Au beneficii pentru sanatate fructele uscate?

Au beneficii pentru sanatate fructele uscate?

0 Shares
0
0
0

Stafidele, smochinele uscate, chipsurile de banana, chipsurile de nuca de cocos, prunele si alte fructe uscate sunt promovate ca o alternativa naturala si mai sanatoasa fata de tratamentele zaharoase.

Bogate in carbohidrati, fibre, vitamine si antioxidanti simple si complexe, aceste fructe uscate pot fi achizitionate la cele mai atractive preturi atunci cand va indreptati atentia spre promotii de la Vegis. Dezavantajul este ca acestea sunt bogate in zahar si calorii.

Cautati “furaje de fructe uscate” sau “calorii fructe uscate” online si veti vedea ca cele mai multe alimente care se incadreaza in aceasta categorie sunt incarcate cu carbohidrati. Stafidele , de exemplu, au 493 de calorii si 131 de grame de carbohidrati pe cana ambalata. Strugurii , prin comparatie, ofera doar 61,6 calorii si 15,8 grame de carbohidrati pe cupa – este o diferenta enorma. Sa vedem alte exemple:

 • Prunele – 418 calorii si 111 grame de carbohidrati, inclusiv 12,4 grame de fibre si 66,3 grame de zaharuri pe cana.
 • Prunele crude – 75,9 calorii si 18,8 grame de carbohidrati, inclusiv 2,3 grame de fibre si 16,4 grame de zaharuri pe cana.
 • Chipsuri banane uscate – 480 de calorii si 51,1 grame de carbohidrati, inclusiv 6 grame de fibre si 33 de grame de zaharuri pe cana.
 • Banane crude (felii) – 133 de calorii si 34,3 grame de carbohidrati, inclusiv 3,9 grame de fibre si 18,3 grame de zaharuri pe cana.
 • Cirese uscate – 533 de calorii si 129 de grame de carbohidrati, inclusiv 4 grame de fibre si 107 grame de zaharuri pe cana.
 • Ciresele crude (fara gropi) – 97 de calorii si 24,7 grame de carbohidrati, inclusiv 3,2 grame de fibre si 19,7 grame de zaharuri pe cana.

Unii producatori adauga zahar la fructele uscate pentru o aroma suplimentara, motiv pentru care trebuie sa verificati intotdeauna etichetele. In caz contrar, aceste alimente sunt ambalate cu substante nutritive, in special fibre si vitamine. Cheia este sa va urmariti portiunile.

Beneficiile potentiale ale fructelor uscate

Aceste alimente cu densitate energetica au o valoare nutritiva ridicata . Conform unei revizuiri din 2017 publicata in revista Nutrients, prunele uscate promoveaza formarea osoasa si pot imbunatati densitatea osoasa.

Bogate in fibre si sorbitol, ele actioneaza ca un laxativ natural si pot preveni constipatia. Cercetatorii subliniaza, de asemenea, ca prune uscate sunt o sursa excelenta de vitamina K si potasiu, precum si acizi fenolici care sustin sanatatea generala.

Daca incercati sa restrangeti carbohidratii, schimbati gustarile dvs. pentru cipurile uscate de nuca de cocos. O ceasca are 675 calorii, 7,1 grame de proteine ​​si 25 de grame de carbohidrati – inclusiv 17,9 grame de fibre si 7,1 grame de zahar; daca scadeti fibra, veti obtine 7,1 grame de carbohidrati net. Aceste tratamente delicioase ofera, de asemenea, 18% din doza zilnica recomandata de fier si 4% din doza zilnica recomandata de vitamina C.

Preveniti si gestionati diabetul in mod natural

In ciuda continutului ridicat de zahar, fructele uscate pot ajuta la prevenirea diabetului zaharat si la ameliorarea simptomelor acestuia. In 2017, revista Nutrients a publicat o revizuire surprinzatoare a beneficiilor fructelor si a fructelor uscate.

Cercetatorii au legat consumul de fructe uscate la aporturi nutritive imbunatatite, greutate corporala mai mica si risc redus de diabet. Anumiti antioxidanti din struguri si alte fructe uscate pot ajuta la imbunatatirea raspunsului la insulina si la protejarea pancreasului impotriva inflamatiei si stresului oxidativ.

Imbunatatiti sistemul imunitar

In cazul in care sistemul imunitar are nevoie de un impuls, adaugati fructe de padure goji la dieta dumneavoastra. Aceste super-alimente sunt incarcate cu vitamina A, vitamina C si fier. In plus, sunt mai scazute in calorii si carbohidrati decat alte fructe uscate. Cinci linguri de boabe goji ofera:

 • 98 de calorii;
 • 22 de grame de carbohidrati;
 • 3,6 grame de fibre;
 • 13 grame de zaharuri;
 • 4 grame de proteine;
 • 23 la suta din valoarea zilnica (DV) pe;ntru vitamina C;
 • 150 la suta din DV pentru vitamina A
 • 11% din DV pentru fier.

Vitamina C este cunoscuta pentru proprietatile sale imuna de stimulare. Acest nutrient poate spori apararile naturale ale corpului, va poate proteja pielea de stresul oxidativ si poate preveni infectiile sistemice. Mai mult, reduce daunele oxidative induse de poluantii de mediu si activeaza enzimele care regleaza detoxificarea celulara.

0 Shares
You May Also Like