Despre vesmintele bisericesti si semnificatia fiecaruia in parte

0 Shares
0
0
0

Inca din cele mai vechi timpuri, clericii crestini au purtat vesminte aparte atunci cand tineau slujbele bisericesti. Dintr-o anumita perspectiva, vesmintele bisericesti reprezinta un fel de uniforma menita sa identifice purtatorul cu slujba si rangul, insa ele bifeaza si o functie spirituala. Acestea ii ajuta pe enoriasi sa inteleaga ca trebuie sa se apropie cat mai mult de Imparatia Cerurilor.

Astfel, prin imbracarea acestor vesminte bisericesti, clericii devin ei insisi icoane ale Mantuitorului Iisus Hristos si ale ingerilor sai.

Stiharul

Stiharul este acel vesmant liturgic ce are forma unei camasi lungi, cu maneci asemenea. El acopera corpul de la gat pana la glezne. Desi stiharul este un vesmant comun mai multor trepte ierarhice bisericesti, acestea se diferentiaza dupa forma si culoare.

De pilda, stiharul diaconului are maneci largi, iar culoarea este in general alba. La preoti si arhierei, stiharul are rol de vesmant interior, in sensul ca peste el se imbraca felonul, respectiv mantia. Culoarea alba a stiharului nu este deloc intamplatoare, albul simbolizand curatia spirituala a persoanelor menite sa il imbrace.

Orarul

Este una dintre piesele vestimentare liturgice specifice treptei diaconesti. Orarul imita forma unei fasii inguste confectionate din bumbac, matase sau in si brodata cu fir argintiu sau auriu care ilustreaza cruci, frunze, spice de grau, etc.

Felonul

Este vesmantul bisericesc pe care preotii il asaza ca o pelerina deasupra celorlalte vesminte, in timpul Sfintei Liturghii. Felonul aminteste de toga anticilor, dar si de pelerina pe care o purtau Mantuitorul si Apostolii. La evrei, acest vesmant era de uz general.

Cat priveste forma, felonul a mentinut linia pelerinei romane, care era un fel de manta realizata dintr-o bucata rotunda de stofa, fara maneci, care acopera tot trupul. La mijloc era prevazuta cu o deschizatura prin care se introducea capul.

Daca la inceput felonul avea culoarea alba, treptat acesta a inceput sa fie realizat si in alte culori. Se poarta rosu in timpul Postului Mare, iar in Saptamana Mare sau a Sfintelor Patimi se impune culoarea neagra. Aceasta semnifica intristarea si lacrimile varsate pentru Patimile Domnului. Faptul ca este larg si acopera tot trupul dezvaluie puterea atotcuprinzatoare a Mantuitorului.

Manecutele

Apartin celor trei trepte ierarhice si se pun peste marginea manecilor stiharului. Rolul manecutelor este unul util, acela de lasa mainile libere prin strangerea manecilor stiharului. Ele amintesc de legaturile cu care iudeii au legat incheieturile mainilor lui Iisus cand era judecat.

Epitrahilul

Patrafir in denumirea populara, epitrahilul este acea fasie de stofa sau matase de lungimea stiharului care se introduce prin partea de sus si se asaza pe umeri. Marginea de jos este ornata cu franjuri, iar partea centrala ilustreaza o cruce cusuta sau brodata.

Epitrahilul semnifica crucea lui Iisus purtata pe drumul calvarului. Aceasta este de departe cel mai folosit vesmant, in lipsa caruia nu poate fi savarsita nicio slujba. El se ofera preotului la hirotonie, moment in care harul dumnezeiesc se propaga asupra slujitorului lui Dumnezeu.

Braul

Este acea fasie ingusta care se leaga in jurul taliei, deasupra stiharului preotesc. Braul face parte din vestimentatia preotului si episcopului si are rolul de a oferi lejeritate si confort in timpul slujbei.

Omoforul

Este specific tinutei arhieresti, fiind acea esarfa lunga care se asaza imprejurul gatului peste umeri, iar cele doua capete se lasa libere pe piept. O iconita cu chipul Mantuitorului troneaza in dreptul gatului. Dupa lungime, omoforul poate fi mare si mic. Cel mare se imbraca de la inceputul Liturghiei pana la Apostol, dupa care este inlocuit cu cel mic care va ramane pana la finalul slujbei.

Preotia este o misiunea dificila si plina de raspundere, preotul fiind un intermediar intre Dumnezeu si oameni si in acelasi timp un fel administrator al harului divin. El are rolul de a povatui credinciosii si de a-i aduce pe calea mantuirii. Vesmintele se afla in stransa legatura cu functia slujitorului altarului, iar fiecare in parte are o insemnatate aparte.

0 Shares
You May Also Like