burj-arab
burj-arab

Burj Al Arab-Dubai

0 Shares
0
0
0

burj-arabBurj Al Arab se autodeclara singurul hotel de sapte stele din lume, o distinctie destul de greu de depasit, asta in cazul in care nu apare o alta constructie, indeajuns de curajoasa pentru a se recomanda drept primul hotel de opt stele din lume. Hotelul situat in Golful Persic este, in orice caz, cel mai inalt de pe mapamond, cu doar 60 de metri mai scund decat Empire State Building.

Intr-o tara a petrolului, care detine una din cele sase macarale-excavator existente pe glob si care construieste cea mai inalta cladire din lume, cel mai mare mall si cea mai mare statiune de schi indoor (acoperita), Burj Al Arab-ul desavarseste doar imaginea unei lumi a luxului si a opulentei – Dubai (supranumit si Las Vegasul Orientului Mijlociu).

De la inaltimea celor 54 de etaje ale sale, Burj Al Arab-ul se impune triumfator, facandu-le pe toate celelalte hoteluri insirate pe plaja sa arate ca niste mici moteluri de pe marginea autostrazii. Ridicat pe o insula artificiala, a carei constructie a durat trei ani, accesul la hotel se face printr-un pod privat. Privelistea este impresionanta, mai ales noaptea, cand sistemul exterior de iluminat proiecteaza asupra hotelului o paleta de lumini pastelate. Burj Al Arab-ul are in spate o investitie de peste 650 de milioane de dolari, care va fi amortizata, potrivit estimarilor specialistilor, abia dupa un secol.
In cazul in care nu esti oaspete al hotelului, nu ai voie sa intri doar ca sa arunci o privire. Chiar si pentru a intra la receptie, de unde pot fi admirate acvariul inalt de doua etaje si fantanile muzicale cu lumini laser, trebuie sa platesti.
Daca nu iti permiti o noapte de cazare la Burj Al Arab, atunci trebuie sa iti faci macar o rezervare la unul din cele sapte restaurante ale hotelului si sa prezinti detaliile cardului tau de credit, pentru a garanta o cheltuiala minima de 100 de dolari. Mai mult, pentru a intra in hotel, trebuie sa prezinti la poarta confirmarea rezervarii, pe care o primesti sub forma unui sms pe telefonul mobil. De abia dupa ce personalul de la poarta considera ca indeplinesti si regulile de cod vestimentar, te poti considera fericitul oaspete al celui mai luxos hotel din lume.
Insa toate aceste eforturi vor fi rasplatite cu prisosinta, odata ce ai intrat in lumea luxului si a rasfatului, supranumita “Turnul Arabilor”. Atriumul din hol este, cum era de asteptat, cel mai mare din lume. Peretii incaperii sunt imbracati in foita din aur, iar distanta dintre podea si tavan este de peste 180 de metri, indeajuns incat sa incapa doua Statui ale Libertatii puse una peste alta.
Designul interior a fost realizat de arhitectul Khuan Chew, acelasi care s-a ocupat si de palatul sultanului din Brunei. Toate camerele Burj Al Arab-ului sunt duplex-uri, cu scari din marmura si majordomi personali. Televizoare din plasma cu rame din aur, produse de baie in valoare de sute de dolari si 13 sortimente de perne sunt doar cateva dintre facilitatile standard, o noapte de rasfat costand intre 1.000 si 15.000 de dolari.
burj-al-arab2Apartamentele regale au paturi rotitoare cu baldachin, covoare cu imprimeu de leopard si tavane din sticla. Tariful in acest caz este si el superior – 28.000 de dolari/noapte, fara mic dejun inclus. Printre cei mai recenti oaspeti se numara Bill Clinton, Nelson Mandela si David Beckham.
Unul dintre cele sapte restaurante ale hotelului este suspendat la 180 de metri deasupra oceanului, in timp ce altul are un decor subacvatic, accesul realizandu-se printr-un submarin simulat. Oaspetii sunt transferati la aeroport cu elicopterul sau cu masina (Rolls Royce, BMW), dupa preferinte.
Extraordinarele servicii oferite de Burj Al Arab sunt specifice intregii lumi arabe, si Dubai-ului in special – puternic ancorate in dorinta de a fi cat mai bune si mai impresionante…cu alte cuvinte, perfecte. O singura sedere la Burj Al Arab schimba definitiv perceptia despre lux, se poate spune ca echivaleaza cu a fi emir pentru o zi.Intrebarea care ramane este: cand se transforma ‘mult’ in ‘prea mult’? Care sunt granitele dintre opulenta si exces? Trece Burj Al Arab de ele? Singurii care pot da un verdicat sunt distinsii oaspeti ai luxosului hotel de sapte stele din lume.

Cladirea are 60 de etaje si 321 metri inaltime, si a fost proiectata de arhitectul britanic Tom Wright. Tema acestuia a fost bine definita: crearea unei cladiri simbol pentru orasul Dubai, asemeni Casei Operei pentru Sydney sau Turnului Eiffel pentru Paris.

Si, se pare ca scopul a fost atins.

Ca si forma, constructia imita o ambarcatiune tipic araba, cu vele, numita dhow, intre cele doua laturi, simbolizand velele, desfasurandu-se un atrium imens de 180 metri inaltime.
Constructia Burj Al Arab a demarat in anul 1994, fiind necesari nu mai putin de trei ani pentru realizarea fundatiei, in timp ce cladirea propriu zisa a fost inaltata in mai putin de trei ani!

burj-al-arab3230 de piloni din beton, infipti in nisip la 40 de metri adancime fixeaza fundatia formata din roci masive si beton. Constructia contine peste 70.000 metri cubi de beton si 9000 tone de otel!

Daca exteriorul Burj Al Arab este expresia unei arhitecturi ultramoderne, interiorul, proiectat de designerul Khuan Chew, este un mixaj luxos de stiluri occidentale si orientale.
Burj Al Arab se mandreste cu 8.000 metri patrati acoperiti cu foite de aur de 22 de carate si 24.000 metri patrati de marmura!

Chiar daca are dimensiuni impresionante, hotelul beneficiaza doar de 202 apartamente. Cel mai mic ocupa insa o suprafata de 169 metri patrati, in timp ce cel mai generos are 780 metri patrati.
Iar preturile sunt pe masura: de la 1.000 de dolari pentru o noapte, pana la 28.000 de dolari pentru o nopate in apartamentul regal.

Cateva cuvinte si despre restaurantele hotelului. Unul dintre acestea, Al Muntaha, este renumit pentru panorama superba pe care o dezvaluie asupra Dubaiului, de la cei 200 de metri inaltime unde este amplasat, in timp ce un alt restaurant, Al Mahara, isi incanta oaspetii cu un acvariu de peste un milion de metri cubi de apa. Peretii acestuia sunt realizati din sticla acrilica de 18 cm grosime!

De la inaugurarea sa in 1999 si pana astazi, Burj Al Arab a atras in egala masura aprecieri si critici.
Burj Al Arab este un simbol al evolutiei tehnologiei constructiilor, cat si un exponent al opulentei dusa la extrem.


0 Shares
You May Also Like