Multitasking si accesibilitate pentru sistemul IOS

Multitasking si accesibilitate pentru sistemul IOS

0 Shares
0
0
0

Multitasking

Multitasking-ul pentru iOS a fost lansat pentru prima data in Iunie 2010, impreuna cu lansarea iOS 4.  Numai anumite dispozitive – iPhone 4, iPhone 3GS si iPod Touch de generatia a treia – reuseau sa efectueze mai multe sarcini. IPad-ul nu a primit multitasking pana in iOS 4.2.1 in luna Noiembrie  a aceluiasi an.

Implementarea multitasking-ului in iOS a fost criticata pentru abordarea sa, care limiteaza activitatea pe care aplicatiile din fundal o pot efectua la un set de functii limitat si impune dezvoltatorilor de aplicatii sa adauge suport explicit pentru acesta.

Inainte de iOS 4, multitasking-ul era limitat la o selectie a aplicatiilor incluse de Apple pe dispozitiv. Utilizatorii puteau totusi sa-si „deblocheze” dispozitivele, pentru a efectua un fel de multitasking neoficial. Incepand cu iOS 4, pe dispozitivele iOS de generatia a treia si mai noi, multitasking-ul este acceptat prin sapte API-uri de fundal:

  • Audio de fundal – aplicatia continua sa ruleze in fundal atata timp cat reda continut audio sau video
  • Voice over IP – aplicatia este suspendata atunci cand un apel telefonic este in desfasurare
  • Locatie de fundal – aplicatia notifica cu privire la modificarile de locatie
  • Notificari
  • Notificari locale – aplicatiile programeaza notificarile locale care urmeaza sa fie livrate la un moment prestabilit
  • Finalizarea sarcinii – aplicatia solicita sistemului timp suplimentar pentru a finaliza o sarcina data
  • Comutare rapida a aplicatiei – aplicatia nu executa niciun cod si poate fi eliminata din memorie in orice moment

In iOS 5, au fost introduse trei noi API-uri de fundal:

  • Chiosc de ziare – aplicatia poate descarca continut in fundal pentru a fi gata pentru utilizator
  • Accesoriu extern – aplicatia comunica cu un accesoriu extern si partajeaza datele la intervale regulate
  • Accesoriu Bluetooth – aplicatia comunica cu un accesoriu Bluetooth si partajeaza datele la intervale regulate

In iOS 7, Apple a introdus o noua functie de multitasking, oferind tuturor aplicatiilor posibilitatea de a efectua actualizari de fundal. Aceasta functie prefera sa actualizeze aplicatiile cele mai frecvent utilizate ale utilizatorului si prefera sa utilizeze retele Wi-Fi pe o retea celulara, fara a reduce semnificativ durata de viata a bateriei dispozitivului.

Comutarea aplicatiilor

In iOS 4.0 pana la iOS 6.x, facand dublu clic pe butonul “Acasa” se activeaza comutatorul de aplicatii. O interfata in stil de andocare defilabila apare din partea de jos, mutand continutul ecranului in sus. Alegerea unei pictograme comuta la o aplicatie. In partea stanga sunt pictograme care functioneaza pe post de controale muzicale, un blocaj de rotatie si, pe iOS 4.2 mai sus, un controler de volum.

Odata cu introducerea iOS 7, facand dublu clic pe butonul “Acasa”, se activeaza si comutatorul de aplicatii. Cu toate acestea, spre deosebire de versiunile anterioare, acesta afiseaza capturi de ecran ale aplicatiilor deschise deasupra pictogramei, iar derularea orizontala permite navigarea prin aplicatiile anterioare si este posibil sa inchideti aplicatiile tragandu-le in sus, similar cu modul in care WebOS a gestionat mai multe carduri.

Odata cu introducerea iOS 9, aplicatia de comutare a primit o schimbare vizuala semnificativa; in timp ce inca pastreaza aparenta cardului introdusa in iOS 7, pictograma aplicatiei este mai mica si apare deasupra capturii de ecran (care este acum mai mare, datorita eliminarii functiei „Contacte recente si favorite”), iar fiecare „card” al aplicatiei se suprapune peste celalalt , formand un efect rolodex pe masura ce utilizatorul deruleaza.

Acum, in loc sa apara ecranul de start in partea din stanga a comutatorului de aplicatii, acesta apare in partea dreapta. In iOS 11, comutatorul de aplicatii primeste o reproiectare majora. In iPad, Centrul de control si comutatorul de aplicatii sunt combinate. Comutatorul de aplicatii din iPad poate fi accesat si prin glisarea in sus, din partea de jos. Pe iPhone, comutatorul de aplicatii nu poate fi accesat daca nu exista aplicatii in RAM.

Finalizarea sarcinilor

In iOS 4.0 pana la iOS 6.x, mentinerea scurta a pictogramelor in comutatorul de aplicatii le face „sa se miste” (similar cu ecranul de pornire) si permite utilizatorului sa renunte fortat la aplicatii atingand cercul rosu cu semnul minus, care apare in coltul pictogramei aplicatiei. Stergerea aplicatiilor din multitasking a ramas la fel din iOS 4.0 pana la 6.1.6, ultima versiune a iOS 6.

Incepand cu iOS 7, procesul a devenit mai rapid si mai usor. In iOS 7, in loc sa tineti apasate pictogramele pentru a le inchide, acestea sunt inchise pur si simplu glisandu-le in sus de pe ecran. Pana la trei aplicatii pot fi sterse simultan, comparativ cu una, in cazul versiunilor pana la iOS 6.1.6.

Finalizarea sarcinii

Finalizarea sarcinii permite aplicatiilor sa continue o anumita sarcina dupa ce aplicatia a fost suspendata. Incepand cu iOS 4.0, aplicatiile pot solicita pana la zece minute pentru a finaliza o activitate in fundal. Totusi, acest lucru nu se extinde la fundal si descarcari (de exemplu, daca un utilizator incepe o descarcare intr-o singura aplicatie, procesul nu se va termina, daca acesta comuta la o alta aplicatie).

multitasking-man-working-home-office

Siri

Siri (/ ˈsɪəri /) este un asistent personal inteligent integrat in iOS. Asistentul foloseste interogari vocale si o interfata de utilizator in limbaj natural pentru a raspunde la intrebari, pentru a face recomandari si pentru a efectua actiuni prin delegarea cererilor unui set de servicii de internet. Software-ul se adapteaza la utilizarile lingvistice individuale, cautarile si preferintele utilizatorului, prin utilizarea continua. Rezultatele returnate sunt individualizate.

Lansata initial ca aplicatie pentru iOS in Februarie 2010, a fost achizitionata de catre Apple doua luni mai tarziu, si apoi integrata in iPhone 4S la lansarea sa, in Octombrie 2011. In acel moment, aplicatia separata a fost, de asemenea, eliminata din iOS App Store.

Siri accepta o gama larga de comenzi de utilizator, inclusiv efectuarea de actiuni pe telefon, verificarea informatiilor de baza, programarea evenimentelor si memento-urilor, gestionarea setarilor dispozitivului, cautarea pe Internet, navigarea in zone, gasirea informatiilor despre divertisment, si este capabil sa interactioneze cu aplicatiile integrate in iOS. Odata cu lansarea iOS 10 in 2016, Apple a deschis accesul tert limitat la Siri, inclusiv aplicatii de mesagerie terta parte, precum si aplicatii de plati, partajare si apeluri prin internet. Odata cu lansarea iOS 11, Apple a actualizat vocile lui Siri la voci umane mai clare, accepta acum intrebari de urmarire si traducere a limbii, precum si actiuni suplimentare ale tertilor.

Centru de jocuri

Game Center este o „retea de jocuri sociale” multiplayer online lansata de Apple. Permite utilizatorilor sa „invite prieteni sa joace un joc, sa inceapa un joc multiplayer prin matchmaking, sa-si urmareasca realizarile si sa compare scorurile intr-un clasament al acelor jocuri”. iOS 5 si versiunile ulterioare adauga suport pentru fotografiile de profil.

Game Center a fost anuntat in timpul unui eveniment de previzualizare iOS 4 gazduit de Apple pe 8 Aprilie 2010. O previzualizare a fost lansata dezvoltatorilor Apple inregistrati in August. A fost lansat pe 8 Septembrie 2010 cu odata cu iOS 4.1 pe iPhone 4, iPhone 3GS si iPod Touch, din a doua generatie pana la a 4-a generatie. Game Center si-a facut debutul public pe iPad cu iOS 4.2.1. Nu exista suport pentru iPhone 3G, iPhone original si iPod Touch de prima generatie (ultimele doua dispozitive nu aveau Game Center deoarece nu aveau iOS 4). Cu toate acestea, Game Center este disponibil neoficial pe iPhone 3G printr-un hack.

Accesibilitate

iOS ofera diverse functii de accesibilitate pentru a ajuta utilizatorii cu dizabilitati de vedere si auz. O caracteristica majora, VoiceOver, ofera informatii de citire vocala pe ecran, inclusiv butoane contextuale, pictograme, linkuri si alte elemente ale interfetei utilizatorului si permite utilizatorului sa navigheze prin sistemul de operare, prin gesturi. Orice aplicatie cu controale implicite si dezvoltata cu un cadru UIKit primeste functionalitatea VoiceOver incorporata. Un exemplu include ridicarea iPhone-ului pentru a face o fotografie, cu VoiceOver care descrie peisajul foto.

Ca parte a unui program „Made for iPhone”, introdus odata cu lansarea iOS 7 in 2013, Apple a dezvoltat tehnologie pentru a utiliza Bluetooth si un protocol tehnologic special pentru a permite echipamentelor terte compatibile sa se conecteze cu iPhone si iPad, pentru streaming audio direct catre utilizator. Personalizarea suplimentara disponibila pentru produsele Made for iPhone include urmarirea bateriei si setari de sunet reglabile pentru diferite medii.

Apple a depus eforturi suplimentare pentru accesibilitate pentru lansarea iOS 10 in 2016, adaugand un nou editor de pronuntie la VoiceOver, adaugand o setare “Lupa” pentru a mari obiectele prin intermediul camerei dispozitivului, suport TTY software pentru persoanele surde pentru a efectua apeluri telefonice de pe iPhone si oferind tutoriale si indrumari pentru dezvoltatorii terti, pentru a incorpora functii de accesibilitate adecvate in aplicatiile lor.

In 2012, Liat Kornowski de la The Atlantic a scris ca „iPhone-ul s-a dovedit a fi una dintre cele mai revolutionare evolutii de la inventarea alfabetului Braille”, iar in 2016, Steven Aquino de la TechCrunch a descris Apple ca „lider in tehnologie de asistenta “, iar Sarah Herrlinger, senior manager pentru politica si initiativele globale de accesibilitate de la Apple, afirmand ca” Vedem accesibilitatea ca un drept fundamental al omului. Integrarea in centrul produselor noastre sprijina o viziune a unei lumi incluzive unde oportunitatea si informatiile sunt fara bariere, imputernicind persoanele cu dizabilitati sa isi atinga obiectivele “.

Dosare (Folders)

iOS 4 a introdus dosare, care pot fi create prin tragerea unei aplicatii deasupra alteia si, de atunci, mai multe elemente pot fi adaugate in dosar utilizand aceeasi procedura. Un titlu pentru dosar este selectat automat in functie de categoria de aplicatii din interior, dar numele poate fi editat si de catre utilizator.

Cand aplicatiile din dosare primesc ecusoane de notificare, se adauga numarul individual de notificari, iar numarul total este afisat ca un ecuson de notificare in folderul insusi. Initial, folderele de pe un iPhone puteau include pana la 12 aplicatii, in timp ce folderele de pe iPad puteau include 20. Odata cu cresterea dimensiunilor de afisare pe hardware-ul iPhone mai nou, iOS 7 a actualizat folderele cu pagini similare cu aspectul ecranului de pornire, permitand o extindere semnificativa a functionalitatii folderului.

Fiecare pagina dintr-un dosar poate contine pana la noua aplicatii si pot fi 15 pagini in total, permitand un total de 135 de aplicatii intr-un singur dosar. In iOS 9, Apple a actualizat dimensiunile dosarelor pentru hardware-ul iPad, permitand 16 aplicatii per pagina, cu un maximum de 15 pagini, crescand totalul la 240 de aplicatii.

0 Shares
You May Also Like