Ce este incarcarea rapida a smartphone-ului?

Ce este incarcarea rapida a smartphone-ului?

0 Shares
0
0
0

Smartphone-urile din zilele noastre dispun de multe caracteristici si functii speciale, iar incarcarea rapida este una dintre acestea. Vom discuta in randurile care urmeaza despre acest tip de incarcare smartphone, care este deosebit de eficienta. In plus accesorii telefoane pentru incarcarea rapida (incarcatoare fast charger) puteti gasi la preturi atractive, in orice magazin gsm online sau offline.

Intelegerea incarcarii rapide

Puterea unei incarcari este masurata in amperaj si tensiune. Amperajul (sau curentul) este cantitatea de energie electrica care curge de la baterie la dispozitivul conectat, in timp ce tensiunea este rezistenta curentului electric. Inmultirea voltilor cu amperi va ofera putere, masura puterii totale.

Pentru a face o incarcare mai rapida a dispozitivului, majoritatea producatorilor fie cresc impulsul, fie variaza tensiunea pentru a creste cantitatea de energie potentiala. Majoritatea standardelor de incarcare rapida variaza de obicei tensiunea mai degraba decat sa creasca amperajul.

Porturile USB 3.0 standard de iesire la un nivel de 5V / 1A pentru dispozitive mai mici, cum ar fi wearables. Majoritatea telefoanelor si a altor dispozitive sunt capabile sa gestioneze 5V / 2.4A. Pentru incarcare rapida, incarcatoarele cresc tensiunea pana la 5V, 9V, 12V si nu numai, pentru ca amperajul creste pana la 3A si mai sus.

Retineti, dispozitivul dvs. va prelua doar atata putere cat circuitul sau de incarcare este proiectat. Pentru ca incarcarea rapida sa functioneze, aveti nevoie de un telefon sau alt dispozitiv cu un circuit de incarcare capabil sa utilizeze unul dintre standardele de incarcare rapida si un adaptor si cablu activat pentru acelasi standard.

Tip de incarcare rapida

Apple Quick Charging

Incepand cu iPhone 8, toate telefoanele Apple accepta incarcare rapida. Cu exceptia cazului in care detineti un iPhone 11 Pro sau 11 Pro Max, probabil ca utilizati unul dintre adaptoarele lente 5W ale Apple pentru a va incarca telefonul.

Apple utilizeaza USB Power Delivery pentru incarcare rapida si sustine ca veti vedea o crestere de 50% a duratei de viata a bateriei in doar 30 de minute. Pentru a obtine aceste viteze, trebuie insa sa utilizati cel putin un adaptor de 18 W cu un cablu USB-C-to-Lightning. Un adaptor mai puternic nu va dauneaza telefonului, dar este putin probabil sa va ajute.

MediaTek Pump Express

Anumite telefoane bazate pe MediaTek folosesc standardul companiei Pump Express, care vine in diferite versiuni pe diferite dispozitive. Pump Express 2.0+ este in principal pentru chipset-urile low-end ale MediaTek si functioneaza cu porturi de incarcare micro USB si USB-C. Incarcarea maxi-urilor la 15W utilizeaza tensiunea variabila de la 5V la 20V in combinatie cu 3A sau 4.5A de curent.

Pump Express 3.0 si Pump Express 4.0 sunt in mare parte identice. Ambele se bazeaza pe 5A de curent si utilizeaza USB Power Delivery 3.0. Diferenta este ca Pump Express 4.0 accepta si propria tehnologie proprie de incarcare wireless, precum si la incarcare wireless Qi la 5W.

Incarcare rapida Motorola si TurboPower

Motorola utilizeaza doua standarde diferite de incarcare rapida proprie, Rapid Charging si TurboPower. In mare parte, telefoanele mai putin costisitoare ale companiei Moto E si si Moto G folosesc Rapid Charging, care ofera incarcare de 10W prin micro USB sau USB-C. Ofera o usoara imbunatatire fata de incarcarea de baza de 5 W, dar nu va asteptati sa vedeti timpi de incarcare super-rapizi.

Telefoanele de gama medie si emblema ale Motorola folosesc o tehnologie diferita numita TurboPower de 15W si 18W.

Incarcare rapida Qualcomm

Cel mai frecvent standard de incarcare rapida este Qualcomm Quick Charge din cauza naturii pe scara larga a chipset – uri ale companiei. Quick Charge 3.0 creste dinamic tensiunea de la 3.2V la 20V, desi puterea maxima pentru ambele standarde este de 18W.

Asta inseamna, teoretic, telefoanele cu o capacitate de 3.500mAh la 4.500mAh pot castiga o incarcare de aproximativ 80 la suta in doar 35 de minute cand bateria este epuizata. Quick Charge 3+ aduce viteze de incarcare similare chipset-urilor mai putin costisitoare.

Quick Charge 4+ restrange intervalul de tensiune in timp ce pompeaza amperajul. Ofera 5V intre 4,7 A si 5,6A sau 9 V la 3A. Dispozitivele cu incarcare rapida 4+ utilizeaza porturi USB-C si sunt conforme cu livrarea de alimentare USB. De asemenea, au un al doilea cip de gestionare a puterii, care permite pana la 28W de putere fara supraincalzire.

Qualcomm a anuntat recent incarcare rapida 5. Noul standard accepta incarcare rapida la 100 W si poate reincarca complet o baterie de 4.500mAh in doar 15 minute. Acesta va fi initial acceptat pe chipset-urile Snapdragon 865 si pe viitoarele procesoare Qualcomm premium.

 

0 Shares
You May Also Like