De ce batranii trebuie sa traiasca la azil?

0 Shares
0
0
0

In anumite conditii, batranetea poate fi o perioada frumoasa a vietii. Fireste, ne referim aici la oamenii invarsta care au alaturi copii, nepotii, sotiile, si au parte de zile frumoase si fericite alaturi de intreaga familie.

Pentru acesti seniori, nimic nu se compara cu diminetile in care isi vad nepotii trezindu-se din somn, si incepe o noua zi de povesti, de joaca si de aventuri. Cei care traiesc astfel de momente la batranete, se pot considera norocosi.

Exista insa si seniori varstnici care nu au familie, si care pe deasupra se confrunta si cu diferite probleme de sanatate. Pentru acestia, fara doar si poate, singura solutie pentru a avea parte de o batranete linistita, este aceea de a-si petrece restul zilelor intr-un azil de batrani.

Odata cu trecerea timpului, seniorii pot fi afectati de diferite probleme, iar in urmatoarele randuri ale acestui articol vom vedea care sunt acestea.

Leziuni fizice

Conform mai multor cercetari realizate la nivel mindial, la fiecare 15 secunde, un adult mai in varsta este internat in camera de urgenta pentru ca are nevoie de ajutor dupa ce a suferit o cadere. Un senior decedeaza din cauza caderii la fiecare 29 de minute, ceea ce face ca aceste caderi sa reprezinte principala cauza de ranire in randul varstnicilor.

Deoarece imbatranirea face ca oasele sa se micsoreze, iar muschii sa piarda forta si flexibilitatea, persoanele in varsta sunt mai susceptibile sa isi piarda echilibrul, sa cada si sa isi fractureze un os.

Doua boli care contribuie la fragilitate sunt osteoporoza si osteoartrita. Cu toate acestea, caderile nu sunt inevitabile. In multe cazuri, ele pot fi prevenite prin educatie, activitate fizica sporita si modificari practice in cadrul caminului.

Ei bine, seniorii care traiesc in singuratate, cei care nu au copiii sau nepotii alaturi, au sanse foarte mari sa cada foarte des, iar din acest motiv pot ajunge sa petreaca timp prin spitale, sau se pot alege cu diferite leziuni.

In schimb, seniorii care traiesc intr-un azil de batrani, sunt asistati atunci cand se deplaseaza, nu merg nici macar la toaleta singuri, sunt insotiti si cand trebuie sa faca dus (si sunt chiar ajutati la nevoie). Deci, intr-un azil de batrani, riscurile aparitiei leziunilor sunt mult mai mici decat in singuratate, asa ca este firesc ca seniorii sa se cazeze intr-un azil de batrani.

HIV / SIDA si alte boli cu transmitere sexuala

In 2013, mai multe studii realizate la nivel mondial au constatat ca 21% din cazurile de SIDA au avut loc la varstnici cu varsta peste 50 de ani in intreaga lume, iar 37% din decese in acelasi an au fost persoane cu varsta peste 55 de ani. Nevoile si capacitatea sexuala se pot schimba pe masura ce oamenii imbatranesc, dorinta sexuala nu dispare complet.

Persoanele in varsta sunt putin dispuse probabil sa foloseasca prezervative, care, atunci cand sunt combinate cu un sistem imunitar slabit, face varstnicii mai susceptibili de a contracta HIV.

Diagnosticul tarziu al HIV este frecvent la adultii in varsta, deoarece simptomele HIV sunt foarte similare cu cele ale imbatranirii normale, ceea ce face mai dificila tratarea si prevenirea deteriorarii sistemului imunitar.

Malnutritie

Malnutritia la adultii in varsta de peste 65 de ani este adesea subdiagnosticata si poate duce la alte probleme de sanatate in varsta, cum ar fi un sistem imunitar slabit si slabiciune musculara.

Cauzele malnutritiei pot rezulta din alte probleme de sanatate (persoanele in varsta care sufera de dementa pot uita sa manance), depresie, alcoolism, restrictii alimentare, reducerea contactului social si venitul limitat.

Angajarea la mici schimbari in alimentatie, cum ar fi cresterea consumului de fructe si legume si scaderea consumului de grasimi saturate si sare, poate ajuta problemele de nutritie la varstnici.

Asadar, dupa cum se poate observa, malnutritia este o alta problema cu care se pot confrunta oamenii invarsta, care locuiesc singuri. Aceasta problema poate avea consecinte grave. Din fericire, cei care aleg sa se cazeze in camine de batrani, au parte in fiecare zi de cele trei mese principale ale zilei, dar si de desert.

In plus, pe langa faptul ca seniorii primesc cele trei mese principale ale zilei, acestea sunt mese sanatoase, seniorilor fiindu-le servita mancare bogata in vitamine si minerale, carbohidrati si proteine.

Deficiente senzoriale

Deficientele senzoriale, cum ar fi vederea si auzul, sunt extrem de frecvente pentru americanii in varsta cu varsta de peste 70 de ani. Potrivit mai multor cercetari, unul din sase adulti mai in varsta are o deficienta de vedere si unul din patru are o deficienta de auz.

Din fericire, ambele probleme sunt usor de tratat cu ajutorul unor aparate, cum ar fi ochelari sau aparatele auditive. Noile tehnologii imbunatatesc evaluarea pierderii auzului si capacitatea de utilizare a aparatelor auditive.

Deficientele senzoriale sunt problematice pentru seniorii care traiesc acasa in singuratate, insa acestea nu mai reprezinta probleme atat de grave atunci cand batranii traiesc in azile, iar acolo sunt supravegheati atent de catre personalul calificat.

0 Shares
You May Also Like