Cum sa incepi sa te multumesti pe tine insuti, nu pe cei din jur?

Cum sa incepi sa te multumesti pe tine insuti, nu pe cei din jur?

0 Shares
0
0
0

Cate sentimente placute iti vin in minte spontan? Si cand a fost ultima data cand le-ai experimentat? Chiar le-ai experimentat, sau le-ai simtit pentru scurt timp si apoi le-ai ignorat din nou?

Paradoxal, facem asta destul de des. In primul rand, ne dorim cat mai multe sentimente frumoase si muncim din greu pentru a le obtine. Si apoi, le respingem, le facem mici, le devalorizam. Iata cateva exemple:

  • Nu suntem cu adevarat mandri de noi insine pentru ca vrem sa ramanem modesti
  • Nu credem ca suntem cu adevarat frumosi, pentru ca am fi aroganti
  • Nu punem nevoile noastre pe primul loc, pentru ca nu vrem sa parem egoisti
  • Nu ne mandrim cu succesele noastre pentru ca nu vrem sa ii ranim pe ceilalti sau pentru ca nu ar trebui sa ne bucuram prea curand, cel putin asta ni se spune.

Nu doar in capul tau rasuna aceste exemple pe care le auzim mult prea des de la oamenii din jur. Inainte ca un sentiment placut sa se raspandeasca in corpul nostru, parerile si frustrarile celorlalti ne apar in minte: Atentie! Fii umil! Fii modest! Nu fi intruziv! Iar senzatia frumoasa, cu mult potential, este imediat marginalizata sau alungata.

Aceste vorbe din popor persista in capul fiecaruia dintre noi, mai puternic pentru unii si mai mocnit pentru altii. Totusi, cel mai intelept lucru pe care am putea sa-l facem ar fi sa le stergem complet din mintea si inima noastra.

Toate aceste vorbe enumerate mai jos, dar si orice alte vorbe dureroase, care ne inhiba si estompeaza din bucurie:

“Nu te bucura prea curand!” (Aha, cand anume este timpul sa ne bucuram?) sau “Nu ar trebui sa te lauzi cu o zi inainte ” (De ce nu?)

In loc sa ne cunoastem punctele forte, am invatat un lucru mai presus de toate: ca lauda de sine nu este buna! (Serios? A verificat cineva vreodata asta?)

Apoi practicam acest lucru pana cand, la un moment dat, privim fiecare mic sentiment de fericire cu scepticism extrem si nu mai putem accepta niciun compliment, nu de la cei din jur si, cu siguranta, nici din partea propriei noastre persoane. Complimente? Nu, multumesc!

Atata timp cat nu ne permitem sa simtim toate aceste sentimente pozitive si sa le aratam lumii exterioare, oricat de multe carti de recunostinta citim, oricate liste despre “ce imi place la mine” facem, nu ajuta. Acestea sunt doar cuvinte goale in reviste de lux, nimic mai mult. Iar daca nu reusesti nici cum sa iesi singur din aceasta situatie, poti gasi un psiholog bun in Cluj sau in apropiere de tine, tot ce trebuie sa faci este sa cauti.

Desigur, te vei lovi de multa gelozie, critica sau frustrare de la cei din jur atunci cand vei incepe sa iti exprimi mai puternic sentimentele, dar iata vestea buna: Parerea celor din jur chiar nu conteaza, important este sa fii tu bine cu propriile tale alegeri si sentimente! Deci, de acum cu sentimentele bune inainte! Permite-le, simte-le, vorbeste-le si impartaseste-le!

0 Shares
You May Also Like