Multe dintre simptomele diabetului sunt destul de subtile. Setea accentuata sau o senzatie de foame mai mare ca de obicei, pete pe piele mai inchise la culoare in zona axilelor, pe coate, genunchi sau pe gat, o senzatie de oboseala neobisnuita care persista, toate acestea pot fi semne ale diabetului de tip 2.
In acelasi timp sunt stari pe care de multe ori le incercam cei mai multi dintre noi, dar pentru care gasim cu totul alte explicatii. Pentru a afla exact daca sunt semne ale aparitiei diabetului de tip 2 sau doar niste simptome provocate de stilul de viata sau de alta natura, un pachet analize diabet este solutia pentru a afla exact cum stai.
Un fapt alarmant este acela ca exista un numar extrem de mare de persoane cu diabet de tip 2 nediagnosticat.
Atunci cand diabetul nu este diagnosticat sau nu este diagnosticat corect, boala poate provoca leziuni grave la nivelul inimii si vaselor de sange, ochi, rinichi, nervi si tract intestinal. Printre complicatiile care apar daca diabetul de tip 2 nu este diagnosticat se numara:
Cresterea riscului de producere a bolilor cardiovasculare, inclusiv boli coronariene, atac de cord, accident vascular cerebral si ingustarea arterelor.
Neuropatia sau deteriorarea nervilor, care provoca furnicaturi, amorteala, senzatia de arsura si durere. Neuropatia incepe sa se manifeste de la degetele de la picioare si inainteaza apoi spre membre.
Afectarea rinichilor care poate duce pana la insuficienta renala si nevoia unui transplant de rinichi.
Retinopatia, atunci cand vederea este grav afectata. Riscul de cataracta, glaucom si chiar pierdea vederii este crescut.
Afectiuni la nivelul picioarelor din cauza unui flux sangvin slab. Taieturile sau ranile netratate la nivelul picioarelor pot provoca infectii, care sunt mult mai dificil de tratat in cazul persoanelor care sufera de diabet. In unele cazuri, aceste infectii sunt atat de grave incat poate fi necesara chiar amputarea membrelor.
Probleme ale pielii cum sunt infectiile bacteriene sau fungice si vindecarea lenta a acestora.
Deficiente de auz.
Gastroparoza, care face ca stomacul sa incetineasca sau sa opreasca transportul hranei in intestine, provocand greata, varsaturi si dureri de stomac.
Risc crescut de boli ale gingiilor si infectii ale maxilarului.
Starea de oboseala si senzatia de somnolenta. Persoanele care dorm mai mult de o ora in timpul zilei au o predispozitie cu 45% mai mare de a avea diabet de tip 2, in comparatie cu cei care dorm mai putin sau deloc.
Printe cele mai frecvente simptome ale diabetului se numara:
Setea excesiva
Urinarile frecvente
Oboseala
Scaderea brusca in greutate
Slabirea vederii
Infectii frecvente
Tremur de maini si de picioare
Gingii dureroase, inflamate si rosii
Piele uscata si mancarimi
Pete inchise la culoare pe piele
Diabetul in stadiile incipiente nu prezinta simptome, dar poate provoca complicatii grave pe masura ce avanseaza si nu este tratat corespunzator. Diagnosticare implica testarea nivelurilor glicemiei. Din pacate, cresterea nivelului glicemiei nu se simte. Singura metoda prin care poti afla daca ai prediabet sau diabet este sa faci analize de sange.