actualizat la o versiune variabila, imbunatatind capacitatea sa de a scala intre diferite rezolutii de afisare.

Butoanele barei de activitati sunt aliniate la centru in mod implicit si sunt fixate permanent pe marginea de jos a ecranului; aceasta nu poate fi mutata in partea de sus, din stânga sau din dreapta a ecranului, ca in versiunile anterioare de Windows, fara modificari manuale ale registrului. Bara laterala de notificari este acum accesata facând clic pe data si pe ora, cu alte comutari Quick Actions, precum si controale pentru volum, luminozitate si redare media, mutate intr-o noua fereastra de tip pop-up, care este afisata facând clic pe bara de sistem.

Butonul „Widget-uri” de pe bara de activitati afiseaza un panou cu Microsoft Start, un agregator de stiri si continut personalizat. Microsoft Teams este integrat in mod similar cu bara de activitati, cu o fereastra pop-up care arata o lista de conversatii recente.

Meniul Start a fost reproiectat semnificativ, inlocuind „live tiles” utilizate de Windows 8.x si 10 cu o grila de aplicatii „fixate” si o lista de aplicatii si documente recente. File Explorer a fost actualizat pentru a inlocui bara de instrumente panglica cu o bara de instrumente mai traditionala, in timp ce meniurile sale contextuale au fost reproiectate pentru a muta unele sarcini (cum ar fi copierea si inserarea) intr-o bara de instrumente din partea de sus a meniului si pentru a ascunde alte operatiuni intr-un sub-meniu.

Task View, o caracteristica introdusa in Windows 10, are un design reimprospatat si accepta oferirea de imagini de fundal separate pentru fiecare desktop virtual. Functionalitatea de aprindere a ferestrei a fost imbunatatita cu doua caracteristici suplimentare; plasarea cursorului peste butonul de maximizare al unei ferestre afiseaza „Snap Layouts” predeterminate pentru aranjarea mai multor ferestre pe un afisaj, iar aranjamentul in mosaic al ferestrelor poate fi minimizat si restaurat din bara de activitati ca un „grup snap”.

Când un afisaj este deconectat intr-o configuratie cu mai multe monitoare, ferestrele care se aflau anterior pe acel afisaj vor fi reduse la minimum, mai degraba decât mutate automat pe afisajul principal. Daca acelasi afisaj este reconectat, ferestrele sunt restaurate la locatia anterioara.

0 Shares
You May Also Like