Ce este design-ul web?
- DEFINIREA REFERINTEI
Termenul „referinta” atunci cand vorbim despre un site Web, are mai multe definitii:
1 – poate fi inscriptia site-ului in motoarele de cautare si directoare, (= indexare) care, prin urmare, se va „referi” la paginile lor de rezultate.
2 – Referirea corespunde, de asemenea, tuturor actiunilor si tehnicilor de imbunatatire a pozitiei site-ului in aceste rezultate de cautare (= pozitionare) si de optimizarea vizibilitatii acestuia.
SEO-ul este o problema importanta deoarece va genera trafic pe site si va afecta numarul de vizitatori.
Este necesar sa se diferentieze notiunea de referinta naturala si cea de referinta platita. Prima se refera la toate tehnicile utilizate pentru a imbunatati pozitionarea site-ului in motoarele de cautare si pentru a-si spori popularitatea, al doilea corespunde utilizarii de reclame precum campaniile adwords sau cumpararea de bannere
Pentru a vedea in mod clar perimetrul Webdesign-ului, vom regrupa si traversa diferite surse, deoarece viziunile si definitiile variaza in functie de oameni. Pentru aceasta, sa analizam mai intai trei definitii luate din sursele prezente pe unele site-uri web si din diferite carti, pentru a face o analiza completa. De asemenea puteti sa va informati si de pe site-ul http://howdodesign.com/.
- Wikipedia:
Proiectarea web se refera la proiectarea unei interfete web: arhitectura site-ului, organizarea paginilor de pe acest site, structura, pozitionarea textului si a meniurilor si navigarea. Aceasta reprezinta o etapa foarte importanta in proiectarea oricarui tip de site web.
De asemenea, design-ul web tine cont, in primul rand, de normele si limitele specifice Internetului, mai ales in legatura cu ergonomia, utilitatea sau accesibilitatea site-ului. Prin urmare, designerul web trebuie sa aiba diferite abilitati, precum: sa fie un bun programator, sa cunoasca foarte bine ce ii poate oferi acest domeniu si, mai ales, ce ii poate oferi Internetul, cum ar fi: numeroase terminale web, accesibilitatea, utilizarea si cunoasterea a mai multor limbaje si procese
- Designer grafic independent:
Webdesigner-ul este profesionist specializat in creeare site-urilor web si mai exact in proiectarea interfetelor acestora ori proiectarea a oricarui alt element grafic care poate aparea pe un site (pictograme, animatii, etc.). De asemenea, un webdesigner trebuie sa isi combine cultura Web cu o buna cunoastere a conceptelor ergonomice, precum si a limbajelor de programare si integrare.
- Designeri interactivi
Designerul web reprezinta legatura intre creatie si dezvoltare. In acelasi timp, relatia permanenta dintre creatie si productie este foarte importanta in profesia de web designer. El trebuie sa aiba o cultura vasta de design vizual, de la tipografie la aspect, coordonata intr-o cultura „interactiva”.
Un generalist in design, are majoritatea activitatilor in legatura cu cele ale webmasterului. De asemenea, designer-ul web ar poate avea o un rol tehnic sau editorial.
Putem observa ca aceste trei surse prezinta fiecare punct in mod diferit, insa acestea se completeaza reciproc. Ceea ce ne amintim este ca webdesignerul se afla in centrul a mai multor discipline care treptat s-au separat in profesii reale, astazi gasim locuri de munca ca integrator / dezvoltator de front-end sau designer interactiv. Sa fi web designer poate reprezenta doar un inceput, iar, ulterior, te poti specializa pe o anumita profesie.