Cum sa alegi o masina second hand?

Cum sa alegi o masina second hand?

0 Shares
0
0
0

Dupa cum bine stim cu totii, este o necesitate sa avem o masina la dispozitie in zilele noastre. Indiferent ca trebuie sa facem naveta la servici, sa plecam la cumparaturi sau pur si simplu sa ne plimbam, este mult mai usor sa ne deplasam cu masina personala, decat cu mijloacele de transport in comun.

Achizitionarea unei masini noi, pentru multi dintre noi poate reprezenta doar un vis frumos, insa exista multe persoane care isi indreapta atentia spre masini second hand cu cat mai putini ani de vechime. Achizitionarea unei masini second hand se poate dovedi a fi o alegere cu adevarat inspirata, mai ales daca masina nu are multi ani vechime si kilometri putini parcursi.

Facem insa precizarea ca aceste masini au si riscuri semnificative, asa ca in urmatoarele randuri vom vedea la ce trebuie sa fiti atenti atunci cand va indreptati atentia spre o masina second hand. Exista strategii de utilizat pentru a alege o masina uzata.

  1. Aflati valoarea de piata

Acesta ar trebui sa fie primul pas in procesul de cumparare a masinii de ocazie. Ar trebui sa aveti cel putin o idee cu privire la valoarea oricarei masini pe care o luati in considerare serios.

Mai intai va trebui sa obtineti cat mai multe detalii despre masina. Aceasta va include marca, modelul, anul, kilometrajul, optiunile si starea generala. Cu cat puteti furniza mai multe informatii, site-ului de vanzari auto, cu atat veti gasi masina ideala si veti ajunge la valoarea reala a masinii.

Aceasta valoare ar trebui sa fie punctul dvs. de plecare in orice negociere. De asemenea, poate indica cat de nelinistit este vanzatorul sa vanda masina. De exemplu, daca pretul de vanzare este prea mare, probabil vanzatorul nu este motivat. Dar daca are un pret fix sau un pret sub valoarea de piata, este posibil sa faceti o alegere buna.

  1. Inspectati cu atentie masina

Starea masinii este o indicatie majora a valorii. Un vehicul bine intretinut va fi aproape de varful spectrului valoric, in timp ce unul slab intretinut poate fi mai putin valoros. Acordati o atentie deosebita urmatoarelor aspecte:

  • Asigurati-va ca masina este potrivita din punct de vedere al confortului. Verificati atat scaunele din fata, cat si cele din spate.
  • Verificati cu atentie fiecare centimetru al masinii. In interior, inspectati toate scaunele, podelele, usile si plafonul. La exterior, inspectati cu atentie lucrarile de vopsea, ornamentul si barele de protectie. Exista zgarieturi majore, amortizari sau dovezi de reparatii? De asemenea, uitati-va la luminile masinii, anvelope si amortizoare. Varsta sau intretinerea amanata vor fi evidente.
  • Verificati motorul. Un motor murdar poate fi un indiciu de intretinere deficitara. Verificati pentru a vedea daca exista ulei pe motor. Acest lucru ar putea indica scurgeri sau probleme mai grave. Fisurile sau furtunurile si furtunurile cu aspect uzat pot fi o solutie scumpa si un alt indiciu de intretinere deficitara.
  • Verificati documentele. Aici sunt incluse certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a masinii. Verificati daca masina are inspectia tehnica periodica valabila si cat timp va fi necesar pana la urmatoarea vizita la o statie itp Cluj pentru urmatoarea verificare.
  1. Testati masina

Inainte de a cumpara o masina second hand, cu siguranta trebuie sa o si conduceti, asa ca iata ce trebuie sa verificati:

Verificati cu atentie facilitatile masinii. Este sunt ceea ce vreti? Are scaune electrice, servodirectie si geamuri electrice? Functioneaza corect?

Verificati sistemul de sunet. Va indeplineste asteptarile? Sau va veti enerva constant ca nu este suficient de bun?

Testati caldura si aerul conditionat. Poate nu pare important sa testati caldura intr-o zi insorita din iunie, dar vine ianuarie, veti fi recunoscator ca ati facut-o.

Verificati cu atentie daca vreo lumina de avertizare este aprinsa sau clipeste. Nu presupuneti ca nu inseamna nimic. Discutati cu proprietarul sau dealerul despre intretinerea necesara.

Cum se comporta masina? Testati-o in situatii de stres ridicat, cum ar fi porniri si accelerari bruste, viraje dure, accelerari. Conduceti si cu viteza mai mare pentru ca unele lucruri precum o janta indoita nu vor fi vizibile la viteze mai mici.

Ascultati cu atentie motorul. Un zumzet neted este un sunet bun, in timp ce bataile la motor pot indica probleme grave.

Verificati franele in mod repetat. Ascultati daca exista sunete de scartait, sau sunet de frecare metal pe metal. Este foarte important ca sistemul de franare sa fie perfect, in primul rand pentru propria siguranta, iar apoi, pentru ca masina va fi respinsa de la orice statie itp Cluj din aceasta cauza.

Acordati o atentie deosebita modului in care masina schimba treptele de viteza. Daca exista o mica ezitare de schimbare a treptelor, ar putea fi vorba despre o problema de transmisie.

Urmariti evacuarea. Fumul poate fi o indicatie a unei probleme, iar fumul albastru sau alb poate fi o indicatie a unei mari probleme. De-asemenea, daca aici exista probleme, la itp Cluj unde testarile sunt efectuate la sange, daca masina nu emite noxele precum in talon, nu va trece testarea.

  1. Verificati istoricul masinii

Un oarecare tip de reparatii bine distantate poate fi un indiciu al unui vehicul bine intretinut. Cu toate acestea, reparatiile frecvente, in special pentru aceeasi defectiune, pot fi o indicatie a unei probleme grave. Ar putea fi chiar motivul pentru care vanzatorul vrea sa scape de masina.

  1. Luati in considerare relatia dintre varsta unei masini si kilometraj

Ce este mai important, varsta vehiculului sau numarul de kilometri pe care il are? Acesta este de fapt subiectul multor dezbateri si nu exista niciun raspuns stiintific cu privire la care este mai important. In ceea ce priveste varsta, masinile se depreciaza in valoare cu o medie de 60% in primii cinci ani. Dupa aceea, se deprecieaza mult mai lent.

Amortizarea datorata kilometrajului este de fapt un concept relativ. Varsta vehiculului si kilometrajul vehiculului merg mana in mana. Varsta este cu siguranta un factor – un factor masurabil – dar kilometrajul depinde intr-adevar de varsta masinii mai mult decat orice.

In medie, o masina este condusa in jur de 20 – 25 de mii de kilometrii pe an. Daca doriti sa achizitionati o masina care are 5 ani vechime si 100.000 km, atunci valoare ase poate vaza pe varsta masinii.

Acest lucru se datoreaza faptului ca numarul de kilometri condusi este in concordanta cu asteptarea unei masini vechi de cinci ani. Daca insa in cei 5 ani, masina are 150.000 km, atunci kilometrajul va fi considerat excesiv, iar pretul masinii va fi mai mic.

Deci, acestea sunt asadar cateva detalii importante de care trebuie sa tineti cont atunci cand intentionati sa cumparati o masina second hand.

0 Shares
You May Also Like