Tipuri de pompe de apa pentru constructii

0 Shares
0
0
0

Pompele de apa sunt utilizate in mod obisnuit pe santiere pentru deshidratarea sau eliminarea acumularii excesive de apa. Apa se poate acumula din cauza ploilor abundente sau de la un nivel ridicat de apa, iar pompele va permit sa deplasati rapid apa pentru a reduce timpul de oprire.

Pompele de apa potrivite pentru aceasta aplicatie sunt de doua tipuri principale si pot fi electrice, alimentate pe gaz, hidraulice sau manuale.

Tipuri de pompa de apa

Exista doua tipuri de baza de pompe de apa: centrifuga si deplasare pozitiva. Ambele tipuri de motopompa sunt concepute pentru a muta apa dintr-un loc in altul continuu. O motopompa centrifugala cu apa foloseste un rotor rotativ pentru a muta apa in pompa si a presuriza fluxul de descarcare.

Pompele de apa centrifuge sunt disponibile in mai multe tipuri diferite, inclusiv modele standard, de gunoi si submersibile. Toate lichidele pot fi pompate folosind pompe centrifuge cu apa, chiar si cu vascozitate scazuta. Aceste pompe functioneaza bine cu lichide subtiri si ofera debite mari.

Pompele de apa cu deplasare pozitiva furnizeaza o cantitate fixa ​​de curgere prin contractia mecanica si extinderea unei diafragme flexibile.

Pompele de deplasare pozitive sunt utilizate in multe industrii care gestioneaza lichide cu vascozitate ridicata si unde pot fi prezente solide sensibile. Sunt recomandate pentru aplicatii care necesita o combinatie de debit scazut si presiune ridicata.

Pompa semi-gunoi

Pompele semi-gunoi pot muta resturi mici si obiecte nu mai mari de aproximativ 5/8 de inch. Ganditi-va la apa nisipoasa si usor noroasa, mai degraba decat apa cu frunze si pietricele. Carcasa pompei nu poate face fata obiectelor mai mari, de aceea va recomandam sa utilizati o strecuratoare pentru a evita infundarea furtunului.

Pompa de gunoi

Pompele de gunoi sunt proiectate cu vene mai mari ale rotorului si carcasa pompei pentru a muta frunzele, pietricele si crengutele cu usurinta. Fara slefuire sau pompare, motopompa de apa murdara transfera pur si simplu apa (si resturile) dintr-un loc in altul.

Se recomanda totusi sa folositi un furtun si o strecuratoare, astfel incat sa puteti deschide si scoate cu usurinta articole mai mari din motopompa. Molozul trebuie sa aiba mai putin de 30 mm diametru.

Pompe cu diafragma

Daca mutati namolul sau drenati un iaz, pompele cu diafragma au acoperit-o. Spre deosebire de pompele traditionale de apa murdara care folosesc forta centrifuga, o motopompa cu diafragma a creat un efect de vid care aspira si evacueaza apa. Din aceasta cauza, se poate descurca cu apa, noroi, frunze, crengute si multe altele.

Pompa submersibila

De asemenea, puteti lua in considerare o pompa submersibila pentru deplasarea apei murdare. O pompa submersibila este o pompa care poate fi complet scufundata in apa. Avantajul major pentru o pompa submersibila este ca nu trebuie amorsata niciodata, deoarece este deja scufundata in fluid.

Acestea sunt utilizate in mod obisnuit pentru aplicatiile de pompare de gunoi pentru constructii industriale / pentru santiere, deoarece permit sa treaca resturile (pana la 25 mm).

Consideratii pentru pompe de apa centrifugale

Pompele centrifuge sunt utilizate in multe aplicatii de constructii si sisteme de apa, pe langa deshidratare. Sunt angajate pentru pomparea alimentarii cu apa in cladiri si sunt compatibile cu sistemele pneumatice si unde nu este necesara o ascensiune de aspiratie.

De asemenea, sunt utilizate pentru pomparea apei din puturile menajere si pentru cresterea presiunii in conductele de alimentare cu apa. Pompele centrifugale pot asigura o sursa continua de presiune pentru sistemele de protectie impotriva incendiilor si pot servi drept pompe in configuratii verticale sau orizontale.

Pompele centrifuge sunt predispuse la mai multe probleme comune. Unele pompe pot avea nevoie de lichid recirculant pentru a preveni supraincalzirea cauzata de debitele reduse. Pompele centrifuge trebuie amorsate sau umplute cu fluidul pompat, pentru a functiona corect.

Atunci cand capul de aspiratie pozitiv al unui sistem este prea scazut pentru pompa selectata, poate rezulta cavitatie, conditie in care se formeaza bule de aer in apropierea rotorului, ceea ce duce la undele de soc in interiorul pompei. In cele din urma, uzura rotorului de pompa poate fi agravata de solidele suspendate din lichid.

Consideratii pentru pompe de apa cu deplasare pozitiva

Pompele de apa cu deplasare pozitiva, uneori numite pompe rotative, sunt foarte eficiente datorita faptului ca elimina aerul din linii si elimina astfel nevoia de a sangera aerul. Aceste pompe sunt de asemenea eficiente pentru tratarea lichidelor cu vascozitate ridicata.

Dezavantajul principal al pompelor de deplasare pozitive este faptul ca acestea necesita un spatiu foarte mic intre pompa rotativa si marginea exterioara a unitatii. Drept urmare, rotatia trebuie sa se produca la viteze foarte lente. Daca pompa este actionata la viteze mai mari, lichidele pot eroda si, in cele din urma, pot reduce eficienta pompei de apa.

Caracteristici si specificatii pompei de apa

Exista mai multi factori importanti care trebuie luati in considerare atunci cand alegeti o motopompa pentru a fi folosita in aplicatii de constructii pe santier:

Putere – inclusiv debitul si puterea;

Material – materiale rezistente la intemperii necesare pentru aplicatii expuse;

Tip motor / tip combustibil: electric, gaz, motorina, hidraulica sau manuala;

Cap – descarcare totala a capului sau putere maxima a pompei, potrivita pentru aplicatia dorita.

In timp ce sarcina la indemana va determina tipul de motopompa care aveti nevoie, alegeti intotdeauna o motopompa cu un design de calitate, fiabilitate dovedita si garantie a producatorilor. Nu optati pentru o pompa ieftina, de calitate scazuta, pentru ca nu va face fata cerintelor.

0 Shares
You May Also Like