Adesea utilizat ca prim pas în procesul standard de diagnosticare a cancerului, ecografia oferă multe beneficii: poate fi efectuată relativ rapid și eficient din punct de vedere al costurilor fără a expune pacientul la radiații. Ca tehnică non-invazivă, a fost utilizată ca procedură de screening sau preliminară după ce o masă este detectată sau suspectată.
Totuși, fie din cauza dimensiunii, fie a locației în corp, nu toate tipurile de cancer pot fi vizualizate prin ecografie. Mai mult, o ecografie nu poate produce imagini cu același nivel de detaliu sau claritate ca un CT sau scanare MRI, nici nu poate confirma un diagnostic de cancer de una singură, deoarece doar o biopsie este cea mai definitivă metodă de testare pentru un tumoră malignă și de determinare a tipului de cancer. Cu toate acestea, ecografia poate asista în mai multe moduri diagnosticul cancerului.
Ca teste de imagistică, ecografiile creează imagini ale organelor interne folosind unde sonore de înaltă frecvență. Undele sonore lovesc organele și reverberă înapoi către transductor, care apoi procesează undele reflectate, le convertește în imagini ale organelor sau țesuturilor țintite și le proiectează pe ecranul computerului.
Undele sonore ecou în mod unic când se reflectă de pe țesutul sănătos față de cel anormal, ajutând medicii să detecteze o posibilă tumoră. Cu toate acestea, ecografia nu doar că detectează, dar poate și diferenția caracteristicile interne ale unei mase. În funcție de densitatea țesutului evaluat, forma și intensitatea ecourilor de ultrasunete pot varia.
Datorită diferitelor modele de ecou, medicii pot distinge între tumori solide și chisturi pline cu lichid. O masă chistică este mai probabil să fie benignă, spre deosebire de cele cu componente solide care sunt mai probabil să fie maligne.
Mai mult, ecografiile pot fi utile în urmărirea pacienților odată ce cancerul a fost detectat. Acest lucru include evaluarea maselor în timp pentru a determina răspunsul lor sau lipsa acestuia la diverse tratamente. Pentru pacienții cu cancer cunoscut, evaluarea pe termen lung este de asemenea posibilă pentru a detecta dovezi de recidivă, dovedind că ecografia este un instrument valoros pentru monitorizare.
Deoarece ecografiile identifică localizarea țesutului anormal, acestea pot fi folosite și pentru a puncta locația unei tumori pentru a ghida o procedură de biopsie sau aspirație. De exemplu, o ecografie poate fi utilizată pentru a marca limitele unei tumori înainte de îndepărtarea acesteia. În plus, ecografiile pot ajuta medicii să vizualizeze tumori în anumite zone ale corpului care nu se văd bine pe radiografii.
De ce să colaborați cu clinica de ecografie din Cluj?
Având în vedere rolul critic pe care sistemele de ecografie îl joacă în detectarea țesuturilor anormale și în ghidarea procedurilor de tratament al cancerului, este important să vă asigurați că tehnologia dvs. de ecografie este funcțională în permanență. La clinicile specializate in ecografie Cluj, exista echipamente care să satisfaca toate nevoile unei persoane utilizând cunoștințe ample despre tehnologia ecografiei. Sunt acoperite toate aspectele ecografiei și se pot oferi servicii pentru aproape orice investigatie. Specialistii din domeniu fac tot ce este necesar pentru a menține clienții mulțumiți.