Ce face un medic urolog?

Ce face un medic urolog?

0 Shares
0
0
0

Un urolog Mures este un medic specializat in boli ale tractului urinar si ale sistemului reproducator masculin. Pacientii pot fi chemati la medicul urolog daca medicul lor suspecteaza ca ar putea avea nevoie de tratament pentru o afectiune legata de vezica, uretra, uretere, rinichi si glande suprarenale. La barbati, urologii trateaza afectiunile legate de epididim, penis, prostata, vezicule seminale si testicule.

Cand as vedea un urolog?

Un pacient poate fi trimis la un urolog pentru tratamentul unei serii de afectiuni:

  • Infectii ale tractului urinar: Acestea apar adesea atunci cand bacteriile migreaza din tractul digestiv in uretra. Simptomele includ urinarea anormala, durerea, incontinenta, greata, varsaturile, febra si frisoanele. Aceasta afectiune afecteaza mai mult femeile decat barbatii.
  • Incontinenta: O defectiune a sistemului urinar poate duce la pierderea involuntara a controlului vezicii urinare. La femei, acest lucru poate rezulta din slabirea muschilor podelei pelvine in timpul sarcinii.
  • Infertilitate masculina: aceasta poate rezulta din afectarea tractului reproducator masculin si dintr-o varietate de tulburari ale spermatozoizilor. O cauza comuna este varicocelele, o vena marita in sac sub penis. Chirurgia poate ajuta uneori.
  • Boala renala: Lezarea rinichilor poate duce la umflarea mainilor si a gleznelor, hipertensiune arteriala si alte simptome. Daca rinichii nu mai functioneaza eficient, aceasta este insuficienta renala. In cele din urma, poate fi fatal.
  • Transplantul renal: o persoana poate necesita transplanturi de rinichi in urma insuficientei renale.
  • Oncologie urologica: Tratamentul cancerului care are legatura cu sistemul reproductiv urologic sau masculin, cum ar fi cancerul vezicii urinare si cancerul de prostata.
  • Prolapsul vezicii urinare: cand tesuturile si muschii plansei pelvine nu mai sunt capabili sa sprijine organele din pelvis, organele pot cadea din pozitia lor obisnuit.
  • Cancere: vezica, rinichii, glanda prostatica, testicule si orice alt cancer care afecteaza sistemul urinar sau, la barbati, sistemul reproducator.
  • Prostata marita: Hiperplazia benigna de prostata (BPH) afecteaza aproximativ 1 din 3 barbati cu varsta de peste 50 de ani. O supraaglomerare de celule din glanda prostatica face ca uretra sa se constranga, ceea ce duce la probleme cu urinarea.
  • Disfunctie erectila: penisul nu este capabil sa atinga o rigiditate suficienta pentru a participa pe deplin la actul sexual. Acesta este adesea un simptom al unei afectiuni de baza.
  • Boala Peyronie: Un strat fibros de tesut cicatricial se dezvolta sub pielea penisului. Acest lucru poate duce la indoirea sau curbarea penisului (fimoza) in timpul unei erectii care poate provoca durere si poate duce la dificultati cu actul sexual.
  • Cistita interstitiala sau sindromul vezicii urinare dureroase: O afectiune cronica a vezicii inflamatorii poate produce disconfort, de la usor la sever.
  • Rinichii si pietrele ureterale: Depozitele mici, dure, obtinute din saruri minerale si acide se formeaza in rinichi, dar pot trece in uretere. Pot afecta urinarea si pot provoca dureri, greata si varsaturi.
  • Prostatita: Infectia sau inflamatia prostatei poate provoca urinare dureroasa sau ejaculare. Poate fi acuta sau cronica.
  • Testicule nedorite sau criptorhidism: In mod normal, testiculele se formeaza in abdomenul unui fat si coboara in scrot inainte de nastere. Daca una sau ambele nu coboara, productia de sperma poate fi afectata si exista riscul de complicatii.
  • Strictura uretrala: cicatrizarea uretrei poate ingusta sau bloca calea urinei care curge din vezica. Cauzele includ infectia, inflamatia sau ranirea. Simptomele includ urinarea dureroasa si randamentul redus. Poate duce la complicatii precum prostatita si infectii ale tractului urinar.
  • Urologie pediatrica: Aceasta include tratamentul problemelor urologice la copii care sunt prea complexe pentru pediatrii nespecializati.

In functie de problema cu care se confrunta fiecare pacient, tratamentul poate include antibiotice pentru infectii, tratament hormoral pentru cancerul de prostata, medicamente care actioneaza asupra muschiului neted al vezicii urinare pentru a reduce incontinenta urinara, sau medicamente chimioterapice pentru cancer. La nevoie, se poate efectua chirurgie deschisa, chirurgie laparoscopica sau minim invaziva, sau terapie cu laser pentru tratarea cancerului, a pietrii la rinichi sau a BPH.

0 Shares
You May Also Like