oferte-litoral-croatia
Oferte Litoral Croatia

De ce alegem litoralul din Croatia?

0 Shares
0
0
0

oferte-litoral-croatiaCroatia este o tara aparte cuprinsa parca intre doua lumi, in vest se afla coasta mediteraneeana, iar in est campii mlastinoase, muntii impaduriti si vechi fortarete ce aveau ca scop lupta cu otomanii. Croatia are o suprafata de 56.594 km­­­­ patrati cu o populatie de 4.290.612 de locuitori. Capitala acesteia este Zagreb.

Croatia se invecineaza la nord cu Slovenia si Ungaria, la est si sud est cu Serbia, la sud cu Bosnia si Hertegovina si cu Marea Adriatica. Tot cu Marea Adriatica se invecineaza si la vest.

O mare parte din teritoriul Croatiei sunt terenuri arabile, iar croatii au stiut sa profite de acest aspect. Unde terenurile agricole sunt mai bune si aproape de apele Dunarii, Slavei si ale Dravei se cutiva porumb, grau si cartofi. In zonele deluroase si muntoase se cultiva vita de vie, iar in campia Panoniei sunt numeroase ferme agricole ce domina peisajul. Cu toate ca agricultura este prioritara in Croatia, s-a avut grija sa se protejeze anumite teritorii cum ar fi Parcul National Plitvice (Patrimoniu Natural Mondial Unesco), arhipeleagul de pe insula Kornati si alte locuri pitoresti ce acumuleaz un totalde 8% din teritoriul tarii.

Croatia detine foarte multe statiuni cu iesire la mare printre care cele mai cautate Split, Dubrovnik cea din urma fiind cea mai populata de turistii din toata lumea.

La fel de bine putem alege cazare in statiunea Saturn din Romania, statiune ce este in plina dezvoltare cu unitati noi de cazare dar si plaje si terase noi .

Putem vorbi si de o statiune de top din Romania, cu oferte foarte bune de cazare, hoteluri si vile din statiunea Neptun.

Referitor la populatia Croatiei, ea se imparte astfel: 90% sunt croati nativi, 4,5 % sarbi, 0,5% bosniaci, iar restul de 5% reprezinta alte minoritati printre care si unguri, italieni. Limba oficiala nu mai este sarbo-croata, asa cum s-a vorbit in fosta Iugoslavia, oamenii vorbesc in croata, in diverse dialecte locale. Dupa cum era de asteptat limba croata are multe influente italiene si maghiare.

Inca din anul 100 i. Hr. teritoriul actual al Croatiei a fost cucerita de romani si a fost divizat in doua provincii: Panonia si Dalmatia. In secolul VII avarii si slavii au distrus orasul roman Salona, punand capat dominatii romane. Croatia a reusit sa se formeze ca stat pe la sfarsitul secolului al XIX si inceputul secolului XX, insa nu a durat prea mult, acestia fiind atacati de mai multe popoarea, dea lungul timpului fiind sub domanatie habsburgica, otomana si ungara. Tarziu, in anul 1991, mai precis pe 25 iunie Croatia a reusit sa-si proclame independenta.

Croatia este o alegere buna din punct de vedere turistic. Aceasta tare ofera plaja, mare, porturi fermecatoare, padur superbe, castele, fortarete medievale si multe altele.

In vest, pe coasta croata veti gasi arhipeleagul care parca se alatura uscatului, unele insule sunt atat de aproape, in schimb ce altele sunt mai departate, oferind o priveliste minunata. Pe unele insule se cultiva vita de vie si pomi fructiferi, pe alte insulve veti gasi o arhitectura in stil venetian construita pe fundatii romane. Insa principalul punct de atractie pentru turistii care viziteaza coasta croata o reprezinta statiunile de vacanta. Desi nu prea exista plaje cu nisip, tarmul fiind numai din pietris si roca, avantajul sau este apa atat de cristalina ce iti da voie sa vezi fundul marii chiar si la cativa metri adancime.

In nord Losinj impreuna cu canalu sau artificial si Krk sunt cele mai populare statiunii de bai, in timp ce in sud se disting Hvar si Korcula, dar si nenumaratele plaje ce se intaind de la Umag pana la Dubrovnik.

O alta atractie turistica importanta o reprezinta Parcul National Plitvice. Acesta si-a castigat titlul in anul 1949 si este situat la o distanta de 100 km de Senj. Suprafata parcului este de 296 km patrati. In acest parc s-au facut multe filme western, inca din anii 1960. Sunt destule motive pentru care echipele germane de filmare au ales acest parc. Aici veti gasi 16 lacuri formeaza un décor magnific fiind legate printre ele prin cascade; padurile dese umbresc cararile amortite; ierburile si algele tasnesc caniste barbi acvatice din apa curata si multe alte minunatii.

Un alt parc minunat ar fi Krka, de langa Sibenik, ce este un peisaj acvatic nemaintalnit. Aici veti gasi si mori de apa plus o manastire franciscana.

Satele croate sunt si ele o atractie turistica, acestea conservara stilul traditional. Intr-un sat pe numele Hlebine este cunoscut pentru locuitorii sai ce sunt vesiti pentru picturile lor naïve in culori clare cu accente rustice, ce par a fi bine cotate pe piata internationala.

Sunt o multime de lucruri de vizitat in Croatia, asa ca luati in considerare si aceasta tara cand cautati o destinatie de vacanta in Europa.

0 Shares
You May Also Like