“Ceea ce distruge relatiile si cauzeaza cele mai multe certuri este nesiguranta” – Olivia Wilde.
Nesiguranta este o stare interioara in care te simti amenintat si/sau cumva nepotrivit. Am simtit cu totii asta, mai mult sau mai putin, la un moment dat in viata noastra. Dar desi este destul de normal sa ai indoieli cu privire la propria persoana sau la propriile actiuni din cand in cand, nesiguranta cronica iti poate sabota succesul in viata si poate afecta in mod deosebit relatiile intime.
Nesiguranta cronica iti fura linistea si te impiedica sa te implici alaturi de partener intr-un mod relaxat si autentic. Actiunile care vin din nesiguranta – faptul ca ceri mereu asigurari si confirmari, gelozia, acuzele si spionajul – erodeaza increderea, nu sunt deloc atragatoare si pot indeparta, mai devreme sau mai tarziu, un partener.
Desi multi oameni au tendinta sa creada ca nesiguranta vine din ceva ce partenerul a spus sau a facut, realitatea este ca de cele mai multe ori nesiguranta provine din noi insine. Sentimentul poate avea ca punct de pornire primii ani din viata, cu un atasament nesigur fata de parinti, sau pot aparea dupa ce am fost raniti sau respinsi de o persoana care a contat foarte mult.
Nesigurantele sunt mentinute si construite in jurul faptului ca te raportezi in mod negativ la alti oameni si te judeci prea aspru, avand un dialog interior extrem de critic.
Majoritatea nesigurantelor in relatie au la baza sentimente irationale de frica – teama ca nu esti destul de bun, teama ca nu vei fi bine fara un partener, teama ca nu vei gasi niciodata pe cineva mai bun, teama ca nu esti demn sa fii iubit.
Cand incepi sa remarci acel sentiment coplesitor de nesiguranta, exista cateva lucruri pe care le poti face ca sa te salvezi.
1. Fa-ti un bilant al valorilor
Cand te simti nesigur, te concentrezi de cele mai multe ori pe ceva ce simti ca iti lipseste. In cele mai reusite relatii, fiecare partener aduce diferite calitati si puncte forte, care le completeaza pe ale celuilalt. Este posibil, astfel, sa fiti egali in multe feluri.
Pentru a te simti mai sigur intr-o relatie iti va fi de un real folos sa stii ce anume ai de oferit celeilalte persoane. Nu trebuie sa fii bogat sau frumos ca sa oferi ceva, iar trasaturile de personalitate sunt mult mai importante in ansamblul calitatii unei relatii.
Gandeste-te la trasaturile pe care le ai ca persoana – poate esti dragut, de incredere, amuzant, bun sau comunici bine. Acestea sunt trasaturi pe care majoritatea oamenilor le apreciaza la partenerul lor.
Apoi gandeste-te la felul in care ii imbunatatesti viata partenerului tau: il faci sa se simta iubit, sprijinit si fericit? Acestea sunt lucruri pe care oricine si-ar dori sa le simta atunci cand sunt intr-o relatie, dar din pacate multi nu le simt. Gandeste-te mai degraba la ce ai de oferit, decat la ceea ce iti lipseste, iar asta iti va schimba in mod cert perspectiva.
Daca cel de langa tine nu apreciaza ceea ce ai de oferit, atunci este pierderea lui.
2.Construieste-ti respectul de sine
Cercetarile au indicat faptul ca oamenii care manifesta un grad mai mare de nesiguranta in relatia de cuplu au tendinta sa aiba un respect de sine mai scazut. Atunci cand nu esti multumit de ceea ce esti in interior, e natural sa iti cauti validarea in afara ta.
Insa daca vei incerca sa te simti mai bine cautand aprobarea partenerului, te vei gasi intr-o situatie pierzatoare, indiferent despre ce relatie vorbim. Cand starea ta de bine depinde de altcineva, renunti la toata puterea pe care o ai!
Un partener normal nu va vrea sa duca o astfel de povara si il poti indeparta in acest fel.
Daca te simti bine cu cine esti, este o situatie castigatoare pentru relatia ta. Vei ajunge in acest fel sa te bucuri de starea de bine care vine natural din faptul ca te placi, iar increderea in sine este o calitate atragatoare, ce il face pe partener sa vrea sa se apropie si mai mult de tine.
Construirea respectului de sine nu este o misiune atat de grea pe cat poate parea. Increderea in sine vine odata cu experienta, dar exista doi pasi pe care ii poti face pentru a-ti imbunatati rapid modul in care gandesti despre tine.
Invata sa opresti vocea critica din interiorul tau si sa practici auto-compasiunea, iar in plus reseteaza-te si concentreaza-te pe aspectele care iti plac la tine, mai degraba decat pe cele care nu iti plac.
3. Mentine-ti independenta
O relatie sanatoasa este compusa din doi oameni sanatosi. Daca vei deveni excesiv de prins intr-o relatie, vei avea parte de granite mai putin definite si un sens foarte vag al propriilor tale nevoi.
Mentinerea identitatii de sine si grija constanta fata de nevoile tale pentru o stare de bine personal, sunt cheia catre mentinerea unui echilibru sanatos in relatia ta de cuplu. Atunci cand nu depinzi de relatia ta ca sa iti indeplinesti toate nevoile, te vei simti mai sigur cu privire la viata ta per ansamblu.
Faptul ca esti o persoana independenta, in viata careia se intampla lucruri si in afara relatiei, te face, pe de alta parte, un partener mai interesant si mai atragator.
Modurile de a-ti mentine independenta includ: sa iti faci timp pentru prieteni, pentru ceea ce te intereseaza si pentru hobby-urile tale, sa iti mentii independenta financiara, sa ai in continuare obiective de auto-depasire, care sunt separate de obiectivele legate de relatie. In esenta, ideea este simpla: Nu uita sa fii tu!
4. Ai incredere in tine
Pentru a te simti sigur intr-o relatie, trebuie sa ai incredere in cealalta persoana dar, si mai important, sa inveti sa ai incredere in tine.
– Ai incredere in tine ca indiferent de ceea ce va face partenerul tau, TU vei avea grija de TINE.
– Ai incredere in tine ca nu iti vei ignora intuitia cand iti va spune ca ceva nu este in regula.
– Ai incredere in tine ca nu iti vei ascunde propriile sentimente chiar de tine insuti.
– Ai incredere ca iti vei indeplini nevoile.
– Ai incredere in tine ca nu iti vei pierde simtul propriei identitati.
– Ai incredere in tine ca, daca relatia nu va functiona, vei putea sa pleci si totusi sa fii un individ complet functional.
Atunci cand ai incredere in tine, este aproape o garantie ca te vei simti sigur. Daca ti se pare dificil sa ajungi la acest grad de incredere in propria-ti persoana, poti lucra cu un specialist care sa te ajute sa inveti sa faci asta.
Este important sa iti amintesti intotdeauna ca nimeni nu e perfect – cu totii venim cu un fel de bagaj. Dar nu trebuie sa fim perfecti pentru a fi fericiti, sanatosi si pentru a avea o relatie sigura. Cand nu te mai gandesti tot timpul la ceea ce gandesc cei din jur si iti mentii atentia asupra ta, nu ai cum sa nu devii o persoana mai buna si o varianta mai sigura a ta.