De cate tipuri sunt ecranele smartphone-urilor?

De cate tipuri sunt ecranele smartphone-urilor?

0 Shares
0
0
0

Cei mai multi dintre utilizatorii care isi cauta un smartphone nou, pun mare pret pe display, iar aici nu ne referim la display Huawei, display Samsung, ci la tehnologia care sta in spatele acestuia. Iata asadar despre ce este vorba.

Tipuri de panou

Exista multe tipuri de afisaje utilizate in telefoanele inteligente: LCD, OLED, AMOLED, Super AMOLED, TFT, IPS si alte cateva care se gasesc mai rar pe smartphone-uri in zilele noastre, cum ar fi TFT-LCD. Unul dintre cele mai frecvent intalnite telefoane cu gama medie pana la mare este acum IPS-LCD. Dar ce inseamna toate acestea?

LCD

LCD inseamna Liquid Crystal Display, iar numele sau se refera la o gama de cristale lichide iluminate de un fundal, iar omniprezentitatea si costul relativ scazut le face o alegere populara pentru smartphone-uri si multe alte dispozitive.

LCD-urile tind, de asemenea, sa functioneze destul de bine in lumina directa a soarelui, deoarece intregul afisaj este iluminat din spate, dar sufera de o reprezentare a culorii potential mai putin precisa decat ecranele care nu necesita o iluminare de fundal.

In cadrul smartphone-urilor, aveti afisare TFT si IPS. TFT reprezinta tranzistorul cu film subtire, o versiune avansata de LCD care foloseste o matrice activa (cum ar fi AM in AMOLED). Matrica activa inseamna ca fiecare pixel este atasat individual la un tranzistor si condensator.

Principalul avantaj al TFT este costul sau relativ redus de productie si contrastul crescut in comparatie cu LCD-urile traditionale. Dezavantajul LCD-urilor TFT este necesarul de energie mai mare decat al altor LCD-uri, unghiuri de vizualizare mai putin impresionante si reproducerea culorilor. Din aceste motive, si din costurile scazute ale optiunilor alternative, TFT-urile nu mai sunt folosite in mod inteligent pe smartphone-uri.

IPS reprezinta comutarea in plan si este o imbunatatire suplimentara a ecranelor LCD TFT. Ofera o reproducere mai buna a culorilor si, in special, unghiuri de vizualizare imbunatatite in comparatie cu LCD-urile TFT. Face acest lucru prin utilizarea a doua tranzistoare pentru fiecare pixel combinat cu o iluminare de fundal mai puternica. Dezavantajul este ca acestea necesita mai multa putere decat alte tipuri de afisaje non-LCD Cu toate acestea, in general utilizeaza mai putina putere decat un afisaj TFT.

Exista si alte acronime pe care multi le vedeti combinate cu IPS, cum ar fi IPS-NEO. In acest caz, este un nume proprietar pentru o tehnologie creata de JDI care pretinde ca elimina scurgerile de iluminare din fundal, dar functioneaza in acelasi mod esential ca orice alt afisaj IPS-LCD.

AMOLED

AMOLED reprezinta o dioda care emite lumina organica cu matrice activa. Desi acest lucru poate parea complicat, de fapt nu este. OLED este un material organic care, asa cum sugereaza si numele, emite lumina atunci cand trece un curent prin el. Spre deosebire de panourile LCD, care sunt iluminate in spate, afisajele OLED sunt „intotdeauna oprite”, cu exceptia cazului in care sunt selectati pixeli individual.

Aceasta inseamna ca ecranele OLED au negru mult mai pur si consuma mai putina energie atunci cand pe ecran sunt afisate culori negre sau mai inchise. Cu toate acestea, temele de culoare mai deschisa pe ecranele AMOLED folosesc mult mai multa putere decat un ecran LCD folosind aceeasi tema. Ecranele OLED sunt, de asemenea, mai costisitoare pentru a produce decat LCD-ul.

Deoarece pixelii negri sunt „opriti” pe un ecran OLED, raporturile de contrast sunt de asemenea mai mari comparativ cu ecranele LCD. Ecranele AMOLED au o rata de actualizare foarte rapida, dar in partea de jos nu sunt la fel de vizibile in lumina directa a soarelui, precum LCD-urile retroiluminate. Inregistrarea ecranului si degradarea diodei (pentru ca sunt organice) sunt alti factori de luat in considerare.

Pe partea pozitiva, ecranele AMOLED pot fi mai subtiri decat ecranele LCD (deoarece nu necesita un strat retroiluminat) si pot fi, de asemenea, flexibile.

0 Shares
You May Also Like