atena
atena

Atena- orasul zeilor

0 Shares
0
0
0
atenaAtena este capitala Greciei si cel mai mare oras al tarii, aflata in partea de sud- est a acesteia, avand de-a lungul timpului o evolutie glorioasa, mai ales in Grecia Antica si fiind locuita inca din Epoca Bronzului.
Acropola din Atena este inscrisa in patrimoniu cultural mondial UNESCO incepand din anul 1987. Orasul domina viata economica, culturala, politica din Grecia.
Numele original era „ Athenai”, pluralul Athene, de la numele zeitei in dialectul local. Se afla pe colina Attica, fiind inconjurata de muntii Parnis, Aegaleo, Pendeli si Hymettos( Immittos), fiind scaldata de raurile Kifisos in partea de vest si Iiisos in partea de est care trec prin oras. Clima este de tip mediteraneean, cu maxime intre 29 gradeC si 30 gradeC, iar minimele intre 200 gradeC si 22 gradeC vara, iar iarna intre 7grade C si 15 gradeC.
Turismul este o ramura importanta a economiei grecesti, in centrul orasului modern gasindu-se Constitution Square, iar aproape de aceasta Cladirea Parlamentului si cateva muzee. Unele dintre cele mai frumoase urme ale Greciei antice se resimt in Acropole, la Parthenon si Muzeul National. Pe colina Acropole se intalnesc colinele civilizatiei antice grecesti.
Veselia orasului se poate vedea peste tot: in teatrele antice, la expozitiile moderne, la competitile sportive, langa coloanele unui vechi templu, la un concert sau la un pahar de Raki intr-o taverna. De asemenea pe langa toate astea, Atena ofera si o minunata viata de seara pe care o poti petrece in numeroasele dicoteci , baruri si cluburi, la restaurante.
Grecia se afla in punctul unde se intalnesc cele mari trei continente: Europa, Asia si Africa. Este punctul unde cultura greaca s-a impletit cu cea a impreiului Bizantin si cu cea acumulata aproape patru secole sub stapanirea otomana.

Privita ca leaganul civilizatiei si filosofiei vestice, Grecia este tara in care atat Jocurile Olimpice cat si democratia au luat nastere. Este o tara cu o istorie foarte lunga, plina de evenimente si totodata o cultura impresionanta ce s-au exercitat in nordul Africii, Orientul Mijlociu dar si in cultura Europei de Vest .

atena
Clima

Climatul bland al Greciei si iesirea la marea Mediteraneeana au facut din aceasta tara una dintre tarile cu cel mai mare potential turistic din lume. Insa nu doar aceste doua elemente au contribuit la dezvoltarea turismului ci si accentul pus pe numeroasele vestigii antice – Grecia este o resursa uriasa de monumente cu o valoare istorica inestimabila.

Cum spuneam mai sus, climatul este bland, cu veri calduroase si ierni blande. El poate fi impartit in trei tipuri: cel de tip mediteraneean, cel de tip alpin si cel temperat.

Desi in timpul ierni fluxul turistic nu este atat de ridicat ca vara, exista anumite avantaje care ii fac pe unii vizitatori sa aleaga acest sezon, ce tine de la sfarsitul lui octombrie pana la sfarsitul lui martie pentru a vizita Grecia: nu exista inghesuiala, vremea este buna si multe zile in care poti innota. Pot exista si perioade reci, cu ploaie sau creste acoperite de zapada.

In aceeasi zi te poti duce la ski in Arahova, in apropiere de Delphi, si apoi la inot in golful Corint. Cel mai uimitor lucru este ca totul este plin de verdeata. Siturile arheologice care pe timpul verii ofera o imagine arida si secetoasa sunt impanzite de milioane de floricele de camp in martie-aprilie. Daca vrei sa vezi adevarata Grecie impreuna cu insulitele care se intorc la modul lor de viata linistit iarna, dupa ce toti turistii au plecat, dar sa si profiti de preturile scazute, atunci iarna este anotimpul ideal pentru o vacanta.

Pentru cei care nu vor sa se desparta totusi de viata citadina, Atena este cel mai atractiv oras in perioada noiembrie – mai, cu o varietate uriasa de restaurante, magazine, baruri si mai ales Apokreas, un carnaval ce dureaza doua saptamani, la sfarsitul lui ianuarie, inceputul lui februarie.

Sarbatori

Pe 15 august are loc cea mai mare sarbatoare din Grecia, dupa Paste. Zilele de dinainte si de dupa nu sunt ideale pentru a planifica o calatorie, decat daca aceasta vizeaza insulele, altfel te vei trezi ca vei da peste o capitala goala, asa ca trebuie sa te asiguri ca ti-ai rezervat din timp cazarea la hotel, sau excursiile.

In iunie este o alta sarbatoare importanta, numita Agios Pnevmatos, ziua in care se sarbatoreste Sfantul Duh. In februarie are loc un carnaval numit Apokreas, la fel de mare pentru greci ca Mardi Gras-ul pentru americani sau carnavalul de la Rio de Janeiro pentru brazilieni. Apokreas este sarbatorit mai ales in orasele Atena si Patras, si in multe dintre oraselele si satele din Grecia – o sarbatoare care trebuie bifata pe lista petrecaretilor si celor care le place viata de noapte. Este o perioada in care poti obtine discounturi pentru hoteluri si zboruri.

Iernile in Grecia sunt blande iar Atena este mereu surprinzatoare. La capitoul “evenimente si sarbatori” nu trebuie uitat Pastele. Pentru cei care vor sa petreaca Pastele altfel decat in modul traditional, acasa, cu toate rudele, au aparut oferte de Pasti pentru Grecia, un alt loc unde poti savura o friptura de miel bine facuta la gratar. De ceva mai putina apreciere se bucura Craciunul, deoarece iarna putini turisti aleg sa isi petreaca vacanta intr-un loc pe care l-au pus pe lista statiunilor de vara. Cei care aleg aceasta destinatie insa, nu regreta. Se pot bucura de o vacanta linistita, fara sa care in bagaj caciuli si fulare. De multe ori vremea este asa de calda pentru aceasta perioada a anului, incat se poate lua masa afara, pe terasa.

La Atena te poti distra de minune si poti vizita si siturile arheologice in liniste, fara a te teme ca le vei gasi impanzite de turisti. Nu mai trebuie deja mentionat ca hotelurile au mult mai avantajoase decat pe perioada verii.

Pe timpul verii este recomandat sa se rezerve cazarea la hotel din timp, altfel va fi destul de greu sa gasesti un loc de stat, mai ales in august. Pe perioada lunilor mai-iunie si septembrie-octombrie vremea este placuta, chiar daca mai ploua din cand in cand iar plajele nu sunt inca impanzite de turisti – moment ideal pentru a vizita insulele Mykonos, Santorini si Rodos.

Transport
In Atena poti circula cu autobuzul sau cu metroul. Interesant de vazut este statia de metrou de la piata Syntagma. Este ori un fascinant muzeu al Atenei, ori una din cele mai frumoase statii de metrou din lume. Pe unul dintre ziduri sunt reprezentate diferite perioade din istoria Greciei. Tot acolo se afla diverse artefacte antice si fotografii cu Atena de la inceputul secolului. De fapt fiecare statie de metrou este interesanta in felul ei.

Tramvaiul costal a fost inaugurat la timp pentru Jocurile Olimpice, porneste din piata Syntagma si duce spre plaja. Taxiurile nu au o reputatie prea buna in Atena datorita inselatoriilor facute de cativa, dar majoritatea taximetristilor sunt foarte de treaba. Singura problema este sa gasesti un taxi gol si un taximetrist dispus sa te duca acolo unde vrei. De obicei ele trebuie rezervate de la hotel.

Imagineaza-ti, ca atunci cand cobori de pe un feribot sunt patru taxiuri si cinci sute de oameni – deci o probabilitate aproape nula sa pui mana pe unul, doar daca este cel rezervat in prealabil.

atenaCel mai vizitat oras al Greciei este bineinteles Atena, capitala statului. Cu o populatie de 3,3 milioane de locuitori, Atena este centrul economic, financiar, industrial, politic si cultural al Greciei. Orasul a luat un avant considerabil pe drumul de a deveni cel mai mare centru de afaceri din Uniunea Europeana.

Atena antica era un oras-stat puternic si de asemenea un centru al artei, studiului si filosofiei, locul in care se afla Academia lui Plato si liceul lui Aristotel. Multi politicieni, filosofi si scriitori de vaza ai lumii antice s-au nascut aici. Printre ei amintim: Socrates, Sophocles, Pericles. Atena este privita ca leaganul civilizatiei vestice si locul in care democratia a luat nastere, mai ales datorita impactului pe care implinirile politice si culturale acumulate in secolele al V-lea si al IV-lea i.Hr. l-au avut in restul Europei.

Mostenirea erei clasice este inca vizibila in oras datorita monumentelor antice si obiectelor de arta, cel mai impresionant fiind Partenonul de la Acropole. Acropole este un bloc de piatra plat, care se ridica la 150 m deasupra marii in orasul Atena. Acropole era cunoscut si ca Cecropia, dupa legendarul om-sarpe Kekrops (ori Cecrops), primul rege atenian. Partenonul este un templu inchinat zeitei Atena si a fost construit in secolul al V-lea i. Hr. pe stanca Acropole de la Atena.
El reprezinta cea mai importanta cladire care s-a pastrat din perioada Greciei antice, considerat o culminare a stilului arhitectural doric. Statuile sale decorative sunt unele dintre cele mai importante opere de arta ale artei elene.
Partenonul este privit ca un simbol al Greciei antice si al democratiei ateniene, este unul dintre cele mai mari monumente ale lumii si impreuna cu Acropole a fost introdusa pe lista vestigiilor protejate de UNESCO. Partenonul a inlocuit un templu mai vechi al Atenei, Pre-Partenonul sau Partenonul vechi, care a fost distrus in timpul invaziei persilor in 480 i.Hr.

Ca majoritatea templelor grecesti, Partenonul a fost folosit pe post de trezorerie. In secolul al VI-lea Partenonul a devenit biserica crestina dedicata Fecioarei Maria. Dupa cucerirea otomana a fost convertit intr-o moschee (la inceputul anilor 1460). In 1806 Thomas Bruce, al saptelea duce de Elgin a luat in Anglia cateva din sculpturile Partenonului cu acordul otomanilor. Acestea au fost vandute muzeului British Museum in 1816. Guvernul grec lupta in continuare pentru inapoierea lor in tara, insa pana acum fara nici un succes.

In jurul Acropolei si in Plaka se gasesc cateva ruine, unele grecesti altele romane. Se gasesc si cateva muzee extrem de interesante, inclusiv Benaki si Muzeul National. De la Atena se organizeaza excursii de cate o zi la Delphi, Sounion, Meteora, Nafplio si Argolis.

atena
Istorie
Atena a fost initial locuita acum 6.000 ani de pelasgieni si mai târziu de ionieni care s-au instalat în aceasta fortareata naturala, marea stânca a Acropolei, sau orasul de sus, dupa cum îi spun grecii. Orasul s-a dezvoltat si a fost consacrat zeitei Atena. A cunoscut prima lui înflorire în epoca miceniana (1600–1100 î.H.).
La finele secolului al VI-lea î.H. tirania (probabil regala) a fost înlocuita de un regim democratic care a condus la o civilizatie fara precedent în istoria umanitatii. În secolul al V-lea î.C. Sub guvernarea luminata a lui Pericle, Atena a atins apogeul cultural, economic si militar fapt ce a facut ca aceasta perioada sa fie numita „vârsta de aur a Atenei”. În perioada elenistica precum si în cea bizantina, Atena a jucat un rol secundar. Dupa eliberarea Greciei de sub jugul otoman, în 1834, Atena a fost proclamata capitala statului elen.

Orasul îsi ia denumirea de la zeita Atena, care simbolizeaza în mitologia greaca întelepciunea. Legenda spune ca zeii Atena si Ares au descoperit orasul si se certau pentru a pune stapânire pe el. Ares a oferit locuitorilor un cal pentru razboi, iar Atena a îmblânzit calul si a daruit maslinul.

Atena se întinde de-a lungul Câmpiei centrale din regiunea Attica, cunoscut si ca un bazin. Este înconjurata de Muntele Aegaleo în vest, Muntele Parnitha în nord si nord-est, Muntele Penteli Hymettos la est si de Golful Saronic în sud-vest. Atenei îi este dificil sa se extinda în continuare datorita barierelor geografice mentionate mai sus, desi suburbiile metropolei sunt în expansiune continua.

Diviziuni administrative

Atena din punct de vedere administrativ este împartita în câteva zone :

* Omonia
* Psiri si Gazi
* Syntagma
* Plaka, Monastiraki si Thission
* Kolonaki
* Exarcheia

Majoritatea locuitorilor din Atena se afla în suburbii, unde de altfel se gaseste si Complexul Olimpic. Lânga capitala se afla si numeroase plaje. Din metropola Atena face parte si orasul port Pireu, unul din cele mai tranzitate din Grecia.

atenaObiective turistice

1. Muzeul Acropolelor: Este unul dintre cele mai importante muzee din lume. El gazduieste temporal capodoperele civilizatiei grecesti antice, dedicate celor mai importante sanctuare atheniene.la ora actuala au inceput pregatirile pentru contruirea unui nou muzeu. Multe piese unice de arta ce ornamentau Acroplolele au fost furate si trasferate in strainatate. Cel mai mare jaf de acest gen a avut loc in sec 19 de catre Lord Elgin.
2. Acropolele din Athena: Dealul Acropolelor, asa numitul “Stanca Sacra” a Atenei, este cel mai important site al Atenei.in timpul Perioadei de Aur a lui Perikle, aici s-au construit unele dintre cele mai reprezentative capodopere arhitecturale ale epocii. Ramasitele primelor asezari de pe Acropole dateaza din peerioada Neolitica. De-a lungul secolelor pitra dealului a fost in continu folosita fie pentru locurile de cult fie pentru casele de locuit. In timpul perioadei clasice(450-330BC) trei importante temple au fost construite pe ruinele celor vechi: Panteonul, Erechtheion, si Templul lui Nike, dedicate lui Athena Parthenos, Athena Polias, si respectiv Athena-Apteros Nike.
3. Templul Olimp: Conform traditiei, intemeierea sactuarului merge inapoi in tipurile mitice ale lui Deucalion. Locul a fost locuit din timpuri preistorice si cultul zeului Zeus, este atestat inaca de la inceput. In 515 BC Peisistratos cel tanar , incepe contructia monumentalului templu care insa nu este finalizata datorita sfarsitului tiraniei in Athena. Mai tarziu templul este finalizat de catre imparatul roman Adrian in 124/125 AD. In interiorul templulu se gasea o colosala statue ( din aur si fildes) a lui Zeus.
4. Erechtion: Erechtion este un templul construit în stil ionic, dedicat venerarii celor 2 zeite si pincipale ale Aticii: Atena si Posseidon. Se distinge prin maretia cariatidelor, statui ce tin pe capetele lor acoperisul templului. Aici, dupa grecii vechi, Atena si Poseidon si-au disputat suprematia asupra orasului Atena. Zeita Atena a învins, facând sa rasara din pamânt un maslin.
5. Muzeul Benakis: Fondat în 1930 de catre Antonios Benakis, este situat într-o cladire neoclasica si contine o colectie bogata si interesanta de arta veche greaca si bizantina, bijuterii, obiecte de arta orientala si portelanuri chinezesti. Mai pot fi admirate aici stofe, broderii, covoare, arme datând din Razboiul de Independenta bijuterii arabe si turcesti.
6.Muzeul Bizantin: Muzeul este adapostit într-o vila în stil florentin, construita în 1848. Cuprinde obiecte de arta bizantina si obiecte de cult, printre care sculpturi, picturi, icoane, fresce si mici obiecte de arta bizantina si post bizantina. Multe dintre exponate apartin unor vechi biserici din Atena si împrejurimi.
atena7. Muzeul National de arheologie: Este unul dintre cele mai importante muzee de arta veche greaca cu colectii de arta miceniana (bijuterii de aur, pietre pretioase) de arta cicladica (statuete) si arta arhaica (de „Koures” si ceramica) precum si frescele si ultimile descoperiri din Santorini, unice în lume. Mai cuprinde si o colectie epigrafica si o colectie numismatica ce contine cca. 300 000 de monede vechi.
8. Manastirea Dafni: Este situata la 11 km de Atena, de-a lungul autostrazii Atena-Corint. Manastirea dateaza din sec. XI si apartine stilului bizantin, fiind frumos decorata cu mozaicuri ce se numara printre capodoperele artei bizantine. Langa manastire exista un pavilion turistic unde în fiecare vara are loc Sarbatoarea Vinului.
9.Partheonul: Este un templul din marmura alba, construit in stil doric, cu 8 coloane pe fiecare din fetele mici si 17 pe cele doua mari, ridicat în cinstea zeitei Atena, pe ruinele a 2 temple anterioare. Constructia a durat 15 ani (447-432 Î.H.). De-a lungul timpului si-a pastrat caracterul de lacas de cult, fiind transformat pe rand în biserica bizantina, latina si apoi moschee musulmana.

0 Shares
You May Also Like