Dorada este un peste extraordinar, cu carne slaba si gustoasa. Dar care sunt particularitatile sale? Sa aflam proprietatile, beneficiile si valorile nutritionale ale pestelui dorada impreuna.
Traieste in apele marine, dar se poate adapta si la cele ale lagunelor de coasta, este acoperita cu solzi argintii si, intre ochi, are o dunga caracteristica de culoare aurie. Cu carnea sa fina si aproape dezosata, se preteaza la un numar infinit de preparate gastronomice, deci comanda o dorada la cuptor daca iti doresti o cina exclusivista.
CUM SA RECUNOASTE DORADA?
Pentru a recunoaste o dorada, derivata din pescuit, dintr-o dorada de crescatorie, pot fi luate in considerare unele caracteristici precum marimea si dimensiunea, culoarea si consistenta carnii. Doradele care au toate dimensiuni similare sunt in general derivate din agricultura, cele din pescuit au dimensiuni mai diversificate. Dorada are de obicei o culoare mai stralucitoare si o carne mai ferma si mai compacta.
PROPRIETATILE NUTRITIONALE SI BENEFICIILE DORADEI
Este un aliment foarte digerabil: in timp ce vitamina B3 (cunoscuta si ca vitamina PP sau niacina) sustine functiile digestive, prezenta proteinelor nobile, combinata cu cantitatea neglijabila de grasimi si in mare parte de natura polinesaturata;
Contribuie la sanatatea oaselor: fosforul, prezent in cantitati bune in dorada, actioneaza in sinergie cu calciul si vitamina D, pentru a pastra mineralizarea corecta a oaselor. Acest mineral desfasoara si o actiune preventiva cu privire la unele patologii care afecteaza sistemul osos, precum rahitismul la copii si osteoporoza la adulti si varstnici.
Intareste sistemul imunitar: vitamina B6 continuta in dorada este importanta pentru sistemul nostru imunitar si, de asemenea, joaca un rol central in metabolismul carbohidratilor si proteinelor, are o puternica actiune antiinflamatoare.
Ajuta la combaterea arteriosclerozei si a bolilor cardiovasculare: datorita bogatiei de omega 3 (acizi grasi definiti ca esentiali, adica trebuie introdusi impreuna cu alimentele deoarece organismul nostru nu este capabil sa-i sintetizeze. Dorada are un efect important asupra controlului ritmului cardiac si al sangelui presiunea, ajuta la reducerea cantitatii de trigliceride prezente in sange si contracareaza dezvoltarea placilor sau a leziunilor aterosclerotice.
Este buna pentru creier: omega-3 sunt, de asemenea, una dintre pietrele de temelie ale membranelor care inconjoara neuronii. Impreuna cu fosforul imbunatatesc functia creierului.
Combate anemia: vitamina B2 continuta de dorada are si functia de a facilita absorbtia fierului si de a interveni direct in procesul de producere a globulelor rosii, care sunt esentiale pentru transportul oxigenului in intreg organismul.
CALORII SI VALORI NUTRITIONALE ALE DORADEI
Caracterizat printr-un aport caloric de 81 Kcal la 100 g portie comestibila, dorada este practic un peste slab, cu un procent total de grasime de aproximativ 2%, lipsit de carbohidrati ca toate alimentele de origine animala (aproximativ 1%), este bogat in proteine de mare valoare biologica, care reprezinta aproximativ 20% din greutatea sa si sunt mai digerabile decat cele continute in carnea mamiferelor comune, datorita unei cantitati mai mici de tesut conjunctiv si fibrelor musculare mai scurte. Daca este inghetata prompt, adica intr-un timp foarte scurt dupa pescuit, dorada isi pastreaza intacte proprietatile pentru o lunga perioada de timp.