Ce tratament este eficient impotriva coroziunii rafturilor metalice?

Ce tratament este eficient impotriva coroziunii rafturilor metalice?

0 Shares
0
0
0

In depozite, rafturile sunt expuse la fluctuatii ale temperaturii, umiditatii si miscarii constante a marfurilor si lucratorilor etc., ceea ce poate duce la uzura sau deteriorarea diverselor componente ale structurilor.

Acest articol examineaza avantajele si dezavantajele diferitelor metode si tratamente de suprafata oferite pentru a proteja profilele metalice de coroziune si rugina pe piata.

Ce sisteme pot fi utilizate pentru a proteja impotriva coroziunii?

Piesele care compun sistemele de rafturi trebuie protejate impotriva ruginii. Zgarieturile sau golurile din acoperire creeaza puncte slabe. Din acest motiv, este extrem de important tipul de tratament de suprafata utilizat si tipul de pretratare care este utilizat ca a doua bariera de protectie impotriva coroziunii. Pe piata sunt oferite diverse metode si sisteme:

  1. Galvanizare. Metalul este acoperit cu zinc pentru a-l izola si a-l proteja de coroziune.

Exista doua optiuni:

  • Banda de galvanizare, denumita si procedeu Sendzimir.
  • Galvanizarea la cald.
  1. Pictura. Profilele sunt acoperite cu un lac care, datorita efectului de protectie impotriva ruginii la pigmentii si rasinile utilizate, serveste ca o bariera fizica impotriva efectelor conditiilor de mediu externe care promoveaza rugina.

Exista doua sisteme:

  • Electrostatic
  • Pictura catodica.

Cele mai importante avantaje si dezavantaje ale acestor sisteme de protectie pentru componente metalice sunt examinate mai jos.

Protectie prin galvanizare

Foaie pre-galvanizata

Elementele pre-galvanizate sunt acoperite prin imersarea continua a benzii de otel desfacute dintr-un sul intr-o baie cu zinc topit. Acest proces este realizat direct de producatorul de otel. Acoperirea obtinuta are o grosime de 14-19 µm. Acest sistem prezinta anumite avantaje:

  • Procesul de galvanizare este controlat cu precizie de producatorul de otel, iar producatorul sistemului de rafturi nu trebuie sa efectueze nicio etapa intermediara.
  • Curatenie perfecta si pregatirea otelului brut inainte de galvanizare.
  • Tratamentul termic pentru prepararea otelului brut.
  • Pasivarea chimica dupa galvanizare folosind un proces de cromatizare.
  • Este foarte potrivit pentru elemente suplimentare ale sistemelor de rafturi, in special pentru cele din tabla subtire si cele care sunt expuse la frecare constanta.

Cu toate acestea, exista unele dezavantaje:

  • Acoperirea variaza in functie de producator.
  • Disponibilitatea unei calitati adecvate de otel pentru fabricarea sistemelor de crestere este mai limitata decat pentru otelul negalvanizat.
  • In timp, aspectul sufera si elementele arata uzate.
  • Piesele necesita un ambalaj special, fara contact intre piese, in special atunci cand sunt depozitate in aer liber pentru a impiedica umiditatea sa se construiasca intre ele, deoarece acest lucru le va reduce rezistenta.
  • Acoperirea nu este rezistenta la unii acizi si produse chimice.

Galvanizarea la cald

In galvanizarea la cald, piesele sunt cufundate intr-o baie de zinc topit la o temperatura de 450 °C dupa fabricare. Se creeaza un strat de zinc cu grosimi diferite de 60 pana la 90 um. Aceasta procedura ofera cea mai inalta protectie a profilelor si o durata de viata foarte lunga, fara cerinte de intretinere.

Utilizarea sa este de obicei foarte raspandita in instalatiile si structurile urbane aflate in aer liber (stalpi de electricitate, reglementari in trafic, bariere). Deoarece piesele sunt cufundate, acestea sunt acoperite peste tot, astfel incat rezistenta lor mecanica (impotriva loviturilor, loviturilor, zgarieturilor, in timpul incarcarii si descarcarii etc.) este mai mare.

Galvanizarea la cald se arata cel mai bun comportament in medii cu o schimbare constanta a ciclurilor umede si uscate

Cu toate acestea, exista si numeroase dezavantaje:

  • Procesul este foarte complex si costisitor, deoarece necesita facilitati mari dedicate capacitatii mari.
  • Din punct de vedere vizual, acoperirea pare uzata si inconsistenta, care se agraveaza in timp.
  • Piesele necesita un ambalaj special, fara contact intre piesele individuale.
  • Nu trebuie depozitate in aer liber in primele zile dupa productie.
  • Acoperirea nu este rezistenta la unii acizi si produse chimice.

Protectie prin procese de vopsire

Pictura electrostatica

In acest proces, vopseaua lichida sau pulbere este aplicata pe piesele cu doua efecte diferite. Pe de o parte, datorita efectului electrostatic care atrage acoperirea pulberii, astfel incat acesta sa fie depus pe piesa de prelucrat; pe de alta parte, datorita efectului cinematic care pulverizeaza vopseaua la viteza mare.

Profilele sunt protejate uniform de interior si exterior in timpul acoperirii cu scufundare. Procesul consta din urmatoarele faze:

  • Degresarea cu fosfati.
  • Fosfatarea suprafetelor. Acest lucru creeaza un strat de fosfat cu elemente de protectie la rugina, care protejeaza impotriva umiditatii si coroziunii.
  • Baile de clatire.
  • Pasivare. Acest proces de tratament creeaza un strat care protejeaza impotriva influentelor de pe suprafata profilelor si imbunatateste aderenta vopselei.
  • Aplicarea vopselei. Particulele de vopsea sunt incarcate electric si adera la piesa de prelucrat prin efecte electrostatice si cinematice.
  • Cuptor pentru uscare sau polimerizare. Functioneaza la temperaturi cuprinse intre 160 si 180 ºC. In timpul polimerizarii, rasinile continute in lac formeaza o acoperire continua care contine pigmenti minerali care asigura protectia impotriva culorii si ruginii.

Este de fapt foarte simplu de utilizat si necesita putine investitii in comparatie cu alte sisteme. Este necesar un transportor aerian pe care se atarna piesele, cabine pentru aplicarea lacului si un cuptor de polimerizare. In instalatiile mai mici, fiecare faza a procesului poate fi modificata si ajustata cu usurinta, iar culoarea poate fi schimbata in orice moment.

Este un sistem optim de vopsire pentru profile inchise sau pentru cele realizate din tabla neteda cu unul sau doua pliuri. Rezistenta la coroziune depinde de tipul de vopsea utilizat, de prepararea inainte de vopsire si de grosimea stratului de vopsea. Cu profiluri deschise, insa, vopsirea electrostatica are mai multe dezavantaje.

Datorita efectului custii Faraday, vopseaua nu poate atinge interiorul, colturile si marginile cu aceeasi grosime. Drept urmare, distributia nu este egal si exista intotdeauna zone care sunt slab pictate sau deloc vopsite.

Acoperirile sunt izolante electric. Fizic, grosimile diferite din diferite zone ale aceleiasi piese creeaza o diferenta de potential si astfel un flux de curent in piesa de prelucrat (care favorizeaza coroziunea). Datorita grosimii reduse a stratului de vopsea, protectia fizica la coroziune este de asemenea mai mica.

Acestea sunt asadar cateva dintre informatiile de baza pe care trebuie sa le cunoasteti cu privire la tratamentul de suprafata impotriva coroziunii, pentru rafturile metalice pe care le puteti alege de pe https://www.storeexpert.ro/.

0 Shares
You May Also Like