Ce se va intampla cu ecranele touchscreen?

Ce se va intampla cu ecranele touchscreen?

0 Shares
0
0
0

 Touchscreen telefoane a evoluat in ultimii ani foarte mult. Aproape toata lumea are dispozitive cu touchscreen, de exemplu in primul rand la telefoanele mobile, apoi la laptopuri, televizoare, monitoare, etc.

Ca sa ne referim la viitorul acestor ecrane touchscreen, trebuie sa incepem cu istoricul lor. Primul touchscreen a aparut in 1965-1967, dezvoltat de catre E.A. Johnson pentru controlorii de trafic aerian, iar apoi doi ingineri de la CERN au preluat tehnologia si in final a fost implementata de General Motors.

Si daca butoanele au fost la inceput, dupa aceea touchscreen-ul, cercetatorii germani de la Universitatea din Potsdam au inventat un dispozitiv prin care orice gadget poate fi operat fara atingere. Deci care ar fi pasul urmator? Tehnologia a evoluat si propune un dispozitiv noi, iPalm, care functioneaza prin atingerea palmei cu un deget.

Cu indemanare, utilizatorii pot respinge apelurile fara sa foloseasca telefonul si sa trimita mesaje desenand cu degetul in palma. S-a folosit un experiment, pe capul utilizatorilor s-a instalat o camera video la care au fost conectati senzorii de lumina. Desigur, in timp producatorii vor micsora aceasta camera video. Acest nou tip de touchscreen va putea inlocui si telecomenzile, dupa cum promit cercetatorii de la Universitatea din Potsdam.

Mai intai, aceste teste au fost efectuate pe 12 subiecti, si a rezultat un procent de 67% dintre utilizatorii de iPhone care au putut localiza aplicatiile lor fara a se uita la telefon. Promisiunile sunt mari, se refera cel mai mult la micsorarea camerei video incat sa incapa intr-un nasture sau un pandativ. Nimeni nu va mai vedea daca aveti sau nu un telefon mobil, este un fel de telefon imaginar.

Prin iPalm, telefoanele raman in buzunar tot timpul. Iar cand utilizatorii sunt si mai experimentati, telefonul poate ramane chiar acasa si sa fie butonat in palma. Vi se pare SF? Ei bine, nu este. Acest iPalm este deja inventat, deci ne putem astepta ca in viitorul apropiat sa il folosim cu totii si aceasta noua tehnologie pentru telefoanele mobile.

Asa cum la inceput, touchscreenul a fost un pic mai dificil de utilizat, daca stam bine sa ne gandim, a trebuit sa ne obisnuim cu atingerea rapida, asa se va intampla cu siguranta si cu acest nou dispozitiv, care implica de data aceasta o atingere a palmei, dar cat de interesanta solutia. Cati se vor adapta rapid?

Desigur, in primul rand tinerii, apoi celelalte generatii, posibil mai dificil pentru persoanele in varsta, dar aici depinde doar de deschiderea acestora la nou si de abilitatile fizice.

Asadar, ecranul touchscreen poate deveni istorie, atunci cand aceasta inventie extraordinara se va implementa si se va dovedi fiabila si mult mai buna decat touch-ul. Are sanse, dar vom vorbi despre rezultate, atunci cand acestea se vor strange, asa cum se intampla la orice noua dezvoltare a tehnicii. Este evident ca tehnica se va dezvolta mereu din ce in ce mai mult si mai interesant la toate nivelurile, iar in privinta telefoanelor mobile va avea efect imediat, pentru ca are o larga raspandire.

0 Shares
You May Also Like