Ce trebuie sa stii despre intretinerea gazonului din curte?

Ce trebuie sa stii despre intretinerea gazonului din curte?

0 Shares
0
0
0

Probabil multi proprietari de case au renuntat la gradina de legume sau de flori in favoarea gazonului care confera curtii un aspect placut si este practic pentru familie.

Daca ai decis sa amenajezi curtea ta in acest fel, este necesar sa cunosti cateva aspecte legate de tot ce inseamna un gazon frumos de care sa te bucuri in zilele de vara.

In primul rand trebuie avut in atentie pregatirea locului destinat pentru insamantare. Pamantul trebuie sa fie curat si fara piatra sau alte obiecte.

Un pas important este curatarea acestuia de buruieni sau alte plante, si de radacinile acestora.

Acest lucru se poate face manual, dupa ce in prealabil lotul a fost bine ierbicidat.

In cazul in care se ierbicideaza total, va trebui sa treaca un termen de pana la 14 zile pana cand va avea loc insamantarea.

Solul trebuie afanat prin sapare 30 de cm si pregatit apoi prin presare, iar daca este cazul administrare de ingrasaminte.

Insamantarea trebuie facuta abia dupa ce solul este complet pregatit. Aceasta se face pe toata perioada primavara – toamna in functie de preferinte sau disponibilitate.

Pentru o suparafata de 30 metri patrati de teren este necesar un kilogram de seminte. Unii recomanda inainte de distribuirea semintelor, aplicarea unui strat de pamant negru sau ingrasamant natural, urmat de un strat de nisip. Dupa ce acest amestec a fost putin greblat, se imprastie semintele uniform si se acopera acolo unde exista posibilitatea cu un strat subtire de paie sau fan.

Dupa ce semintele au fost acoprite cu un strat subtire de fan sau paie, sau doar cu un strat de pamant, intreaga suprafata trebuie tasata cu un cilindru pentru ca semintele sa ia contact cu solul de sub ele si sa se stabilizeze.

Irigarea suprafetei trebuie sa fie facuta zilnic, insa cu moderatie pentru ca exista riscul ca semintele sa putrezeasca daca exista prea multa apa si umiditate.

Operatiunile de irigare trebui facute cu un aspersor, insa in primele zile cu mare atentie, datorita faptului ca o presiune prea mare ar putea sa imprastie semintele.

Udarea in exces poate produce si buruieni dar o cantitate redusa de apa poate provoca deterioarea gazonului si la sensibilizarea acestuia la seceta.

Udarea gazonului trebuie facuta dimineata pentru a diminua si evita socurile termice si aparitia mucegaiurilor.

Dupa ce iarba a incoltit si a inceput sa creasca, pana la indesare este necesara curatarea temeinica de orice buruiana sau planta, lucru care din pacate se face manual si presupune multa rabdare si timp.

Intretinerea gazonului este una dintre cele mai importante activitati in ceea ce priveste aspectul general al gazonului si al curtii tale.

Gazonul trebuie udat zilnic, sau macar la 2 zile, dimineata sau seara cand este racoare.

Pentru a obtine un gazon de calitate este necesara fertilizarea lui in functie de solul pe care se afla.

Fertilizarea este recomandata in general in perioada de crestere, primavara, dar este necesara o fertilizare si de toama, care va mentine gazonul frumos timp mai indelungat.

O alta operatiune de intretinere a gazonului este tunderea lui. Aceasta necesita obligatoriu masini de tuns iarba. Prima tundere trebuie sa aiba loc in luna aprilie in general. Pe tot parcursul anului gazonul trebuie sa aiba o inaltime de maxim 5 cm.

Dupa inflorire, plantele produc seminte si acestea se scutura conferind gazonului un aspect neplacut. Tunderea regulata a gazonului va oferi o imagine de calitate. Datorita tunderii regulate gazonul se va indesa si va arata mereu proaspat si verde.

Atunci cand firele de iarba au crescut prea mult, injumatatirea firului prin cosire va determina un soc la nivelul firului deiarba iar acesta va primi un aspect de uscat si isi va pierde vigoarea. Regenerarea gazonului presupune atentie si timp.

Este recomandat de asemenea ca modul de taiere sa fie variat, deoarece cositul in aceeasi directie va duce la compactarea solului.

Gazonul se va inclina si va creste in directia in care este cosit, deci o buna alternanta a cosirilor il va mentine drept.

Marginile de langa gard sunt destul de inaccesibile in cazul tunderii cu o masina de tuns, insa exista masini speciale de tuns margini. In cazul in care nu sunt tunse, gazonul va avea un aspect neplacut.

Gazonul se pregateste pentru iarna, prin tunderea lui pentru ultima data in an, inainte cu 10 zile de prima zapada.

0 Shares
You May Also Like