Cum se alege aparatul de sudura potrivit?

Cum se alege aparatul de sudura potrivit?

0 Shares
0
0
0

Un aparat de sudura este deosebit de important intr-o gospodarie. Indiferent ca trebuie sa sudati ramele pentru noul dvs. gard sau aveti de sudat in atelierul din gospodarie, un aparat de sudura poate face fata cerintelor. Exista diferite tipuri de aparate de sudura, incepand de la aparate sudura mma, la aparate mult mai performante.

Veti descoperi in continuare ce trebuie sa luati in considerare in momentul in care va aflati in cautarea unui aparat de sudura potrivit necesitatilor dvs.

Tehnica de sudura

Inainte sa cumparati un aparat de sudura, este deosebit de important sa stiti ce tehnica de sudare veti aplica. Cu cateva exceptii, majoritatea masinilor de sudare sunt potrivite pentru efectuarea unui singur tip de proces de sudare.

Ce fel de masina alegeti depinde de locurile de munca pe care le aveti. Pe scurt: sudarea cu electrozi este folosita pentru lucrari de intretinere usoara si reparatii si este un proces popular de sudare atat pentru amatori cat si pentru profesionisti.

Aceasta tehnica de sudare poate fi pusa in practica doar in exterior. Sudarea TIG este un proces de sudare relativ lent, cu ajutorul caruia faceti suduri de inalta calitate. Sudarea MIG / MAG este cea mai rapida tehnica de sudare si de cele mai multe ori se foloseste pentru lucrari pe scara larga si bazate pe proiecte.

Amperaj

Amperajul maxim al unui aparat de sudaura indica puterea cu care puteti suda. Regula mare este: pe milimetru de otel aveti nevoie de o putere de 40 de amperi. Deci, cand trebuie sudata o foaie de 10 milimetri de otel, aparatul de sudura trebuie sa poata atinge un amperaj de 400.

Asadar, este deosebit de important sa va ganditi in prealabil la cata putere aveti nevoie pentru a efectua lucrarile de sudare planificate. De-asemena, trebuie sa stiti ca este util sa aveti la cunostinta faptul ca avand un aparat de 200 amperi, treceti la un curent de putere de 400 volti. Un aparat de sudura cu o capacitate atat de mare de curent nu se poate conecta la reteaua electrica normala.

Timp de operare

Pentru a impiedica sudura sa se incalzeasca, aceasta se opreste pentru o perioada scurta de timp, cand temperatura este prea ridicata. Acesta este numit ciclul datoriei, care atunci cand este 100%, indica cat de mare este amperajul la maxim 10 minute, adica sudarea continua.

Nu va lasati pacaliti de termen continuu. Este deosebit de relevant pentru utilizator sa calculeze cu un ciclu de lucru de 60% (adica 6 minute consecutiv de sudare), deoarece majoritatea lucrarilor de sudare nu dureaza mult mai mult. In cazul in care de exemplu, ciclul de serviciu la 60% este de 160 de amperi, asta inseamna ca puteti lucra cu o tensiune de 160 de amperi timp de 6 minute.

Aceasta este suficienta putere pentru a suda materialul de 4 milimetri grosime. Apoi, este necesar ca aparatul de sudura sa se raceasca timp de 4 minute. Prin urmare, ciclul de lucru este o caracteristica importanta, care spune totul despre capacitatea unui aparat de sudura.

Functia de impuls

In cazul in care este necesar sa sudati aluminiu sau otel inoxidabil cu pereti subtiri, este necesara o functie de impuls. Aceasta functie asigura ca aparatul de sudura poate pulsa intre curentul de baza si curentul de varf. Veti putea observa posibilitatea de a comuta intre 2 curenti la aparatele de sudura TIG si la aparatele de sudura MIG / MAG.

Se aplica mai putina caldura la sudarea pulsanta, astfel incat materialul sa nu se deformeze. In plus, se elibereaza putin sau fara stropi si este mai usor, de exemplu, sudarea in pozitie verticala. Marcarea optima a functiei de puls asigura, de asemenea, o sudare uniforma si de inalta calitate, cu sanse mai mici de erori de legare.

In cazul unei functii cu impuls dublu, materialul aditiv va fi furnizat pulsand in plus fata de puterea curenta. Rezultatul este o sudura foarte draguta: de exemplu, faci „jumatate luna” cu ea.

0 Shares
You May Also Like