Multi oameni fac o confuzie intre chirurgia cosmetica si chirugia plastica, considerand ca sunt unul si acelasi lucru. Chiar daca majoritatea chirurgilor plastici aleg sa practice chirurgia cosmetica, din punct de vedere tehnic exista o mare diferenta intre acestea doua.
Chiar daca amandoua au menirea de a imbunatati aspectul pacientului, ele implica studii, calificari si tehnici diferite.
Chirurgia cosmetica
Chirurgia cosmetica are scopul de a imbunatati aspectul fizic si implica principii, tehnici si proceduri care vizeaza aspectul exterior al pacientului. In esenta, ea se axeaza pe imbunatatirea simetriei, a proportiilor si a aspectulu estetic. Se poate aplica pe zona gatului, a capului si a corpului, toate avand functii normale.
Astfel, chirurgia cosmetica vizeaza doar imbunatatirea aspectului fizic. Ea poate fi practicata si realizata de medici din diferite domenii medicale (chirurgie generala, obstetrica-ginecologie, medicina interna, medicina de familie, dermatologie, etc), inclusiv de chirurgii plasticieni.
Pregatirea pentru un medic chirurg cosmetician se poate realiza sub forma unui stagiu de un an, sau prin urmarea unor cursuri de durata mica pe diferite teme (implanturi mamare, liposuctie, etc).
Iata ce se se incadreaza la interventii chirurgicale cosmetice:
- Imbunatatirea aspectului – augmentare, lifting, reducere a surplusului de piele;
- Conturare a corpului – tratament ginecomastie, liposuctie, abdominoplastie;
- Conturare faciala – remodelare barbie, pometi, rinoplastie;
- Intinerire faciala – lifting pleoape, lifting facial sau lifting gat;
- Intinerire – Botox, tratamente de umplere, remodelare faciala cu laser.
Chirurgia plastica
Chirurgia plastica are ca scop repararea defectelor si reconstruirea aspectului si a functiilor normale. Ea este o specializare a chirurgiei dedicata remedierii defectelor faciale si corporale din nastere, dobandite in urma arsurilor, a cancerului, a bolilor sau a accidentelor.
Implica mai multe specializari si necesita un rezidentiat special.
Obiectivul ei este acela de a corecta zone ale corpului care nu sunt functionale, dar sunt reconstructive in mod natural. Desi majoritatea chirurgilor plasticieni aleg sa urmeze o specializare suplimentara si, totodata, sa efectueze si interventii chirurgicale cosmetice, instruirea lor se bazeaza pe chirurgia plastica reconstructiva.
Iata exemple de proceduri ale chirurgiei plastice:
- Repararea chirurgicala a arsurilor;
- Reconstruirea sanilor;
- Repararea anomaliilor congenitale;
- Chirurgia mainilor;
- Eliminarea cicatricilor inestetice.
Educatie si specializare
Chirurgia plastica necesita finalizarea unui program de rezidentiat postuniversitar de specilitate. Medicii care au obtinut certificatul de chirurgi plastici, trebuie sa termine un program de rezidentiat de chirurgie generala si, in plus, inca doi ani de rezidentiat de chirurgie plastica.
Desi programele de rezidentiat pot include si chirurgie cosmetica, nu exista o pregatire specializata in fiecare procedura cosmetica.
Deci, certificarea de chirurg plastician implica un anumit nivel de pregatire si experienta fata de chirurgia cosmetica.
Chirurgia cosmetica poate fi privita ca o specialitate a celei plastice si, in general, nu este acoperita de asigurarile de sanatate. Pe de alta parte, chirurgia plastica este considerata necesara, costurile ei fiind acoperite de asigurarile medicale.
Concluzie
Chirurgii plasticieni au la baza o pregatire si un rezidentiat de specialitate si pot realiza atat chirurgie plastica cat si chirugie cosmetica, in timp ce medicii chirurgi cosmeticieni nu pot realiza decat interventii care tin de chirugia cosmetica.
Sunteti interesat de chirurgie estetica Cluj? Vizitati site-ul nostru si aflati mai multe informatii!