Top 5 cele mai scumpe sticle de vin vândute vreodată

Top 5 cele mai scumpe sticle de vin vândute vreodată

0 Shares
0
0
0

Producerea vinului se ridică la rangul de artă, având în vedere condițiile de creștere specifice ale strugurilor, care fac ca realizarea unei licori de calitate să fie o îndeletnicire deosebit de dificilă. Astfel, nu este de mirare de ce anumite vinuri, renumite pentru calitatea lor excepțională, au atins prețuri colosale pe piața licitațiilor de-a lungul decadelor.

Procesul de producție al vinului, delicat și complex, este adesea la voia capriciilor vremii, care pot distruge oricând recoltele de struguri. Pe lângă aceste provocări, timpul deține un rol important în maturarea vinului pentru că un vin excelent poate dobândi noi calități dacă este păstrat într-un loc răcoros, armonizând aromele.

Din acest motiv, atât colecționarii, cât și amatorii de vinuri prețuiesc anumite recolte remarcabile, iar o sticlă rară, rămasă neatinsă pe raft, în timp ce restul sunt consumate, poate crea o combinație perfectă între calitate excepțională și prețuri exorbitante la vânzare.

Iată care sunt cele cinci sticle de vin cu cele mai mari prețuri din lume:

Chateau Lafite din 1869 | $230.000

Acest vin a surprins pe toată lumea atunci când la o licitație Sotheby’s organizată în Hong Kong în 2010, o sticlă standard estimată la $60.000 de dolari a fost vândută pentru 230.000. Un colecționar pasionat a achiziționat toate cele trei sticle disponibile ale acestui an, plătind suma totală de $690.000, un record pentru o sticlă standard de vin.

Shipwrecked Heidsieck din 1907 | $275.000

Topul continuă cu o șampanie recuperată din epava unui cargobot suedez, scufundat în apropierea coastelor Finlandei în 1908. Vinul a fost vândut la licitație pentru 275.000 de dolari. Povestea celor 2.000 de sticle recuperate și destinația inițială – Curtea Imperială a Țarului Nicolae al II-lea al Rusiei – și evenimentele istorice asociate, conferă acestei șampanii o valoare deosebită.

Cheval-Blanc din 1947 | $304.375

Aceasta a fost recunoscută ca fiind una dintre cele mai scumpe sticle de vin vândută în istorie, atingând suma de 304.375 de dolari la o licitație Christie’s din Geneva. Acest vin, clasificat A în ierarhia vinurilor Saint-Emilion și recunoscut pentru calitatea strugurilor de Merlot, a fost produs într-un an în care condițiile au fost considerate legendare. Sticla este singura cunoscută în formatul Regal din acea recoltă specială.

Screaming Eagle Cabernet Sauvignon din 1992 | $500.000

Vinul care a sfidat convențiile vechimii în materie de vinuri rare este Screaming Eagle Cabernet Sauvignon din 1992, care s-a vândut pentru suma astronomică de 500.000 de dolari la o licitație de caritate în Napa Valley, în anul 2000. Disponibil doar pentru o perioadă scurtă în 1995, acest vin a fost vedeta evenimentului, atrăgând atenția cunoscătorilor, inclusiv a lui Chase Bailey, un fost executiv al companiei Cisco Systems. Prețul final a fost ajustat datorită naturii caritabile a licitației, însă acesta a rămas în istorie ca unul dintre cele mai scumpe vinuri vândute vreodată.

Romanée-Conti din 1945 | $558.000

Romanée-Conti din 1945 nu este doar cea mai costisitoare sticlă de Burgundia vândută vreodată, ci și cea mai scumpă sticlă de vin din istorie. Achiziționată de un colecționar în 2018, la o licitație Sotheby’s din New York, din colecția lui Robert Drouhin, un nume emblematic pentru Burgundia, această sticlă provine dintr-un soi de vie celebru în regiune. Cu doar 600 de sticle produse, recolta din 1945 a fost etichetată drept „vintage unicorn”, motiv pentru care a depășit toate recordurile de preț pentru o sticlă de vin achiziționată.

Poți cumpara un vin rosu de înaltă calitate din magazinul online al Cramei Budureasca și nu ești nevoit să aloci o mică avere în acest sens. Descoperă chiar acum toate opțiunile disponibile și ia o decizie inspirată!

0 Shares
You May Also Like