Care sunt caracteristicile foliei profesionale pentru solarii si sere?

Care sunt caracteristicile foliei profesionale pentru solarii si sere?

0 Shares
0
0
0

Cu siguranta in cazul in care va ocupati de cultivarea legumelor, aveti o multime de cunostinte in ceea ce priveste serele si solariile, si stiti sa va alegeti de pe https://www.regalfermierul.ro/folie-profesionala-solarii, folia potrivita.

In cazul in care nu aveti experienta in crearea serelor sau a solariilor, dar aveti intentia sa va ocupati de cultivarea legumelor, cu siguranta trebuie sa cunoasteti cateva detalii importante.

In ceea ce priveste structura acestora, veti alege lemnul. Marea problema poate veni insa cand trebuie sa alegeti folia profesionala de sere si solarii, insa pe https://www.regalfermierul.ro/folie-profesionala-solarii, puteti gasi cea mai buna folie. In urmatoarele randuri vom prezenta cateva dintre cele mai importante caracteristici ale foliei pentru sere si solarii. Iata asadar care sunt acestea:

Durata de viata

Durata de viata a foliei de polietilena, este cu siguranta prima caracteristica de luat in calcul. Aceasta este limitata datorita proceselor de degradare provocate de razele solare si caldura. Polietilena copolimeri este un material ieftin, insa chiar daca nu are un pret mare, este bun pentru un sezon, motiv datorita caruia este folosita pentru serele/solariile sezoniere. Daca alegeti folia creata din acest material, in fiecare an trebuie sa cumparati folie pentru sere si solarii.

Folia de polietilena cu mai multe straturi, care este cunoscuta si ca folie multistratificata, are o garantie de cel putin 4 ani, iar producatorii promit o durata de viata de cel putin 6-7 ani. Tinand cont de aceste detalii insa, este firesc faptul ca folia multistratificata pentru solarii si sere, este mai costisitoare decat folia din polietilena copolimeri.

Grosimea foliei

Folia folosita pentru crearea serelor/solariilor poate fi de grosimi diferite, acestea variind de la 100 pana la 200 microni. Foliile care au grosimi de 150 pana la 200 microni se folosesc pentru serele/solariile permanente, nu pentru cele sezoniere. Folia de 200 microni se potriveste foarte bine conditiilor climatice ale tarii noastre.

Transparenta

Folia transparenta este cea mai indicata si este cel mai des achizitionata, pentru a beneficia de un maxim de lumina pentru culturile de mici dimensiuni, iar astfel se va spori productivitatea recoltei. Datorita faptului ca folia este transparenta, aceasta este potrivita in special in zonele in care luminozitatea este redusa; dar aceasta folie este utila si serelor modulare ultra-moderne.

Modalitati de prindere a foliei

Dupa ce se ridica structura serei/solarului se trece la urmatoarea etapa, si anume la cea de prindere a foliei. Indiferent de tipul foliei, se poate utiliza set profil zincat simplu sau dublu. Folia care este triplustratificata simpla, se mai poate prinde si cu cleme de prindere, dar si cu set profil de aluminiu cu sarma.

Totodata se mai poate prinde si cu set profil simplu de aluminiu, in timp ce folia triplustratificata dublu inflata se poate prinde cu set profile PVC “mama-tata”.

Controlul condensului

Folia care se foloseste la construirea solariilor si a serelor este tratata cu aditivi anticondens, care mai sunt cunoscuti si sub denumirea de aditivi anti-picurare). Folia care este tratata cu acesti aditivi nu permite formarea picaturilor de apa, dat fiind faptul ca acestea au rol negativ asupra plantelor, favorizand riscul de aparitie a bolilor, si reducand coeficientul de transmisie a luminii.

Reducerea pierderii de caldura in timpul noptii

In timpul zilei razele soarelui ajung in interiorul serelor si al solariilor incalzind aerul si solul. Pe timpul noptii, atunci cand aerul se raceste, va fi emanata caldura acumulata in sol.

In serele/solariile care sunt incalzite necesitatile energetice scad cu 10-20%, depinzand de seninatatea cerului. Daca se foloseste folie dubla inflata, folia cu infrarosu se instaleaza spre interior, cu scopul de a retine caldura in timpul noptii.

Reducerea cresterii de temperatura in timpul zilei

In zonele unde razele soarelui sunt foarte puternice, blocarea partiala a spectrului infrarosu contribuie la scaderea temperaturii din interiorul serei/solarului. Pot fi adaugati pigmenti selectivi stratului din exterior a foliei, cu scopul de a reflecta sau de a absorbi radiatia cu infrarosu care nu este benefica in procesul de crestere a plantelor.

Controlul difuziei luminii

Difuzia luminii este o proprietate care a fost recent adaugata de catre producatorii de folii pentru sere si solarii. Folia mareste cantitatea de lumina difuza care ajunge la plante, si augmenteaza lumina transmisa frunzelor inferioare. Aceasta proprietate este deosebit de importantaa pentru culturile inalte.

Transmisia luminii

Transmisia luminii este o caracteristica a foliei, care variaza foarte mult in functie de tipul de aditivi care au fost aplicati pe folie. Transmisia mai poate fi afectata si de depunerile de praf sau de mizeria depusa, si nu in ultimul rand, de deteriorarile plasticului. Tocmai acestea sunt motivele datorita carora unii producatori prefera sa fabrice folie care are proprietati anti-statice si care resping praful, mizeria.

Acestea sunt asadar cateva dintre cele mai importante detalii pe care cu siguranta toti cei care isi doresc sa isi construiasca o sera sau un solar, ar trebui sa le cunoasca, pentru a reusi sa isi aleaga cea mai potrivita folie.

0 Shares
You May Also Like