Ce este standardul ISO 9001?

Ce este standardul ISO 9001?

0 Shares
0
0
0

ISO 9001 este standardul international pentru sistemele de management al calitatii (QMS) si a fost dezvoltat de ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare). Standardul a fost actualizat ultima data in 2015 si este cunoscut si sub denumirea de ISO 9001: 2015.

Pentru a fi publicat si actualizat, standardul trebuia adoptat de majoritatea tarilor membre. Intre timp, ISO 9001 a devenit un standard recunoscut international si este acceptat de majoritatea tarilor.

Un sondaj privind certificarea ISO 9001 la sfarsitul anului 2017 arata ca, in ciuda recesiunii globale, numarul companiilor care au introdus un standard ISO9001 de management al calitatii este inca stabil la nivel mondial.

Exista, de asemenea, alte documente din familia ISO 9000 care faciliteaza implementarea ISO 9001: ISO 9000 defineste termenii si principiile din spatele ISO 9001 si ISO 9004 contine linii directoare care fac ca sistemul de management al calitatii ISO 9001 sa aiba mai mult succes.

Pentru a afla mai multe detalii, puteti accesa https://www.certificareiso.ropentru a lua legatura cu specialistii, sau puteti citi in continuare, pentru ca va prezentam unele informatii foarte importante.

Ce este un sistem de management al calitatii?

Sistemul de management al calitatii, denumit adesea QMS pe scurt, este o colectie de linii directoare, procese, proceduri documentate si inregistrari. Aceasta colectie de documentatie defineste un set de reguli interne care determina modul in care compania dvs. produce si livreaza produse sau servicii clientilor.

QMS trebuie adaptat la nevoile companiei dvs. si la produsele sau serviciile oferite. Standardul ISO 9001 ofera o serie de orientari in acest sens. Cu acestea va puteti asigura ca integrati toate elementele importante ale unui QMS de succes in strategia dvs.

Motivul pentru care ISO 9001 are atat de mult succes

Dupa cum am mentionat mai sus, ISO 9001: 2015 este un standard recunoscut la nivel international pentru crearea, implementarea si intretinerea unui sistem de management al calitatii pentru orice companie. Poate fi utilizat de organizatii de toate dimensiunile si industriile si poate fi utilizat in toate companiile.

Ca standard international, este o baza pentru companii sa creeze un sistem care sa asigure si sa imbunatateasca satisfactia clientilor. Multe companii cer acest lucru ca o cerinta minima pentru companiile furnizoare.

Deoarece iti verifici procesele si un organism de certificare efectueaza audituri, clientii tai nu trebuie sa-ti verifice singuri compania. Din acest motiv, standardul ISO 9001 a devenit o necesitate pentru multe companii sa concureze pe piata.

In plus, clientii dvs. vor fi siguri ca au implementat un sistem de management al calitatii bazat pe cele sapte principii ale managementului calitatii conform ISO 9001.

Intr-adevar, ISO 9001 este un standard atat de fundamental si de influent, incat este utilizat ca baza atunci cand grupurile de industrie doresc sa adauge cerinte specifice si sa creeze propriile standarde ale industriei. Aceasta include AS9100 pentru industria aerospatiala, ISO 13485 pentru fabricarea de produse medicale si IATF 16949 pentru industria auto.

Cum arata de fapt ISO 9001?

Structura ISO 9001 este impartita in zece sectiuni. Primele trei sunt introductive, ultimele sapte contin cerintele pentru sistemul de management al calitatii. Iata cele sapte sectiuni principale:

Sectiunea 4: Context organizational

Aceasta sectiune descrie cerintele pentru intelegerea organizatiei dvs. pentru implementarea unui QMS. Contine cerintele pentru identificarea problemelor interne si externe, pentru identificarea partilor interesate si asteptarile acestora, pentru definirea sferei de aplicare a QMS si pentru identificarea proceselor si interactiunii acestora.

Sectiunea 5: Leadership

Cerintele de conducere acopera nevoia ca managementul de varf sa fie esential in implementarea QMS. Managementul de varf trebuie sa se angajeze in QMS prin asigurarea orientarii catre client, definirea si comunicarea liniilor directoare de calitate si atribuirea rolurilor si responsabilitatilor in intreaga companie.

Sectiunea 6: Planificare

Managementul de top trebuie sa planifice de asemenea, functia continua a QMS. Trebuie evaluate riscurile si oportunitatile QMS in organizatie, identificate obiective de calitate pentru imbunatatire si planuri pentru atingerea acestor obiective.

Sectiunea 7: Asistenta

Sectiunea de asistenta trateaza gestionarea tuturor resurselor pentru QMS si acopera necesitatea de a controla toate resursele, inclusiv resursele umane, cladirile si infrastructura, mediul de lucru, resursele de monitorizare si masurare si cunostinte organizationale.

Sectiunea include, de asemenea, cerinte privind competenta, constientizarea, comunicarea si controlul informatiilor documentate (documentele si inregistrarile necesare proceselor dvs.).

Sectiunea 8: Afaceri

Cerintele de afaceri se aplica tuturor aspectelor legate de planificarea si crearea produsului sau serviciului. Aceasta sectiune contine cerinte pentru planificarea, revizuirea cerintelor produsului, proiectarea, controlul furnizorilor externi, crearea si aprobarea produsului sau serviciului si controlarea rezultatelor procesului neconform.

Sectiunea 9: Evaluarea performantei

Aceasta sectiune contine cerintele care sunt necesare pentru a va asigura ca puteti monitoriza functionarea corecta a QMS. Aceasta include monitorizarea si masurarea proceselor, evaluarea satisfactiei clientilor, audituri interne si revizuirea permanenta a QMS de catre management.

Sectiunea 10: Imbunatatire

Aceasta ultima sectiune contine cerintele necesare pentru imbunatatirea continua a QMS. Aceasta include necesitatea de a evalua abaterile procesului si de a lua masuri corective pentru procese.

Sectiunile se bazeaza pe un ciclu plan-executa-verificare-act. El foloseste aceste elemente pentru a schimba procesele intr-o companie si pentru a initia si mentine imbunatatiri.

0 Shares
You May Also Like