Motivele de pe costumele traditionale in functie de zone

Motivele de pe costumele traditionale in functie de zone

0 Shares
0
0
0

Rochiile traditionale reintepretate de pe Iiana au toate motive traditionale inspirate din diverse costume si haine ale zonelor principale din Romania. In acest context consideram necesar sa va prezentam mai multe astfel de regiuni si specificul lor pentru a sti exact ce sa alegeti.

Zona Humorului se caracterizeaza prin costumele purtate traditional in toate anotimpurile si ofera frumuseti artistice locale. Caracteristici pentru acest domeniu sunt basmaua pe cap, bluza feminina bogat decorata, paiete si margele pe fusta cu dungi sobre si inguste de culoare galben-auriu si o blana scurta sub forma de  cojoc fara maneci, impodobita cu negru.

Costumul popular al zonei Dorna se distinge printr-o singura piesa de imbracaminte, respectiv o camasa dreapta cu motive de plante aplicate si perle. Modelele geometrice ale nordului Moldovei sunt influentate de simbolurile vegetale din zona Nasaudului. Colierele superbe realizate cu ornamente de perle reprezinta o particularitate zonala care completeaza armonios costumul feminin.

Portul popular in Campulung – Moldovenesc este identificat de camasa pentru femei cu modele geometrice si cu un mare rafinament cromatic, jachete cu margini de blana de oaie sau de vanat. Intreaga zona montana din Campulung si imprejurimile sale sunt identificate de frumusetea, rafinamentul si mandria populatiei zonei.

Scopul activitatii noastre a fost documentarea si realizarea practica a unei bluze romanesti.

Am aratat un interes deosebit in designul si apoi in crearea bluzei, ceea ce ne-a dat sentimentul de a ne pune de ceva timp in pantofii unui creator popular.

La inceputul lucrarii, echipa noastra a documentat modelele si culorile specifice ale costumului si bluzei populare pentru toate regiunile.

Unele documente care constituie carti de referinta in domeniul traditiei artistice romanesti si realizarea bluzei populare sunt: ​​”Motivele industriei cosmice din Bucovina” de F.K. Olbenheyer, “ Colectia hainelor nationale romanesti din diferite regiuni „ de Maria I. Panaitescu “Bluze si camasi nationale din Romania „ si “ Portul romanesc pe zone etnografice „ de Aurelia Doaga.

Portul popular romanesc este, in primul rand, unul dintre cele mai importante elemente culturale si istorice care poate apartine unui popor si reprezinta, de asemenea, o dovada a identitatii nationale. Unul dintre cele mai reprezentative elemente ale portului popular romanesc este bluza romaneasca, care ofera o varietate de culori si modele specifice.

Ia costumului national, bluza din Bucovina prezinta o varietate de broderii bogate in simboluri si modele care continua sa fascineze cu frumusetea si originalitatea lor. Simbolurile brodate pe maneci vorbesc despre viata purtatorului, a zonelor geografice si a mediului spiritual.

Cele mai cunoscute simboluri sunt simbolurile florale sau plante, de exemplu copacul sau ramurile sale care simbolizeaza longevitatea, viata, intelepciunea sau invierea. Vita si strugurii, de obicei cu albastru, violet si verde, simbolizeaza bogatia, abundenta si prospetimea mediului natural. Frunzele verzi si florile multicolore creeaza imaginea de verde pur si campuri.

Bluzele traditionale din regiunea Bucovina au adesea caracteristici naturale specifice acestei zone, cum ar fi acele de pin si carligele sau elementele geometrice. Modele geometrice, de exemplu, diamante, patrate si cercuri, se gasesc peste tot pe bluze. Randurile semnifica modul bun de viata, evolutia sociala si bunastarea. Cercurile vorbesc despre ciclul vietii sau despre divinitate si puritate.

 

0 Shares
You May Also Like