Despre pizza napoletana

Despre pizza napoletana

0 Shares
0
0
0

Atunci cand faci o comanda pizza probabil ca nu stii despre istoria pizzei. Iti povestim mai multe in acest articol.

Infiintata in 1984, Associazione Verace Pizza Nepoletana (“True Neapolitan Pizza Association”) a stabilit reguli specifice care trebuie urmate in cazul in care o pizzerie va numi produsul autentic Neapolitan:

Trebuie sa fie coapta intr-un cuptor cu arderea lemnului; trebuie sa fie realizata in intregime manual (fara ajutorul unui mixer); nu trebuie sa aiba un diametru mai mare de 35 de centimetri; si nu poate fi mai groasa de o treime de centimetru la mijloc, printre alte cerinte. Fulgi de ardei rosii zdrobiti sunt optional.

Nimeni nu stie cum a aparut

Exista cateva teorii concurente pentru originea etimologica a cuvantului pizza: cuvintele grecesti antice (pentru “patiseria fermentata”) si pitta (“paine de tarate”), cuvantul italian pizzicare (adica “a scoate rapid de la cuptor “); si cuvantul pizzo german, adus in Italia in secolul al saselea de Lombarzi.

Rosiile nu au fost intotdeauna o componenta cruciala

Pizza a aparut mult inainte ca exploratorii europeni sa aduca rosiile inapoi in Lumea Noua la sfarsitul anilor 1500, dar in cele din urma si-au facut drumul pe pizza si au devenit o componenta esentiala a pizzei pe care le cunoastem astazi. Nimeni nu stie exact cine a fost prima persoana care a adaugat rosiile la pizza, dar ar trebui sa fim foarte multumiti pentru aceasta inventie.

Marginea exterioara este numita Cornicione

Daca vreti sa-i impresionati pe prietenii dvs., data viitoare cand mancati pizza si cineva lasa in urma “oasele”, intrebati-i de ce nu au mancat cornicione (spune “cor-nee-cho-nay”), marginea sau blatul. Nu-l numiti crusta; acesta este numele pentru baza pe care sunt adaugate topping-urile. Si da, aceasta inseamna ca cea mai recenta creatie a Pizza Hut ar trebui sa fie denumita tehnic o pizza cornicione cu pui fierbinte.

Nu veti gasi felii de pizza in Italia

Pizzele din Italia tind sa fie servite intregi (de exemplu, cele mici Napolitane) sau taiate in patrate sau dreptunghiuri dintr-o tava mare, numita pizza al taglio. Pizzele mari si rotunde pe care le gasiti in New York sunt o inventie americana – versiuni mai mari pentru pizza napolitana. Vanzatorii de pizza din New York vand si pizza intreaga, dar pentru cei care nu isi pot permite o pizza intreaga, vanzatorii au taiat felii si pe care le vand pentru cativa centi, iar pizza la felie este ceva comun in America.

Al doilea razboi mondial a adus pizza la mase

Garnizoanele stationate in Italia in timpul celui de-al doilea razboi mondial au descoperit pizza acolo si nu au uitat de ea. Ei si-au adus aceste preferinte culinare inapoi in statele de origine, iar in curand felul de mancare, care pana atunci se limita la cartierele italiene, a devenit un fenomen national. Primul lant de pizza al tarii, Shakey’s, a fost fondat in Sacramento in 1954.

Exista mai multe variatii regionale

Probabil sunteti familiarizati cu pizza din New York si Chicago, dar cum ramane cu pizza Detroit, care este gatita si coapta in tavile industriale vechi? Sau stilul “apizza” din stilul New Haven, care are o crusta subtire, uneori arsa, care este putin gumata? Ce zici de pizza de la St. Louis, care este taiata sub forma de patrat, coapta, acoperita cu branza Provel? Soiurile regionale continua sa uimeasca.

Stabiliti un obiectiv pentru a le incerca pe toate – va fi cu siguranta o provocare gustoasa!

0 Shares
You May Also Like