Ce este acneea?

Ce este acneea?

0 Shares
0
0
0

Acneea este o afectiune care isi poate face aparitia la toate varstele, iar cauzele aparitiei sale sunt multiple, incepand de la o predispozitie genetica, si pana la stres, o imunitate scazuta, dereglari hormonale sau chiar si transpiratie.

Pentru a fi diagnosticata si depistata corect acneea, cei care se afla intr-o astfel de situatie total neplacuta, cu siguranta trebuie sa treaca pe la cabinetul unui medic dermatolog Tg Mures, iar dermatologul poate recomanda efectuarea unui examen microbiologic, poate recomanda analize hormonale o consultatie endocrinologica, ginecologica sau chiar si o ecografie.

De mentionat este faptul ca acneea este o afectiune care apare la nivelul epidermei, ca urmare a unei hipersecretii a glandelor sebacee. Acneea este caracterizata de aparitia unor punte albe si cosuri sau a unor puncte negre la suprafata pielii. Exista si situatii in care apar leziuni mult mai profunde si care sunt mult mai greu de tratat (cunoscute sub denumirea de chisturi).

Este necesar sa aducem in discutie faptul ca acneea este de mai multe tipuri, dupa cum se poate vedea in randurile care urmeaza:

  1. Acnee comedoniana

In ceea ce priveste acest tip de acnee, merita mentionat faptul ca este caracterizata de comedoane inchise si deschise, adica de puncte negre si de puncte albe inchistate. Aceste puncte isi fac aparitia in mod special pe frunte, pe obraji si in jurul nasului, iar o persoana care se confrunta cu acest tip de acnee, poate prezenta zeci de asemenea leziuni punctiforme (care sunt inestetice).

  1. Acnee papulo – pustuloasa

Atunci cand aducem in discutie acest tip de acnee, trebuie sa mentionam faptul ca este caracterizata de papule, adica de leziunile rosii si ferme, si proeminente. Acestea pot fi in anumite situatii foarte profunde si de-asemenea pot fi dureroase.

De mentionat este faptul ca aceste pustule care sunt cunoscute sub denumirea populara de cosuri, sunt leziunile acelea ce au un continut galbui si mai putine comedoane. Acest tip de acnee apare adesea la nivelul tenului, insa isi face aparitia si pe spate si pe piept.

Acneea papulo – pustuloasa este mai greu de vindecat, are o evolutie cronica si persistenta, poate sa dureze cativa ani, si ce este si mai neplacut, este faptul ca lasa cicatrici.

  1. Acnee conglobata

Aceasta este cea mai severa forma a acneei, cu comedoane, papule, pustule dar si abcese care dreneaza puroi, fistule, cicatrici cheloidiale (zonele de tesut fibros care au forma de acnee si care isi fac aparitia la nivelul pieptului, a spatelui, a gatului si afetei), cicatrici deprimate (cicatricile albe si atrofice adancite).

Aceasta este forma cea mai severa posibila de acnee, si poate afecta chiar si scalpul, abdomenul, bratele si fesele. Evolutia sa este cronica iar fazele sunt foarte dureroase.

Cauzele acneei

Dupa cum am spus mai pe la inceputul acestui articol, mai multe sunt cauzele aparitiei acneei, printre care predispozitia genetica (acneea este mostenita de la parinti), secretia crescuta de sebum (glandele sebacee au o activitate mai mare decat ar trebui), imunitatea microorganismelor, activitate hormonala neobisnuita la nivelul organismului si chiar utilizarea produselor cosmetice necorespunzatoare.

De-asemenea, chiar si aparitia celulelor moarte la nivelul tegumentului este un factor care duce la formarea comedoanelor.

Diagnosticare si tratament

Mai intai de toate, este nevoie de o vizita la un dermatolog Mures, care poate recomanda un examen microbiolgic, prin care va fi exclusa o posibila foliculita. Se pot recomanda analize hormonale, un consult endocrinologic sau un consult ginecologic.

Referitor la tratamente, acestea sunt diferite de la caz la caz, in functie de tipul de acnee, iar dermatologul poate recomanda remedii naturiste pentru a trata acneea, tratamente dermato-cosmetice pentru a trata acneea, tratamente medicamentoase pentru a trata acneea.

Acestea sunt pe scurt, cele mai importante informatii despre acnee, pe care cu totii ar trebui sa le cunoastem.

0 Shares
You May Also Like