Ce este un cazan pe combustibil solid?

Ce este un cazan pe combustibil solid?

0 Shares
0
0
0

Adesea, atunci cand luam in considerare tipurile de cazane, suntem informati doar despre tipurile care functioneaza pe combustibili conductati in casa, cum ar fi un cazan de petrol, electricitate sau gaz. Dar, exista o alta alternativa intr-un cazan care functioneaza cu combustibil solid.

Descrierea a ceea ce este un cazan pe combustibil solid variaza de la o persoana la alta, astfel ca unii il descriu ca o alternativa dezordonata la cazanul „curat” de gaz, electricitate si petrol, iar altii sunt de parere ca un cazan cu combustibil solid ofera un sistem mai placut din punct de vedere estetic, care ar putea oferi costuri mai mici in ceea ce priveste facturile de energie pe masura ce costurile combustibililor cresc.

Un cazan pe combustibil solid nu are o structura diferita de boilerul combinat mediu, foloseste aceleasi tipuri de calorifere si conducte in general si poate fi utilizat si in sistemele de incalzire in pardoseala. Exista doua diferente majore de luat in considerare in momentul in care aveti in vedere un cazan cu combustibil solid, care sunt:

Incendiul din interiorul cazanului, care asigura caldura esentiala de functionare, se poate inchide, dar nu se poate opri in interiorul sistemului de cazane complet – cu alte cuvinte, trebuie sa fie activ, chiar marginal, in orice moment. Din aceasta cauza, un cazan cu combustibil solid trebuie sa fie intotdeauna conectat la un sistem de apa calda sau la un calorifer, astfel incat sa poata fi utilizata caldura surplusa creata.

Sistemele care sunt de generatie mai avansata vor avea o metoda de stocare a acestei calduri pentru utilizarea ulterioara, insa multe sisteme de cazane cu combustibil solid se bazeaza foarte mult pe faptul ca pot disipa constant caldura prin apa calda sau calorifere. Un sistem cu orificii de deschidere este foarte recomandat de asemenea, cu scopul de a ajuta la eliminarea caldurii de la sursa principala din cazan, pentru a preveni supraincalzirea.

Temperatura apei este controlata intr-un cazan cu combustibil solid, folosind termostatele interne incorporate in sistem, ceea ce inseamna ca controlul temperaturii si calibrele sunt adesea situate in zona circuitului de incalzire a cazanului.

Ce este „combustibil solid”?

Combustibilul care este necesar pentru a putea fi functional un cazan cu combustibil solid este denumit „combustibil solid”. Combustibilul solid poate avea mai multe forme, cum ar fi carbune, lemn, hartie – combustibilul sigur pe care il alimentati in mod normal atunci cand faceti un foc acasa.

Este foarte important de facut precizarea in privinta unui cazan cu combustibil solid, ca nu trebuie alimentat cu tipuri de gunoi menajere prelucrate, care sunt adesea utilizate in incendii sau focuri, datorita riscului crescut de mizerie, blocaje sau chiar combustie.

Majoritatea cazanelor cu combustibil solid sunt „alimentate” cu combustibil solid intr-un mod asemanator cu cel al unui incendiu, dar exista si unele cazane cu combustibil solid disponibile pe piata care par sa functioneze in acelasi mod ca si alte tipuri de cazane cu combustibil solid, cu peleti de combustibil solid alimentati in masina de la o unitate de depozitare sau „buncar” situat in afara casei.

S-a sustinut ca sistemele de combustibil solid sunt dezordonate si ineficiente datorita naturii lor de a fi un foc deschis si, fiind un foc deschis, necesita o curatare minutioasa cel putin o data pe zi pentru a se arde eficient.

Tipuri de cazan cu combustibil solid

Datorita naturii combustibilului solid, exista o gama mult mai limitata de sisteme in care poate functiona un cazan cu combustibil solid. Aceste sisteme sunt adesea foarte placute din punct de vedere estetic, cu o senzatie rustica de vechime si o viziune adesea rara a unui incendiu care se desfasoara intr-o gospodarie moderna. Tipurile de sisteme includ:

Cuptoare

Cuptoarele cu centrale termice independente sau cazane de incalzire centrala instalate in peretele gospodariei, care adesea pot arde o mare varietate de combustibili solizi. Acestea sunt adesea dotate cu un termostat, dar rareori pot fi alimentate automat prin intermediul buncarului si a sistemului de pastile cu combustibil.

Aragaze

Aragazele sunt disponibile cu puteri de pana la 20kW si sunt adesea disponibile cu un sistem de control termostatic. Ele sunt deseori alese atat pentru estetica lor rustica, cat si pentru potentialul lor de productie de caldura.

Cazane independente

Cazanele care functioneaza cu combustibil solid au o gama de dimensiuni bune, unele de mana, altele care functioneaza pe combustibili, cum ar fi peletii de lemn care sunt alimentati automat la focul cazanului – adesea cu capacitatea de a arde multe zile pe o singura umplutura.

Ei bine, acestea sunt cateva dintre cele mai importante informatii pe care cu siguranta trebuie sa le cunoasteti in ceea ce priveste cazanele pe combustibil, in cazul in care locuiti la casa si este necesar sa alegeti un echipament care sa va incalzeasca locuinta. Veti gasi cazane pe combustibil solid, la diferite preturi, iar in functie de posibilitatile dvs. financiare, veti putea opta pentru un cazan pe combustibil solid din fonta sau din otel.

0 Shares
You May Also Like