Atunci când construiești sau ai un site web pentru comerț online, este important să reții scopul său principal și anume să aducă vizitatori pe care să îi convertească în clienți. O navigare cât mai accesibilă pe site-ul tău îți va aduce mulți clienți fericiți și profit mai mare, așa că nu trece cu vederea acest aspect, ci tratează-l ca atare.
O navigare greoaie creează obstacole în descoperirea produsului, frustrează utilizatorul și duce la o rată de respingere ridicată. Deci concluzionăm deja că navigarea optimizată elimină orice blocaj între cumpărător și produse și sprijină utilizatorii în fiecare etapă a călătoriei spre achiziționarea produsului dorit.
Indiferent dacă începi site-ul de la zero sau ai decis să îți îmbunătățești navigarea pe site-ul existent pentru rezultate mai bune, iată câteva sfaturi care îți vor fi utile. Astfel vei putea oferi clienților tăi o experiență plăcută în ceea ce privește cumpărăturile și tu îți vei crește veniturile considerabil.
Plasează elementele standard în locuri standard
Începe cu această regulă generală: nu lăsa design-ul să împiedice accesibilitatea.
Una dintre cele mai frecvente greșeli ale webmasterilor este de a fi prea creativi și de a pune elemente standard de navigare în locuri neobișnuite. Formele unice de navigare ar putea părea atractive pentru unele proiecte, dar când vine vorba de comerț online, cel mai indicat este să respecți convențiile comune de design și navigare. Cel mai important este să oferi o navigare familiară și intuitivă pe care cumpărătorii o recunosc.
Iată câteva modele comune:
- Bara de căutare principală este aproape de partea de sus a paginii
- Coșul este în partea dreaptă sus,
- Sigla companiei este în partea stângă sus, poți da click pe ea și te duce la pagina principală,
- Contactele companiei sunt în subsol.
Cu toate acestea, dacă vrei ca designul să exprime personalitatea afacerii tale, poți include, de exemplu, multimedia în bara de navigare a antetului, dar nu uita să creezi o legătură către conținutul media și ceea ce promovezi în el.
Afișează categorii și subcategorii
Limitează aspectul paginii web la cât mai puține elemente posibil. Site-urile web cu sute de linkuri pe pagina de pornire arată dezordonate și încărcate și distrag atenția cumpărătorilor.
Majoritatea etichetelor meniului principal sunt simple și constau dintr-un singur cuvânt. Este un design minimalist care nu ocupă mult spațiu și care dă un aspect aerisit site-ului tău.
Pentru a construi un astfel de meniu, începe cu ierarhizarea produselor în categorii și subcategorii, trecând de la general la specific. Unele produse ar putea apărea în mod natural în mai multe ierarhii. Pentru a îmbunătăți vizibilitatea unui anumit produs, mulți comercianți includ același articol categorii diferite. În acest caz, șansele de vânzare a produsului sunt întotdeauna mai mari.
Optimizează căutarea
Căutarea în pagina ta este acțiunea esențială pe care vizitatorii tăi o fac pentru a găsi ceea ce caută.
Dar dacă căutarea site-ului tău web nu este bine optimizată, creează blocaje în calea către găsirea produsului dorit. Aceasta se traduce printr-o oportunitate irosită de a atrage și de a converti un potențial client.
Iată câteva modalități de a te asigura că motorul tău de căutare oferă cea mai bună experiență posibilă pentru potențialul cumpărător.
- Completarea automată – Consumatorii de astăzi au anumite așteptări în ceea ce privește căutarea. Completarea automată sau căutarea predictivă este una dintre ele: căutarea oferă sugestii pe măsură ce utilizatorul tastează. Astfel ajung mai rapid la produsele pe care doreau să le găsească.
- Sinonime – Remedierea sintagmei „pagini fără rezultate” este cea mai importantă în optimizarea navigării prin căutare. Și se poate face cu ușurință prin configurarea sinonimelor. Imaginează-ți că ai un magazin de decorațiuni de interior și că site-ul tău afișează multe produse pentru „lampă”, dar utilizatorii caută „veioză” și ajung la 0 rezultate. Dacă configurezi „lampă” și „veioză” ca sinonime, utilizatorii care caută o lampă sau o veioză vor vedea aceleași rezultate.
- Etichetează-ți produsele și afișează prețul cât mai vizibil – Indiferent de cât de multe produse comercializezi, printre el sigur se numără și câteva favorite de publicul tău țintă. Ei bine, acele produse trebuie exploatate la maximum, deoarece un vizitator nou când intra poate fi atras exact de acele produse care au mulțumit atâția clienți în trecut. Așa că folosește-te de sintagma „Best Sellers” și fă-o cât mai vizibilă pe site-ul tău. De asemenea, încă o formulare care își dovedește eficiența în creșterea vânzărilor este „Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și” sau „Produse similare”. Asigură-te că site-ul tău conține măcar una dintre ele.
Când vine vorba de preț, alege să fii cât mai onest și să nu ai costuri ascunse. Clienții fug de orice site care le promite un preț și când ajunge produsul în coș apare o altă valoare. Evită să te folosești de condiționări scrise mic, în josul paginii, deoarece riști să pierzi mulți clienți. Stabilește prețul pe care îl consideri corect și afișează-l pe acela. Iar dacă nu ești hotărât ce valoare să dai produselor tale, de teamă să nu le vinzi nici prea ieftin, dar nici să nu iți pierzi clienții datorită unor prețuri prea mari, află ca soluții există. Eu îți spun doar atât. PriceVent. Intră pe www.pricevent.com și convinge-te singur de eficiența acestui instrument care îți oferă atât de multe informații despre competitorii tăi și despre modul cum să îți alegi prețurile potrivite. Ai perioadă de testare gratuită pentru a putea să observi pe propria afacere beneficiile aduse de PriceVent.
După cum poți vedea, îmbunătățirea experienței dată de navigarea pe site-ul tău web este despre a pune clientul în centrul atenției. Prin urmare, merită să depui puțin efort pentru a avea un site ușor de utilizat și pentru a-ți crește vânzările în mod neașteptat.
„ Un client satisfăcut este cea mai bună strategie într-o afacere.” –Michael LeBoeuf