Cascada Niagara este un ansamblu de caderi de apa situate la granita dintre statul nord american New York din SUA si provincia Ontario din Canada în limba engleza cascada fiind denumita „Cascada Niagara (New York)” respectiv „Cascada Niagara (Ontario)” la fel ca si orasele din apropiere.
Lacul Erie este legat cu lacul Ontario prin râul Niagara cu o diferenta de nivel de 58 m, cursul apei fiind despartit în doua brate de insula „Goat Island” (Insula Caprelor). Pe partea nord americana cascada are o latime de de 363 m, apele cascadei cad de la 21 m înaltime, iar pe cea canadiana cu o latime 792 m (în forma de potcoava), înaltimea caderii de apa fiind 51 m. Debitul de apa fiind între 2.832 ?i 5.720 m³/s, în medie 4.200 m³/s (debitul dublu al Rinului).
Inainte cu 6 000 de ani la sfârsitul ultimei perioade de glaciatune, s-au topit ultimii ghetari din regiune determinând apele lacul Erie sa curga peste maluri formându-se râul Niagara care se varsa în lacul Ontario, trecând pe parcursul lui peste prapastia (groapa) dintre cele doua lacuri formeaza caderea de apa Niagara.
Aceasta cataracta sau groapa are o serie de caracteristici geologice, sub stratul dur de roci dolomite se gasesc straturi mai moi de sisturi. Masa de apa la baza cascadei prin procesul de eroziune rupe cu timpul fragmente din peretele cascadei, acest fenomen determinând scurtarea râului Niagara cu 1,8 m pe an, ceea ce arata ca de la formarea sa, cascada s-a apropiat de lacul Erie cu peste 11 km.
Prin canalizarea unei parti a apei fluviului la o hidrocentrala, (vezi Nikola Tesla) s-a redus debitul fluviului ce traverseaza cascada, ceea ce a redus din frumusetea ei, în schimb a încetinit procesul de eroziune. In ianuarie 1936 prin temperaturi extrem de scazute a înghetat complet cascada, formând o perdea de gheata de câteva sute de metri. In anul 1969 a fost dirijata pe o perioada de 5 luni într-o alta directie toata apa cascadei, astfel înlesnind cercetarilor geologice a albiei râului, si s-a încercat stabilizarea peretilor cascadei.