Cum poti avea o dieta echilibrata?

Cum poti avea o dieta echilibrata?

0 Shares
0
0
0

Dieta echilibrata este una care ne ofera toate substantele nutritive de care avem nevoie pentru functionarea optima a corpului nostru.

O nutritie echilibrata ofera proportia potrivita de macronutrienti (carbohidrati, proteine si grasimi), micronutrienti (vitamine, minerale si antioxidanti) si fibre, in functie de caracteristicile noastre personale: varsta, sex, inaltime, activitate fizica, stil de viata si alte afectiuni, cum ar fi, de exemplu, care sufera de o patologie.

Dieta noastra trebuie sa mentina un echilibru si sa fie sanatoasa. Ce inseamna acest lucru? Ca trebuie sa acopere toate cerintele noastre nutritionale cu alimente sanatoase si nu cu alimente care ne pot compromite sau dauna sanatatii. Potrivit OMS, a face o dieta sanatoasa si echilibrata in timpul vietii noastre ne ajuta sa prevenim malnutritia, bolile netransmisibile (diabet, boli de inima, accidente cardiovasculare si cancer) si diferite afectiuni. Un produs recomandat este Curmale Medjool Bio, 1 kg.

Cum ar trebui sa arate o dieta echilibrata?

O dieta echilibrata se caracterizeaza prin faptul ca are 6 calitati:

  • Adaptat. Dieta trebuie sa fie complet personalizata in functie de particularitatile fiecarei persoane asa cum am mentionat anterior, de programul lor, de conditiile economice, de starea lor emotionala etc.
  • Acesta trebuie sa furnizeze in cantitatile potrivite toate substantele nutritive si fibrele de care corpul nostru are nevoie.
  • Satisfacator. Nu putem uita ca mancarea este o placere, este important ca alimentele, cantitatile si preparatele sa fie adecvate si placute pentru a ne satisface.
  • Variat. Pentru a scapa de monotonie, este foarte recomandabil sa variati gama noastra de alimente si sa fie proaspete si sezoniere.
  • Suficient in energie. Faptul ca dieta noastra ofera energia de care avem nevoie este important atat pentru buna functionare a corpului nostru, cat si pentru a preveni excesul de greutate si toate afectiunile si patologiile asociate. Pentru a pierde in greutate, cea mai buna optiune este de a face o dieta echilibrata pentru a slabi in care aportul caloric si nutritiv este controlat, pentru a reduce greutatea evitand deficitele nutritionale si compromitand sanatatea.
  • In conditii de siguranta. Nu ar trebui sa ne puna sanatatea in pericol, ar trebui sa previna toxiinfectiile alimentare si sa evite ingestia de componente daunatoare.

Sfaturi pentru a urma o dieta sanatoasa si echilibrata

Pentru ca dieta noastra sa fie echilibrata si sanatoasa, trebuie sa fie bogata in alimente de origine vegetala, adica sa includa acest grup de alimente in fiecare zi in meniul nostru pentru a asigura contributia unor vitamine si minerale de care corpul nostru are nevoie. De asemenea, ne ofera apa si fibre. Este important ca acest lucru sa fie suficient in ceea ce priveste:

  • Carbohidrati de absorbtie lenta, deoarece acestea sunt principala noastra sursa de energie.
  • Proteine pentru sinteza tesuturilor, hormonilor si enzimelor. Ele contribuie, de asemenea, la buna functionare a celulei si a sistemului imunitar, printre alte functii.
  • Grasimile, necesare pentru buna stare a membranelor celulare, pentru a stoca energie, pentru a mentine temperatura corpului stabila…
  • Fibrepentru a regla tranzitul intestinal si pentru a avea grija de flora bacteriana. In plus, in dietele de slabire este deosebit de interesant, deoarece contribuie la senzatia de mai satul.
0 Shares
You May Also Like