Castelul-Iulia-Hasdeu-de-la-Campina-Templul-Spiritist-de-la-poalele-Carpatilor
Castelul Iulia Hasdeu de la Campina – "Templul Spiritist de la poalele Carpatilor"

Castelul Iulia Hasdeu de la Campina – Templul Spiritist de la poalele Carpatilor

0 Shares
0
0
0

Castelul-Iulia-Hasdeu-de-la-Campina-Templul-Spiritist-de-la-poalele-CarpatilorDenumit „Templul Spiritismului”, Castelul Iulia Hasdeu este o atractie spectaculoasa de pe Valea Prahovei, care atrage in orasul Campina atat iubitorii de literatura si istorie, dar si cei fascinati de mister. Atat exteriorul castelului, cat si interiorul sau starnesc admiratia vizitatorilor, fiind o constructie neobisnuita pentru orasul Campina.

Castelul Iulia Hasdeu de la Campina a fost construit de catre Bogdan Petriceicu Hasdeu in memoria fiicei sale, Iulia, intre anii 1894 si 1896. Se considera ca planurile castelului au fost elaborate dupa un dicteu spiritist, acestea fiind transmise de Iulia tatalui sau.

Astfel, cu toate ca Iulia Hasdeu nu avusese pe perioada veiti cunostiinte in domeniu, aceasta ar fi transmis tatalui sau indicatii cu privire la realizarea constructiei, alaturi de numele celor sapte reincarnari ale sale.

Povestea celor 2 Iulii este impresionanta, astfel incat atat sotia cat si fiica acestuia raman cele doua Iulii din viata filologului si scriitorului Hasdeu. Cea de-a doua Iulie, fiica, a fost un geniu, ce urma sa devina prima femeie doctor in litere a Facultatii din Paris, daca nu ar fi murit la varsta de doar 19 ani de tuberculoza.

De asemenea, Iulia Hasdeu este si primul roman care a absolvit Facultatea Sorbona din Paris. Pentru a-si alina suferinta cumplita cauzata de pierdea fiicei sale, Hasdeu continua sa practice spiritismul la Campina, pentru a comunica cu fiica sa.

Cu toate ca in Primul Razboi Mondial Castelul Iulia Hasdeu de la Campina a fost afectat, in anii 1962-1964 acesta a fost restaurant si a fost transformat in muzeu, fiind inaugurat la data de 9 aprilie 1965 Muzeul Memorial „B. P. Hasdeu”.

Persoanele care aleg sa viziteze acest minunat loc vor fi impresionati de arhitectura sa deosebita, ce aminteste de o fortareata, dar si de salile castelului, astfel in prima sala se afla salonul de primire al doamnei Iulia Hasdeu, unde se afla bustul de marmura al acesteia.

In cea de-a doua sala, sufrageria, sunt expuse portrete ale familiei pictate in medalioane pe peretii camerei, iar in cea de-a treia sala, respectiv Templul Castelului, se afla o statuie a lui Iisus, aceasta fiind cel mai inalt turn. Sala a 4 este reprezentata de biroul de lucru al filologului, cu portretele savantului, ale sotiei si ale fiicei lor.

Cea de-a cincea sala este dedicata Iuliei Hasdeu si cuprinde papusa Iuliei, alaturi de o sculptura, bustul Iuliei, realizat de catre Ioan Georgescu din marmura de Carrara in anul 1890, alaturi de jurnalul si caietul ei de matematica.

Camera unde se desfasurau sedintele de spirism este cea de-a sasea sala a castelului, aceasta gazduind un porumbel de piatra, o luneta astronomica, un sfesnic si o statueta a lui Iisus. Valoarea acestui castel este deosebita, atat prin legendele care il invaluie, cat si prin arhitectura sa unica si simbolurile mistice aflate in fiecare colt al cladirii. Ciferele 3 si 7 detin o semnificatie aparte, astfel incat exista 3 turnuri, 3 pivnite si scari formate din 7 trepte.

Fie ca sunteti fascinate de misticism, cat si de literatura si istorie si de personalitatea deosebita a Iuliei Hasdeu si a savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, puteti vizita Castelul Iulia Hasdeu de la Campina pentru a trai o experienta cu totul memorabila.

0 Shares
You May Also Like