Montaj lustra

Montaj lustra

0 Shares
0
0
0

Cei care isi doresc ca locuinta lor sa arate impecabil, cu siguranta ar trebui sa isi indrepte atentia si spre un magazin lustre, pentru a achizitiona lustrele ideale pentru fiecare incapere a locuintei lor.

Ei bine, lustra este o lampa decorativa ideala pentru o locuinta, iar montajul acesteia se face pe tavan. Plafoniera sau “aplica” dupa cum mai este cunoscuta de catre restul lumii, este corpul de iluminat care trebuie fixat lipit pe peretele tavanului, cu un capac din plastic sau din sticla.

In ceea ce priveste montajul lustrei, trebuie precizat faptul ca ar fi indicat ca de aceasta operatiune sa se ocupe un electrician profesionist, sau o persoana care are experienta in montajul lustrelor.

Mai intai de toate, cel care se ocupa de montarea lustrelor trebuie sa se uite pe tavan pentru a localiza firele trase, si pentru a vedea cate fire trase sunt. Dupa aceea, trebuie localizat care este firul comun (firul comun fiind cel care vine direct din doza).

Apoi trebuie localizata impamantarea, iar aici trebuie precizat ca la majoritatea blocurilor nu exista impamantare, insa la case da. Deasemenea, mai trebuie facuta o localizare a firului sau a firelor din intrerupator.

Ei bine, nici procesul de localizare al firelor nu este atat de usor, insa vom discuta despre acest aspect in continuare.

Daca discutam despre intrerupator cu doua butoane montat iar sus pe tavan ajung 3 fire, atunci trebuie verificat cu un creion de tensiune care sunt firele care au curent. Aici trebuie precizat faptul ca butoanele intrerupatorului trebuie sa aiba aceiasi pozitie.

Daca un fir este depistat ca avand curent, atunci acela este firul comun si trebuie marcat cu banda izolatoare. In cazul in care nici un fir nu are curent, atunci trebuiesc puse ambele intrerupatoare pe cealalta pozitie si verificat din nou. Daca doua fire sunt la fel iar unul nu, cel singur trebuie marcat cu banda izolatoare.

In cazul in care discutam despre o lustra cu doua becuri, trebuie mentionat faptul ca la lustra cu becurile montate se cupleaza un MAVO si se veridica intre firele care inchid circuitul. Aici un fir trebuie sa fie comun, iar acela trebuie marcat. Firul comun trebuie conectat in tavan la firul marcat cu banda izolatoare, iar celelalte doua fire trebuiesc conectate unul la un fir, iar celalalt la singurul fir ramas.

Un amanunt foarte important de amintit aici este acela ca pentru montajul lustrei sau a plafonierei, cea mai simpla solutie ar fi aceea de a utiliza un detector de metale pentru a marca locul unde nu este inficat nimic, pentru a realiza gaurile.

Cei care nu au aceasta varianta, ar trebui sa dea gauri pentru dibluri langa firele din tavan, din partea opusa intrerupatorului, iar pentru a micsora pericolul ar trebui sa dea gauri la o distanta de 2-3 centimetri de firele din tavan.

Un amanunt extrem de important este acela ca daca se va da gaura in fire iar acestea se vor rupe, va fi nevoie ca tavanul sa fie spart, iar pretul lucrarii va fi extrem de scump.

0 Shares
You May Also Like