Ce este vata minerala?

Ce este vata minerala?

0 Shares
0
0
0

Vata minerala, care mai este cunoscuta si sub denumirea de lana minerala, este un produs anorganic, nemetalic, fabricat dintr-un amestec atent controlat de materii prime, care cuprinde in principal fie piatra, fie siliciu, care sunt incalzite la o temperatura ridicata pana la topire. Sticla topita sau piatra este apoi rotita si formata intr-o mata fibroasa flexibila pentru prelucrarea ulterioara a produselor finite.

Proprietatile termice, incendiare si acustice exceptionale din vata minerala deriva din covorul fibrelor care impiedica miscarea aerului si din compozitia chimica inerta a lanii minerale.

Este un material foarte versatil si poate fi fabricat la mai multe densitati diferite pentru a da proprietati diferite. Vata minerala se poate gasi pe piata in in diverse forme. Gama de produse include material granular liber, utilizat pentru izolatia peretilor cavitatii, placi pentru pereti, rulouri pentru izolarea prin mansarda, pana la sectiuni prefabricate si confectionate din teava, placi de tavan si panouri acustice.

Care sunt cele mai importante beneficii ale vatei minerale?

Izolatia termica

Performanta termica a vatai minerale se datoreaza in principal prevenirii convectiei prin infasurarea aerului in matricea lana deschisa a celulelor. Conductia este redusa deoarece exista foarte putine materiale solide care sa ofere cai, iar aerul static prins are o conductivitate termica scazuta.

Transferul de caldura este de asemenea redus, deoarece materialul actioneaza ca o bariera fizica pentru procesele radiative. Vata minerala de sticla si piatra izoleaza prin capturarea si mentinerea aerului in continuare. Nu se bazeaza pe gazul injectat care poate scurge si poate duce la deteriorarea performantei termice.

Vata minerala ofera o izolatie termica excelenta, ceea ce contribuie la restrictionarea transferului de caldura prin plicurile cladirii reducand astfel cererea de incalzire a spatiului si energie de racire.

La randul sau, aceasta reduce o serie de impacturi negative asupra mediului asociate cu productia de gaz si electricitate, inclusiv emisiile de CO2 si alti poluanti, cum ar fi Dioxidul de sulf (SO2) si Oxizii de azot (NOX), care sunt asociati cu incalzirea globala si ploaia acida.

Pe langa aceste avantaje pentru mediu, izolatia termica asigura un confort sporit pentru ocupantii cladirii (mai cald in timpul iernii, mai rece vara) si ofera economii substantiale de costuri.

Izolatie acustica

Materialele poroase, cum ar fi vata minerala, lucreaza pentru a controla si reduce zgomotul, permitand circulatia aerului in tesatura materialului. Fluctuatiile moleculelor de aer care formeaza unde sonore se deplaseaza in corpul lanii minerale, unde frecarea dintre particulele de aer si caile respiratorii inguste ale materialului determina disiparea energiei sonore sub forma de caldura.

Protectie acustica

Capacitatea vatei minerale de a absorbi energia sonora inseamna ca este capabila sa imbunatateasca performantele acustice ale peretilor, pardoselilor si acoperisurilor contribuind la restrictionarea transferului de zgomot in interiorul unei cladiri, de la o cladire la alta si, cat si de la o cladire la mediul extern.

Protectia impotriva incendiilor

Lana minerala este incombustibila, asigura astfel o protectie impotriva incendiilor incorporata si contribuie eficient la siguranta la foc a cladirilor.

Durabilitate

Durabilitatea este definita ca capacitatea unui produs de a mentine performanta unei anumite proprietati pentru un anumit timp. Pentru produsele din vata minerala, aspectul de durabilitate este evaluat in conformitate cu standardele produselor din vata minerala EN 13162 (produse pentru izolatia cladirilor) si EN 14303 (produse pentru echipamente pentru constructii si instalatii industriale).

In general, produsele din vata minerala, utilizate in aplicatii in conformitate cu aceste standarde ale produselor, pot fi evaluate ca avand durabilitate atat timp cat durata de viata a componentelor sau instalatiilor in care sunt construite.

Umiditate

Produsele din lana minerala sunt impermeabile si rezistente la umiditate. Umiditatea si nutrientii sunt conditii necesare pentru cresterea mucegaiului. Intrucat mai mult de 95% din masa produselor din vata minerala sunt anorganice, exista o sursa mica de nutrienti care sa permita cresterea ciupercilor / mucegaiului. Datorita acestui fapt, produsele din vata minerala nu contin biocide.

Sanatate si siguranta

Lana minerala este cel mai frecvent tip de izolatie termica la nivel mondial si a fost folosita pe scara larga in ultimii 60 de ani. Produsele izolatoare din vata minerala sunt concepute si produse pentru a asigura locuri de viata si de munca sanatoase, sigure si ecologice. Produsele izolatoare din vata minerala sunt sigure de fabricat, instalat si utilizat atunci cand sunt urmate practicile de lucru recomandate.

Produsele asigura mult mai mult decat izolare termica. Ele sunt o componenta cheie in siguranta si calitatea cladirilor, fabricilor, instalatiilor din larg si chiar a navelor.

Vata minerala are alte efecte asupra sanatatii?

Nu exista nicio dovada ca expunerea la izolatia din vata minerala provoaca efecte adverse cronice. Literatura revizuita de catre OMS si cercetarile independente concluzioneaza ca nu exista nicio indicatie a unui exces semnificativ de simptome respiratorii sau a unei scaderi semnificative a functiei pulmonare raportate pentru lucratorii cu vata minerala.

Utilizatorii experimenteaza mancarime in timpul utilizarii normale a produselor izolatoare din vata minerala. Efectul se datoreaza contactului fizic cu vata minerala, mai degraba decat unei reactii chimice. Acesta este un efect temporar, cunoscut de industrie, si dispare la scurt timp dupa contact si poate fi prevenit cu usurinta urmand recomandarile care apar pe ambalajul produselor . Pe aceasta baza, Uniunea Europeana nu clasifica lana minerala drept iritanta.

 

 

0 Shares
You May Also Like