Fabricarea-si-importanta-jantelor
Fabricarea si importanta jantelor

Fabricarea si importanta jantelor

0 Shares
0
0
0

Fabricarea-si-importanta-jantelor

 

Jantele mai sunt denumite de catre soferi si mecanicii de masini, picioarele masinii, deoarece ele confera o mai buna tinuta a masinilor pe drum. De aceea, atunci cand vrem sa ne facem masina mai frumoasa, s-o upgradam, asa cum se spune in termeni moderni, prima data trebuie sa-i unele punem jenti dintre cele mai moderne.

Jantele sunt de mai multe marimi si modele, pentru ca anvelopele care se monteaza pe ele sa fie de aceeasi latime. Pentru a face o alegere potrivita in achizitionarea unor jante potrivite, trebuie sa tinem cont de mai multe aspecte.

O caracteristica sau un aspect al fabricarii jantelor este diametrul acestora. Cele cu diametru de peste 8 toli sunt echipate pe remorcute, iar cele mai mari, cele care depasesc 38 de toli, se monteaza la masinile de gabarit mare cum sunt cele industriale si la tractoare.

Al doilea aspect important in fabricarea unei jante il reprezinta latimea interioara si profilul ei. Majoritatea jantelor apar inscriptionate cu 6J x
15, unde cifra “6” reprezinta latimea interioara a jantei, iar litera “J” reprezinta profilul acesteia.

Latimea interioara se masoara intre marginile jantei, locul unde este montata anvelopa si este exprimata tot in toli, ca unitate de masura. Litera “J”, cea care este inscriptionata dupa cifra care indica latimea interioara a jantei este trecuta ca un simbol.

La unele masini cu tractiune 4 x 4, tipul jantelor pe care sunt montate anvelope off road difera de la o marca la alta a masinilor. Un alt aspect al jantelor este umarul, care se trece pe janta sub forma 6J x 15 H2, unde H2 reprezinta numarul si aspectul umerilor de pe profilul jante. Cifra “2” ne indica faptul ca janta are “cocoasa” dubla. 

Umerii jantei mai sunt si numiti :cocoasa” jantei, si mai pot fi inscriptionati si altfel: H, FH, CH, EH sau EH2. Alt aspect in diferentierea jantelor este diametrul gaurii centrale, gaura care este aflata in centrul jantei. Aceasta gaura se masoara in milimetri si are valori diferite, in functie de producatorul masinii.

Aceasta marime nu apare inscriptionata direct pe janta, ci ea apare doar in descrierea tehnica a jantei respective. Diferenta marimilor dintre gaurile centrale difera la jantele de otel, care sunt cu 0,01 mai mare pentru a usura montarea lor pe masina si pentru a elimina riscul blocarii lor.

Distanta dintre prezoane, care trebuie sa fie aceeasi cu cea de pe butucul rotii pe care urmeaza sa fie montata janta, incat si numarum de pe gauri si prezoane sa fie acelasi.

Factorul de echilibru al jantelor este important si obligatoriu, indiferent de materialul din care sunt facute. Acesta difera de la un tip la altul de masina si este stabilit de producatorul acesteia. Gasim tot felul de marimi de jante si anvelope vara, pentru aproape toate tipurile de masini pe Astral-steffco.ro.    

0 Shares
You May Also Like