Ce este Kabbalah?

8 Shares
0
0
8

Kabbalah (Cabala) este forma mistica a iudaismului. In linii mari, Cabala se refera la misticismul evreiesc care dateaza inca din vremea celui de-al doilea Templu, aproximativ cu 400 de ani inainte de Iisus Hristos.

Timp de multi ani, religia Cabala a existat ca o traditie orala extrem de bine pastrata, inainte de a deveni sistematizata si raspandita in Evul Mediu. Viziunea cabalistica asupra lumii a fost exprimata mai ales in cartea „Yalkut Re’uveni”, scrisa de Reuben Hoeshke in anul 1660. Treptat, si-a facut cale spre cartile de rugaciuni, obieciurile populare si etica.

Cabala se concentreaza, simulatan, atat pe transcendenta cat si pe imanenta lui Dumnezeu, cea din urma fiind descrisa din punct de vedere al sefiroturilor, sau atributele lui Dumnezeu.

Exista 10 sefiroturi, care sunt emanatii de la Dumnezeu, prin care a creat universul. Fiecare are calitati corespunzatoare in fiintele umane. Acest aspect ascuns al lui Dumnezeu, dar si relatia sa cu omenirea pot fi mai bine intelese prin speculatii si revelatie.

Latura ascunsa a lui Dumnezeu poate fi vazuta ca latura feminina a lui Dumnezeu, care completeaza latura masculina (sau exterioara), descoperita in Tanah (Biblia ebraica). Aceasta latura feminia a lui Dumnezeu este denumita uneori „Shekhinah” („asezare”, „locuinta”), care, initial, s-a referit la prezenta divina si este asociata cu lumina.

Astrologia, numerologia si magia Cabala

Pe langa o deosebita si profunda intelegere a divinului, Cabala moderna include invataturi despre astrologie, numerologie si magie si incorporeaza idei orientale precum aure si chakre.

„Ebraica a fost ceva care a fost format de catre o Fiinta Infinita si are semnificatie si sfintenie intrinseca. Fiecare litera este un simbol al unei realitati spirituale pe care Dumnezeu a creat-o. Sunt douazeci si doua de litere pe care cabalistii le-au impartit in trei categorii.

O categorie compusa din trei litere, care sunt simboluri ale elementelor primordiale cu ajutorul carora Dumnezeu a creat fizicalitatea, existenta materiala: aer, apa si foc. O categorie compusa din sapte, care sunt simboluri ale celor sapte corpuri ceresti principale: Soarele, Luna, Mercur, Jupiter, Venus, Saturn si Marte.

Acestea, la randul lor, au o legatura cu cele sapte zile ale saptamanii. Si o ultima grupa de douasprezece, care simbolizeaza cele douasprezece semne ale zodiacului si cele douasprezece luni care, la randul lor, fac trimitere la cele douasprezece semintii ale lui Iacov.

Fiecare dintre aceste grupe indeplineste o functie in lume, in afara de faptul ca reprezinta o realitate superioara. Stelele si planetele canalizeaza influentele spirituale de mai sus. Primele doua grupe se combina pentru a forma o grupa de zece. Aceasta grupa este precursorul celor zece declaratii ale creatiei, celor zece plagi din Egipt si al celor Zece Porunci. Zece este o unitate.

Reprezinta completitudinea. Dumnezeu a ascuns cunoasterea modului in care este structurata lumea spirituala; dar, in acelasi timp, ni l-a dezvaluit prin intermediul stelelor, planetelor si alfabetului.

Tora face referire, de asemenea, la o mare parte din latura mistica a universului. Daca sunteti sensibili la cuvinte si cautati perspective spirituale, le veti gasi in Tora, Profetii, Scrierile, dar si in Siddur.

Trebuie sa intelegem ca grupa de zece este o tema esentiala in Cabala. Grupa exprima zece calitati ale Dumnezeirii pe care le gasim in lume. Aceste zece calitati sunt cunoscute ca Sefirot si exista ca si coloana vertebrala a domeniului spiritual care exista oarecum intre esenta lui Dumnezeu si realitatea noastra.

Care este scopul cunoasterii acestor sefiroturi sau a oricaror dintre celelalte aspecte ale Cabalei? Toata existenta este aici pentru ca noi sa ne apropiem de Dumnezeu. Fiecare porunca este o oportunitate de a forma o conexiune cu Dumnezeu si fiecare bucatica din cunoasterea cuprinsa in Tora ne leaga de Dumnezeu. Este cartea Sa si instructiunile Sale.

Pentru asta sunt aici Tora si poruncile. Studiul Cabalei, in special, descrie modul in care Dumnezeu conduce universul; aceasta este o imagine mult mai puternica si mai revelatoare a sinelui real al lui Dumnezeu, ca sa spunem asa. Asa cum am spus, nu vom putea niciodata sa-l cunoasteam cu adevarat pe Dumnezeu atat timp cat suntem intr-un trup.

Cu toate acestea Cabala ne ofera o extraordinara oportunitate de a ne apropia de El. Din acest motiv, in sursele traditionale, Cabala se numeste „Chachmas HaElohus”, care inseamna „Cunoasterea evlaviei, a dumnezeirii”. A studia Cabala fara a dori sa intelegi si sa te apropii de Cel Atotputernic este ca si cum ai citi o carte despre geometrie avansata deoarece iti place cum arata diagramele.

Inseamna ca nu ai inteles semnifictia si importanta Cabalei. Daca separam Cabala de sursa sa, atunci nu mai avem Cabala. Avem cu totul altceva. Pentru ca o persoana sa ajunga vreodata sa cunoasca aceasta forma mistica a Iudaismului numita Cabala, trebuie sa se dedice unui studiu aprofundat al Torei si respectarii mitzvah – poruncile lui Dumnezeu.”

Cabala si celebritatile

In ultimii ani, Cabala a fost un trend in randul celebritatlor, celebritati despre care se spune ca „studiaza” si „aprofundeaza” religia. Printre cei care si-au exprimat in mod public interesul se numara Madonna, Elizabeth Taylor, Brittney Spears si jucatorul de baseball Alex Rodriguez.

Bratarile Cabala

Cabala este uneori exprimata prin intermediul unei bratari purtate de catre adepti. Aceasta bratara este, uneori, modul in care diferite celebritati au fost identificate cu sistemul de credinte.

 

8 Shares
You May Also Like