Oricine are o masina si-a dorit la un moment dat sa isi imbunatateasca masina, fie in ce priveste viteza, fie aspectul, fie zgomotul produs etc. In general modificarile aduse masinilor sunt dintre cele mai minore, cum ar fi: montarea unor jante cromate, introducerea de beculete sub numarul de inmatriculare sau chiar sub masina, aplicarea de folii pe geamuri, vopsirea masinii in diverse moduri sau aplicarea de abtibilduri (flacari, flori, ochi, fulgere etc).
Dar ce se intampla daca masina nu iti apartine si nu stii cum a fost realizata “imbunatatirea”? Ai fi tentat sa cumperi o masina modificata? Modificarea admisiei de aer sau a evacuarii pot sa creasca puterea masinii si sa scada consumul de combustibil, dar poti avea incredere ca au fost facute cum trebuie? Modificarile la motor pot fi cu adevarat benefice, dar pot creste si pretul masinii. Pentru a fi sigur ca iti cumperi o auto rulata care merge bine si care nu a avut probleme legale, este important sa ii verifici istoricul.
Situatiile in care poti cumpara masini tunate
Exista situatii in care masini in curs de modificare sunt date spre vanzare. Unul dintre motive este ca proprietarul masinii nu mai este interesat in modificarea masinii respective si doreste sa o vanda pentru a-si lua alta care are o parte din caracteristicile dorite.
In acest caz, cel care va cumpara masina, daca va exista o asemenea persoana, va trebui sa investeasca el insusi in ce a mai ramas de modificat la masina. In aceasta situatie exista avantajul faptului ca stii ce se face la masina si, in plus, poti sa alegi tu ce alte modificari vrei.
In cazul in care masina este deja tunata si tu nu vezi decat ca ea se comporta aparent bine dupa un test-drive, trebuie sa nu te limitezi la asta. In marea majoritate, lucrarile de imbunatatire a unei masini folosesc piese aftermarket, nu originale, care pot afecta in timp fiabilitatea masinii, atat timp cat lucrarea nu este bine facuta, sau piesele nu sunt combinate cum trebuie.
Un alt aspect care trebuie sa-ti dea de gandit este puterea masinii: cu cat este mai mare decat ce a iesit din fabrica, cu atat este posibil sa ai probleme in viitor cu masina.
La ce trebuie sa fii atent cand cumperi o masina tunata
Nimic din ce este in exces nu e bun. O crestere minima a puterii si a vitezei masinii nu ar trebui sa afecteze motorul sau celelalte componente, insa cand puterea sa creste semnificativ, aceasta poate si va afecta celelalte piese ale masinii, care, la randul lor, vor trebui inlocuite sau modificate ca sa corespunda noilor cerinte ale motorului. Lucrarile de modificare a unei masini trebuie sa vina cu o anumita garantie, si la fel, si piesele folosite in lucrari.
Daca imbunatatirile sunt facute la un atelier auto recunoscut si care functioneaza legal, vei primi garantie si la manopera, si la piese, dar ce se intampla daca modificarile au fost facute chiar de proprietar sau de altcineva care munceste ca mecanic part-time si nu are niciun fel de document prin care sa iti poata oferi o garantie a muncii sale?
Faptul ca masina a ajuns la o anumita putere nu trebuie sa fie de ajuns ca el si-a facut treaba bine. Masina poate sa capete o anumita performanta si in secunda urmatoare sa ii explodeze motorul sau sa ajunga in sant. Siguranta este cea mai importanta, si daca nu puteti afla la ce atelier s-au facut lucrarile de imbunatatire, recomandarea este sa nu cumparati masina.
Verifica inainte de a cumpara!
Pentru a sta departe de probleme, aflati numarul de identificare a vehiculului pe care doriti sa il cumparati si verificati-i istoricu. Veti afla, astfel, informatii precum: reparatiile prin care a trecut masina, daca a fost raportata vreodata ca fiind furata, daca a fost folosita ca masina de inchiriat sau in regim de taxi, daca a fost importata / exportata, daca a trecut prin vreun incendiu sau inundatie, numarul de kilometri si mult mai multe.