Cat costa repatrierea decedatilor?

Cat costa repatrierea decedatilor?

0 Shares
0
0
0

Cateva milioane de cetateni romani sunt stabiliti chiar in momentul scrierii acestui articol, in diferite tari europene. Unii dintre acestia au ales sa plece din Romania imediat dupa revolutie.

Altii au ales sa plece din tara undeva pe la inceputul anilor 2000, pentru ca mai apoi, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana (UE), numarul romanilor plecati in strainatate sa creasca foarte mult.

Din momentul in care tara noastra a devenit membra a Uniunii Europene, romanii au putut parasi tara doar cu cartea de identitate, fara a mai avea nevoie de viza, si pasaport in tarile membre ale UE.

Ei bine, cei mai multi dintre romanii care au vechime in strainatate, au si tot ce le trebuie. Dat fiind faptul ca au plecat demult, au reusit sa isi gaseasca joburi foarte bine platite, iar cei care si-au vazut de treaba si au lucrat, si-au creat situatii de invidiat.

Exista si romani care sunt plecati in strainatate de mai putini ani, si care au reusit totusi sa isi creeze o situatie materiala foarte buna, acestia muncind din greu pentru a-si indeplini toate obiectivele.

Nu trebuie sa uitam insa nici de romanii care din pacate au plecat in strainatate dar nu s-au mai intors. Sau, mai bine spus s-au intors dar in sicriu. Nu putine au fost cazurile de acest gen.

Unii romani s-au imbolnavit odata cu trecerea timpului (unii au lucrat si in medii toxice), si au murit. Altii in schimb, si-au pierdut viata departe de tara, dar au murit de moarte naturala (din cauza varstei).

Au existat si cu siguranta vor mai exista si cazuri ale romanilor care circula cu viteza pe autostrazile din strainatate, si care si-au pierdut viata, si care cu siguranta isi vor mai pierde viata pe taram strain.

Nu trebuie uitati romanii care au murit in conditii suspecte. In unele cazuri a fost vorba despre sinucidere, in alte cazuri a fost vorba despre crima. Indiferent ca unii au cedat psihic si au clacat, sau ca au murit in alte conditii, tot la fel de mare a fost durerea lasata in urma catre familie.

Pana la urma, mai mult sau mai putin conteaza modul in care romanii si-au pierdut viata printre straini. Din pacate s-a intamplat, iar asemenea evenimente sunt pur si simplu tragice, iar ce e mai rau, este faptul ca familiile indoliate trebuie sa decida foarte repede daca isi repatriaza decedatii, sau daca aleg sa ii inmormanteze printre straini.

Ei bine, in majoritatea cazurilor, familiile indoliate au optat pentru serviciile de repatrieri decedati, pentru ca au dorit sa isi ingroape rudele acasa in Romania, in cimitirul din orasul in care acestia au locuit.

In plus, pentru cei ramasi in urma, aceasta era singura solutie posibila pentru a mai putea merge la mormantul celor dragi, si pentru a le duce o floare sau pentru a le aprinde o lumanare.

Costurile repatrierii sunt oricum mult mai mici in comparatie cu costurile inmormantarii in strainatate, indiferent ca discutam despre Spania, Germania, Italia, Austria, Anglia sau alte tari europene.

Acum ca ati aflat faptul ca repatrierea costa mai putin decat inmormantarea in strainatate, probabil doriti sa aflati si care este pretul repatrierii. Ei bine, nu exista un pret fix pentru acest serviciu, iar daca veti dori un saspuns pentru care pretul nu poate fi fix, il veti afla.

Asadar, in primul rand trebuie facuta precizarea ca o repatriere poate costa mai multi sau mai putini bani in functie de tara din care s-a produs decesul. Cunoastem cu totii vecinii Romaniei, nu-i asa?

Ei bine, sa zicem ca un roman moare in diferite circumstante in Ungaria sau un Bulgaria, in Serbia, Republica Moldova sau Ucraina. Este lesne de inteles faptul ca o repatriere dintr-una din aceste tari vecine, este mult mai putin costisitoare decat o repatriere din Marea Britanie.

De ce? Pentru ca distanta pe care trebuie sa o parcurga reprezentantii firmei de servicii funerare este mult mai mica.

Apoi, daca este vorba despre repatrierea decedatilor din Italia, cu siguranta pretul va fi mult mai mic pentru o repatriere din Nordul Italiei decat din Sicilia. Nordul Italiei este mult mai aproape de Romania.

Conteaza si localitatea unde trebuie transportat decedatul. Daca este nevoie de o repatriere de exemplu dintr-un oras din Ungaria si pana in Arad sau Oradea care sunt orase aproape de granita Romaniei, cu siguranta pretul este mai mic decat pentru o repatriere pana in Constanta sa zicem sau in zona Moldovei.

De-asemenea, pretul este influentat si de serviciile prestate de catre cei de la firma de servicii funerare. Acestia se ocupa de pregatirea decedatului pentru repatriere. Il imbalsameaza, il imbraca si il cosmetizeaza. Nu trebuie sa uitam nici faptul ca firma de servicii funerare se ocupa de obtinerea tuturor acelor documente fara de care, nu s-ar putea efectua transportul funerar international.

Asadar, exista mai multi factori care influenteaza costul unui serviciu de repatriere decedati.

0 Shares
You May Also Like