Burj Al Arab se autodeclara singurul hotel de sapte stele din lume, o distinctie destul de greu de depasit, asta in cazul in care nu apare o alta constructie, indeajuns de curajoasa pentru a se recomanda drept primul hotel de opt stele din lume. Hotelul situat in Golful Persic este, in orice caz, cel mai inalt de pe mapamond, cu doar 60 de metri mai scund decat Empire State Building.
Intr-o tara a petrolului, care detine una din cele sase macarale-excavator existente pe glob si care construieste cea mai inalta cladire din lume, cel mai mare mall si cea mai mare statiune de schi indoor (acoperita), Burj Al Arab-ul desavarseste doar imaginea unei lumi a luxului si a opulentei – Dubai (supranumit si Las Vegasul Orientului Mijlociu).
Cladirea are 60 de etaje si 321 metri inaltime, si a fost proiectata de arhitectul britanic Tom Wright. Tema acestuia a fost bine definita: crearea unei cladiri simbol pentru orasul Dubai, asemeni Casei Operei pentru Sydney sau Turnului Eiffel pentru Paris.
Ca si forma, constructia imita o ambarcatiune tipic araba, cu vele, numita dhow, intre cele doua laturi, simbolizand velele, desfasurandu-se un atrium imens de 180 metri inaltime.
Constructia Burj Al Arab a demarat in anul 1994, fiind necesari nu mai putin de trei ani pentru realizarea fundatiei, in timp ce cladirea propriu zisa a fost inaltata in mai putin de trei ani!
Daca exteriorul Burj Al Arab este expresia unei arhitecturi ultramoderne, interiorul, proiectat de designerul Khuan Chew, este un mixaj luxos de stiluri occidentale si orientale.
Burj Al Arab se mandreste cu 8.000 metri patrati acoperiti cu foite de aur de 22 de carate si 24.000 metri patrati de marmura!
Chiar daca are dimensiuni impresionante, hotelul beneficiaza doar de 202 apartamente. Cel mai mic ocupa insa o suprafata de 169 metri patrati, in timp ce cel mai generos are 780 metri patrati.
Iar preturile sunt pe masura: de la 1.000 de dolari pentru o noapte, pana la 28.000 de dolari pentru o nopate in apartamentul regal.
Cateva cuvinte si despre restaurantele hotelului. Unul dintre acestea, Al Muntaha, este renumit pentru panorama superba pe care o dezvaluie asupra Dubaiului, de la cei 200 de metri inaltime unde este amplasat, in timp ce un alt restaurant, Al Mahara, isi incanta oaspetii cu un acvariu de peste un milion de metri cubi de apa. Peretii acestuia sunt realizati din sticla acrilica de 18 cm grosime!
De la inaugurarea sa in 1999 si pana astazi, Burj Al Arab a atras in egala masura aprecieri si critici.
Burj Al Arab este un simbol al evolutiei tehnologiei constructiilor, cat si un exponent al opulentei dusa la extrem.