Unul dintre cele mai vechi dar si mult contestate festivaluri ale Europei este Il Palio di Siena, sau altfel denumit „Festivalul capetelor rupte”. Acesta se desfasoara de multi ani in „Piazza del Campo”, in centru istoric al Sienei.
Acest festival se tine de doua ori pe an si este unul dintre cele mai cunoscute evenimente italiene pe mapamond. Datele cand are loc sunt 2 iulie si 16 august. Locul de desfasurare „Piazza del Campo” , piata din chiar centrul orasului Siena.
Motivatia aparitiei acestei nebunii se pierde in negurii timpului, dar se pare ca e aparitia sfintei Fecioare Maria langa casele lui Provenzano Salvani. Aceasta aparitie miraculoasa este recunoscuta in istorie cu numele de „Madonna di Provenzano” si in cinstea ei a avut loc prima cursa in 16 August 1656.
Il Palio este o traditie istorica care se desfasoara la Siena de sute de ani, direct legata de aparitia cartierelor orasului , asa zisele Contradas di Siena. Aceste contradas sunt mici institutii care au proprii oratori, guvernatori, embleme si imnuri, sfinti considerati patroni spirituali. La inceputuri erau 59 de astfel de contrade in Siena , dar in zilele noastre mai sunt doar 17. Dintre acestea doar 10 contrade participa la fiecare Palio, sapte datorita dreptului castigat in timp si altele trei prin tragere la sorti.
Contradele au aparut pentru prima oara la mijlocul secolului al 15-lea pentru a sarbatori ceva evenimente solemne. Erau reprezentat, la inceputuri, de mici sculpturi in lemn constand in animale : o girafa, o gasca, un lup, facute de tinerii apartinatori contradei respective. Curand dupa aceea aceste contrade au inceput sa se intreaca in diverse competitii ca vanatoarea de tauri ( oprita in 1590), cursa cu tauri (pana in 1650), curse cu magari si chiar un joc denumit „Giouco delle Pugna”.
Palio este singurul joc care a supravietuit timpului dintr-o multitudine de jocuri si competitii care au avut loc in Siena. Pregatirile pentru acest concurs au loc cu mult timp inainte si sunt foarte minutioase. Cu patru zile inainte de fiecare cursa celebra piata centrala a Sienei devine pista de cursa, acoperindu-se cu un strat usor de pamant si punandu-se pe margini protectii pentru jockeyi care vor cadea in timpul evenimentului, si veti vedea nu sunt deloc putini.
Piata in sine este foarte potrivita pentru astfel de evenimente, avand o forma perfect rotunda , in stilul amfiteatrelor romane.
Totul in jur , ferestre, balcoane, etc este pregatit pentru vizitatori, in jurul a 33.000 de locuri pe scaune, dar nu sunt niciodata suficiente, locurile vanzandu-se cu mult inainte de ziua desfasurarii cursei. In centrul pietei sunt deasemenea 28.000 de locuri in picioare,dar nici ele nu sunt de ajuns pentru turistii care vin din toate colturile lumii. In aceste doua curse toata populatia Sienei concureaza pentru marele premiu : un banner de matase vopsit manual. Fiecare Contrada este reprezentata de un grup de tineri numiti „Comparsa”, aranjatica atare: un tobosar, doi purtatori de steag, un „Duce”, doi miri, un paj care duce steagul contradei cu inca doi paji care ii duc emblemele.
Iar la urma vine jockeul pe calul decorat de cursa desemnat sa reprezinte Contrada numit soprallasso, iar in spatele lui un alt mire care inchide alaiul.
In cadrul paradei istorice puteti vedea costumele originale, vechi datand de prin perioada 1430-1480. Un intreg ritual al acestei parade face ca spectacolul sa fie unul extrem de plin de culoare si istorie(datorat costumelor originale si steagurilor si emblemelor extrem de viu colorate). Dupa ce acest tur se termina si toti isi iau pozitia in centrul pietei incepe un alt show plin de culoare si indemanare:purtatorii steagurilor din toate Contradele incep un spectacol extrem de frumos prin ceea ce se numeste „gioco delle bandiere”. Acesta consta in faptul ca arunca steagurile toti in sus si le prind inainte de a cadea pe pamant intr-un ritm si o coregrafie a culorii si miscarilor absolut fascinante.
Toate acestea descrise mai sus nu sunt decat preludiul a ceea ce reprezinta punctul culminant al lui Il Palio di Siena, adica cursa nebuna de cai. Cand ultimul cal apare la linia de start multimea incepe sa devina nebuna. Jockeyi fac trei ture roata pietii , timp in care multimea urla de ai senzatia ca intregul oras se va prabusi peste tine.
Si apoi….. incepe ceea ce este recunoscuta sub urmatoarele denumiri ” Cursa nebuna”, „Cursa capetelor rupte „, dar parca cel mai frumos „Il Palio di Siena”. Pentru a intelege cu adevarat ce este acest Palio am pus mai jos un filmulet a unei curse desfasurate in 2008.
Daca ati participat vreodata la Il Palio va invitam sa ne spuneti si noua mai multe pe forum. Vizionare placuta!