cluj-national-theatre

Cluj-Napoca-Cetatea orasului medieval

0 Shares
0
0
0

cluj-national-theatre

Cluj Napoca a fost numit “cetatea orasului medieval”, un centru istoric renumit pentru monumentele sale care atesta vechimea si continuitatea poporului roman pe aceste meleaguri. Are o populatie de 306003 de locuitori iar prima lui atestare documentara a fost facuta in timpul razboaielor romane [107-108] cu numele “Napuca”.

Orasul a fost intemeiat si a devenit asezare urbana in timpul imparatului Hadrian, in anul 124 d HR., dar dupa retragerea romana, in anul 271 d. Hr, viata urbana de altadata avea sa inceteze.

La sfarsitul secolului al 17-lea, Clujul intra sub dominatie austriaca, apoi devine capitala Transilvaniei. In 1848 este si un important centru revolutionar. Abia in 1974, numele este schimbat oficial in Cluj Napoca.

In ziua de azi Clujul este considerat a fi un centru important economic si cultural.

Din punct de vedere al numarului de locuitori, in urma recensamantului din 2002, orasul Cluj Napoca este considerat ca al treilea ca marime din tara, cu o populatie de 318027 de persoane. Pe langa romani, in oras traiesc aproximativ 60000 de maghiari si din acest motiv il putem considera centru comunitatii maghiare din Romania.

Populatia acestui oras medieval s-a marit de 5 ori in decurs de 100 de ani. Tot aici locuiesc si comunitati tiganesti, germane si ebraice, dar cu toate acestea intalnim minoritati religioase formate din crestini ortodocsi, greco-catolici, romano-catolici, evanghelisti si mozaici. Conform recensamantului din 2002, 655 persoane s-au considerat fara religie si 549 atei dar viata religioasa are o mare diversitate si o veche traditie, aici, unde se afla 4 episcopii de diferite culte si mai multe sinagogi evreiesti.
Datorita localizarii sale geografice, Cluj Napoca este considerat un centru economic important, este primul judet dupa Bucuresti in ceea ce priveste numar oamenilor bogati din Romania.

cluj-napocaOBIECTIVE TURISTICE – CLUJ NAPOCA

1. Biserica Sfantul Mihail – a fost ridicata intre anii 1350-1487 si reprezinta unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectura gotica din Transilvania. Altarul a fost construit in anul 1390 iar picturile murale in secolul al XV-lea.

2. Biserica Ortodoxa din Deal – a fost construita intre anii 1795-1796 cu sprijinul negustorilor greci si macedoneni si a celor romani din Brasov. Au ramas ca dovada a existentei sale din acele vremuri – manuscrise si carti religioase, icoane si obiecte de cult, tiparituri foarte importante, printre care amintim “Liturghierul” [1797] tiparit la Bucuresti.

3. Palatul Banffy – a fost proiectat de arhitectul sibian Johann Blaumann, fiind resedinta guvernatorului Transilvaniei Gyorgy Banffy. Stilul baroc tarziu si rococo, curtea de onoare si interioarele de lux aristocratic cu oglinzi si parchete fine au fost realizate cu mare rafinament artistic. Acest palat este astazi pentru clujeni Muzeul de Arta.

4. Statuia lui Matei Corvin – reprezinta pe Matei Corvin, regele Ungariei [1458-1490], care a fost foarte iubit de supusii sai iar urmasii sai au realizat aceasta statuie in amintirea sa. Regele a fost renumit pentru cele 41 de privilegii acordate locuitorilor din orasul sau natal.

5. Gradina Botanica – infiintata in anul 1920 de catre profesorul Alexandru Boza, are o suprafata de 14 ha, unde sunt cultivate colectii renumite de plante, provenite de pe toate meridianele Terrei. Punctele sale atractive sunt: sectorul ornamental unde sunt cultivate zeci de specii de plante lemnoase si ierboase; Gradina Japoneza – cu flora asiatica; Complexul de sere – cu plante ecuatoriale, tropicale si subtropicale – cum ar fi palmieri, plante australiene, orhidee si ferigi tropicale.

De ce “cetatea orasului medieval?”

Cluj Napoca este un centru cultural si istoric renumit. Este situat in zona centrala a Transilvaniei, inconjurat de dealuri si coline, cum ar fi de exemplu, Dealul Feleacului [825m] la sud de oras.

In 2002 populatia era de 318027 locuitori, fiind al patrulea oras ca populatie din Romania. Fiind centru marcant de cultura, orasul gazduieste o serie de institutii si centre culturale si educationale cum ar fi: Teatrul National “Lucian Blaga”, Opera Nationala Romana [cea mai veche institutie lirico-dramatica din Romania], palatul Banffy.

De-a lungul timpului, orasul a avut mai multe nume, [orasul celor 7 cetati], primul fiind “Napuca”, apoi in epoca medievala a avut denumirea de “Castrum Clus”, iar in anul 1974 a dobandit oficial numele de Cluj Napoca.

CLIMA:

Cluj Napoca are un climat continental moderat. In ultimii ani se observa ca iernile sunt mai blande, temperatura medie fiind de -3C. Media anuala de precipitatii este de 663 mm iar vara este din ce in ce mai calda [peste 30 de grade C], in timp ce iernile sunt lipsite de viscole.
DEMOGRAFIE:

Populatia orasului a crescut de 5 ori in ultimii 100 de ani, cam 300000 de locuitori datorita asezarii in localitate a populatiei din mediile rurale adiacente. Orasul are o populatie de 317953 conform recensamantului din 2002 si este unul dintre cele mai mari orase din tara.

Cartiere_Cluj-NapocaDISTRICTE:
Cluj Napoca este un oras mare cu multe cartiere care contin obiecte turistice, restaurante si cluburi de noapte. Este un centru cultural si financiar renumit. Este impartit in peste 15 cartiere, dispuse circular, in jurul centrului orasului.

1. Cartierul “Andrei Muresanu” – este cel mai select cartier rezidential.
2. Cartierul “Buna Ziua” care cuprinde Dora Park si Bella Park – aflate in constructie.
3. Cartierul Grigorescu – in care se afla ansamblul “American Village” situat in partea vestica.
4. Centrul istoric – care cuprinde bulevarde importante, ce au fost invadate de magazine de imbracaminte, incaltaminte, bijuterii, parfumuri.
5. Cartierul Gheorghieni – in estul orasului include multe spatii verzi, parcuri si zone de agrement.
6. Cartierul Manastur – este si cel mai mare, detine si o primarie de cartier.

TRANSPORT:

AVION – In Cluj exista un aeroport international numit “Someseni” aflat in partea estica a orasului. Se afla intr-o continua modernizare, se va realiza o noua pista de 3500 de metri, o parcare subterana si un hotel.
TREN INTERNATIONAL – Clujul are 2 trenuri internationale pe ruta Cluj Napoca – Budapesta, 2 gari secundare si conexiuni feroviare directe cu celelalte orase din tara.
AUTOBUZE / TROLEIBUZE / TRAMVAIE: Transportul in comun se realizeaza prin intermediul a mai multor linii de autobuze, troleibuze si tramvaie. De asemenea este foarte util si sitemul privat de taximetrie care va duce oriunde in Cluj.

SFATURI UTILE:

1. In Cluj ve recomandam cu drag sa folositi ca mijloc de transport in comun tramvaiul sau autobuzul, deoarece taxiurile sunt foarte scumpe.
2. Trebuie sa va feriti de zona Calea Turzii – o artera in panta care traverseaza dealul Feleacului si unde se produc foarte multe accidente.
3. In anul 2007 Bulevardul 21 Decembrie a fost prevazut cu prima banda speciala pentru biciclete.
Cam atat despre Cluj Napoca. Tot ce va putem spune este ca merita sa vizitati acest “oras medieval”, este minunat. Noi am fost acolo si vom reveni cu aceeasi placere ori de cate ori avem ocazia.

CAZARE SI MASA :

Daca doriti sa veniti la Cluj va recomandam o cazare ieftina Cluj la cele mai inalte standarde de calitate si in centrul orasului la Hotel Cluj. Hotel Univers T , hotel de 3 stele va asteapta in vecinatatea Iulius Mall, pe malul lacului Gheorgheni .
0 Shares
You May Also Like