Nvidia Rtx 3080 – data de lansare pret si specificatii

Nvidia Rtx 3080 – data de lansare pret si specificatii

0 Shares
0
0
0

Odata cu lansarea Nvidia GeForce RTX 3080 si a seriei RTX 3000 in general, care se presupune ca va avea loc in acest an, zvonurile, scurgerile si speculatiile se acumuleaza in mod surprinzator pentru GPU-urile de noua generatie ale Nvidia. Acestea includ un posibil prim aspect al flagship-ului si o sansa ca Nvidia sa faca din RTX 3080 un killer pentru gpu-ul concurent si anume AMD Big Navi.

RTX 3080 ar putea fi doar un zvon deocamdata, dar scurgerile cu privire la Nvidia Ampere au fost rasunatoare, multi dintre internauti speculand ca ar putea fi arhitectura grafica pentru aceasta lista viitoare a GPU-urilor de consum. Acum, Nvidia a anuntat recent Ampere pentru Data Center, la fel cum a facut-o atunci cand Nvidia Volta a precedat placile grafice Nvidia Turing, fara a mentiona jocurile pe PC sau seria GeForce. Cu toate acestea, asta nu inseamna ca nu vom vedea efectiv GeForce RTX 3080 anul acesta.

CEO-ul Nvidia, Jensen Huang, a spus deja ca microarhitectura Ampere pe 7nm va fi utilizata pentru toate placile sale de generatie viitoare, ceea ce inseamna ca urmatoarele carduri GeForce vor fi si pe baza Ampere. Avand in vedere ca partenerii AIB isi vor fi eliminat stocurile existente, pentru a se pregati pentru o lansare Nvidia Ampere si un nou raport care spune ca atat AMD cat si Nvidia vor lansa cardurile grafice de generatie urmatoare in Septembrie anul acesta, este probabil sa vedem aceste carduri pe rafturile magazinelor, catre sfarsitul lunii Octombrie 2020.

Ne aflam la doar cateva luni de la data zvonului de lansare a RTX 3000, asa ca ne-am gandit sa adunam tot ce stim si am auzit pana acum, despre aceste GPU-uri RTX de generatie viitoare de la Nvidia.

Sa trecem la subiect:

  • Ce este rtx 3080? Urmatorul flagship Nvidia GeForce
  • Cand se lanseaza? Posibil in August 2020
  • Cat va costa? Pretul va fi probabil aproximativ in aceeasi categorie cu Nvidia GeForce RTX 2080

Data lansarii RTX 3080

O vreme, fabrica de zvonuri a sugerat ca vom vedea urmatoarea serie GeForce, care isi va face aparitia la GTC sau la GPU Technology Conference din Martie. Dar, de atunci, Nvidia si-a anulat revelatiile „interesante” ale placilor grafice lansate la GTC. De atunci, Nvidia a anuntat oficial Nvidia Ampere pentru Data Center. Si, asa cum era de asteptat, a facut acest lucru inaintea lansarii seriei RTX 3000, la fel ca atunci cand a lansat Volta in Mai 2017, cu mai mult de un an inainte de Turing.

Din fericire, se pare ca nu trebuie sa asteptam pana in 2021 pentru a avea o privire in detaliu a cardurilor RTX de generatie urmatoare. In trecut, lineupurile Nvidia GeForce au fost lansate la distante de aproximativ doi ani. Spre exemplu, Nvidia GeForce GTX 1080 a fost anuntat in Mai 2016, GeForce RTX 2080 urmand sa-l succeada in August 2018. Timpul dintre GTX 980 si GTX 1080 a fost un pic mai scurt, cel din urma ajungand pe piata, in Septembrie 2014. Totusi, ca regula generala, am putut conta istoric ca exista o noua linie de placi grafice la fiecare doi ani, lansata de catre cei de la Nvidia.

 

Tweaktown a raportat ca Nvidia intentioneaza sa dezvaluie arhitectura Ampere GPU in luna August a acestui an si sa o lanseze in Septembrie la Computex 2020. Acest lucru este foarte probabil, deoarece este similar cu modul in care Nvidia a lansat Turing la Gamescom in August 2018 si ar marca un ciclu de 2 ani pentru cardurile de generatie curenta. Mai mult, se spune ca partenerii AIB isi elimina stocul acum si se presupune ca se pregatesc pentru o lansare a Nvidia Ampere in trimestrul 3 2020.

Am auzit, de asemenea, ca Nvidia GeForce RTX 3080 Ti, care poate fi cu pana la 40% mai rapid (sau chiar mai mult dupa unele opinii) decat predecesorul sau si care ruleaza cu frecvente de ceas extrem de rapide de pana la 2,2 GHz, precum si cu memorie video de 18 Gbps, ar putea fi lansat pana la sfarsitul anului 2020 Cu modul in care merg de obicei aceste lucruri, nu vom sti de fapt cand RTX 3080 este pe drum pana cand Nvidia va fi gata. De fapt, nu vom sti nici daca se va numi RTX 3080.

RTX 3080 – pret

Deoarece suntem atat de departe de o potentiala versiune GeForce RTX 3080, evident ca nu avem idee cat va costa. Dar asta nu inseamna ca nu putem face un pic de speculatii in acest sens.

Cardurile grafice Nvidia Turing au inregistrat o crestere mare a preturilor peste predecesorii lor Pascal si aproape ca ne asteptam sa se intample acelasi lucru cu ceea ce urmeaza. Cu toate acestea, am auzit cateva zvonuri care sugereaza ca placile grafice pentru urmatoarea generatie vor fi mai accesibile. Acestea fiind spuse, acest zvon se invarte in jurul unor alte zvonuri conform carora cardurile vor fi fabricate folosind procesul de fabricatie Samsung 7nm EUV (ultraviolet extrem).

Un lucru care trebuie sa fie luat in considerare absolut atunci cand vorbim despre pretul RTX 3080 este „Big Navi”. Cand Nvidia Turing a ajuns pe piata, practic a fost complet de neatins, de concurenta celor de la AMD. Chiar si cand echipa Red a anuntat Radeon VII in Februarie 2019, a fost total incapabila sa detroneze RTX 2080. Concurenta s-a incalzit definitiv de atunci.

Atat seria Radeon RX 5700, cat si Radeon RX 5600 XT au determinat ca Nvidia sa scada preturile ca raspuns, iar amenintarea cu „Big Navi” care ar putea bate RTX 2080 Ti cu 30% sau peste, ar putea obliga Nvidia sa renunte la politica sa de preturi. Cu toate acestea, nu vom cunoaste pretul RTX 3080 pana cand nu vom vedea ca Nvidia ridica voalul – sau cel putin pana cand vor exista zvonuri mai substantiale, din surse de incredere.

man-holding-video-card

Specificatii RTX 3080

Am vazut o multime de speculatii cu adevarat vagi si zvonuri in jurul presupuselor specificatii RTX 3080, dar exista unele constante: ca va fi pe 7 nm si va fi mai rapid decat RTX 2080. A doua ar trebui sa fie super evidenta, desigur – de ce Nvidia ar scoate noi carduri grafice daca nu sunt semnificativ mai rapide?

Celalalt zvon, procesul de fabricatie de 7 nm, este mult mai interesant. Daca ati urmarit competitia AMD vs Intel in ultimul an, probabil sunteti constienti ca unul dintre lucrurile care au pastrat AMD in topul lumii procesoarelor pentru desktop, este faptul ca a reusit sa adopte pe deplin 7 nm in timp ce Intel, cel putin cand vine vorba de desktop, a ramas blocat la procesul de 14 nm. Daca Nvidia va fi capabila sa adopte un proces de fabricatie de 7 nm pentru RTX 3080, AMD nu va avea o viata usoara.

Daca aceste zvonuri sunt adevarate, ar insemna ca Nvidia ar putea spori semnificativ performanta – pana la 50% in functie de unele zvonuri – in timp ce va creste eficienta energetica in mod semnificativ. Daca acest proces evoluat va fi combinat cu tehnologia DLSS, care va face absolut parte din orice card de grafica pe care Nvidia il va lansa pe viitor, ar putea duce la disponibilitatea placilor grafice 4K in sectorul intermediar, pentru prima data.

Toata acea putere necesita un sistem de racire mult mai eficient, astfel incat imaginile scurse recent, care arata un prototip al modelului Nvidia GeForce RTX 3080, cu un nou design uimitor al ventilatorului,  par a fi destul de reale.

Leaker-ul hardware kopite7kimi a speculat, de asemenea, ca RTX 3080 ar putea utiliza GPU GA102-200 si ca ar putea exista doar o placa grafica RTX 3090 (varful de gama), care va contine acest gpu. Exact cat de rapid si de puternic ar fi RTX 3080, este prea devreme sa spunem. Exista un GPU Nvidia cu 33 de teraflop, 24 GB de memorie si un ceas de 1,11 GHz care a fost reperat recent intr-un raport, precum si un altul cu 124 de unitati de calcul. Desi acestea pot fi prea puternice pentru a fi RTX 3080, ar putea sa sugereze si cum ar putea arata Nvidia GeForce RTX 3080.

Am vazut chiar si unele scurgeri specifice, in special una de la leaker-ul hardware KittyCorgi, care sugereaza ca flagship-ul de noua generatie al Nvidia ar putea veni cu pana la 20 GB VRAM. Desigur, aceasta este o scurgere pe care nu o putem crede 100%, dar ar putea demonstra teoria noastra ca urmatoarea arhitectura grafica pe care Nvidia o va anunta, va fi de fapt pentru profesionisti. Quadro RTX 6000, de exemplu, detine 24 GB de GDDR6 – dar costa si 4.000 USD.

In acest moment, daca ar trebui sa afirmam ceva sigur, am sugera ca aceste specificatii scurse sunt destinate unui card Nvidia Quadro sau Tesla sau poate chiar urmarirea Nvidia Titan V. Oricum ar arata GeForce RTX 3080, ne indoim serios ca l-am vazut deja.

Intre timp, o alta scurgere masiva de la Moore’s Law (un youtuber) dezvaluie un GPU GA102 care teoretic va fi cea mai buna oferta pentru consumatori, a Nvidia. Este foarte probabil sa fie numit RTX 3080 Ti si pare sa fie o o adevarata bestie grafica, cu frecvente extrem de rapide de pana la 2,2 GHz, oferind 21 TFlops de performanta bruta, memorie video 18Gbps – cu 864 GB / s latime de banda si aproximativ 40% mai rapid decat 2080 Ti.

0 Shares
You May Also Like