Pentru cei care au auzit termenul de “certificat iso 9001”, insa nu stiu ce inseamna ISO 9001, trebuie precizat faptul ca acesta este un standard global de managment al calitatii.
Zeci sau chiar sute de mii de companii din mai bine de 100 de tari au adoptat acest standard, si se pare ca inca exista o multime de tari din intreaga lume care se afla in curs de adoptare a standardului.
De ce opteaza firmele pentru acest standard? Ei bine, raspunsul este unul cat se poate de simplu, si anume ca el controleaza calitatea si economiseste banii. Clientuu cu siguranta asteapta acest lucru, iar firmele concurente de regula folosesc acest standard.
Standardul ISO 9001 poate sa fie aplicat in orice tip de firma si de organizatie, indiferent de cat de mare este firma, de cat de multi angajati are aceasta sau de domeniul in care firma isi desfasoara activitatea.
Standardul ISO 9001 poate sa fie util si sa ajute atat firmele care sunt axate pe productie, cat si firmele care sunt axate pe prestarea de servicii. Acest standard ajuta firmele sa atinga cele mai inalte standarde ale calitatii recunoscute si respectate la nivel mondial.
Cat despre ISO, trebuie mentionat faptul ca este o prescurtare de la Organizatia Internationala pentru Standardizare, si isi are sediul in Elvetia. Aceasta organizatie a luat nastere in anul 1947, cu scopul de a dezvolta standardele comune internationale din foarte multe domenii de activitate. Membrii ISO provin din mai bine de 150 de organe nationale de standardizare.
Intorcandu-ne la Standardul ISO 9001, trebue mentionat faptul ca acesta este fara doar si poate, cel mai popular standard din seria ISO 9000, si este singurul standard care face parte din aceasta serie, in care organizatiile se pot certifica.
Pentru prima data, Standardul ISO 9001 a fost publicat in anul 1987 de catre ISO, iar versiunea curenta a standardului a fost eliberata in luna septembrie a anului 2015.
Standardul ISO este extrem de util pentru fiecare tip de companie, dat fiind faptul ca acesta ajuta companiile sa isi organizeze procesele pentru a documenta si pentru a revizui structura, responsabilitatile si nu in ultimul rand procesele fara de care nu se poate ajunge la un management eficient in organizatie.
Standardul ISO 9001 cuprinde informatii despre subiecte precum urmatoarele:
– cerintlee pentru sistemul de management al calitatii, si chiar si informatii care privesc documentarea, planificarea si interactiunea proceselor;
– responsabilitatile managementului;
– managementul de resurse, pana si resurse umane, dar si mediul de lucru al unei organizatii;
– realizarea unui produs, iar aici sunt inclusi chiar si pasii de la design la produs finit;
– masurarea, analiza si nu in ultimul rand imbunatatirea sistemului de management al calitatii prin intermediul unor activitati precum audituri interne si actiuni de corectare si preventie.
Asadar, tinand cont de faptul ca discutam despre un standard important al calitatii, este cat se poate de firesc faptul ca antreprenorii din Romania si nu numai, sa implementeze cat mai rapid acest standard in companiile pe care le detin si pe care le conduc.