Cunoaste importanta controlului tehnic al masinii tale

Cunoaste importanta controlului tehnic al masinii tale

0 Shares
0
0
0

O examinare de referinta in viata unui automobil, testele tehnice sunt supuse unor reglementari stricte care vizeaza imbunatatirea sigurantei rutiere. Neprezentarea vehiculului pentru ITP Cluj-Napoca este o incalcare a traficului care poate duce la sanctiuni grele. Iata un bilant si cateva explicatii cu privire la importanta inspectiei tehnice periodice a masinii.

Ce este controlul tehnic?

Obligatorii din 1992, controalele tehnice periodice au scopul de a identifica vehiculele defecte care sunt potential periculoase pentru siguranta rutiera. Efectuata de profesionisti agreati de stat, este o examinare vizuala cuprinzand puncte de control, de la lumini pana la echipamente de franare, inclusiv componentele sasiului si caroseriei.

Astfel, toate vehiculele particulare, vehiculele utilitare usoare, 4×4 si autocaravanele trebuie sa respecte controlul tehnic din al patrulea an de circulatie, apoi in fiecare an. Totusi, in cazul revanzarii vehiculului, inspectia tehnica trebuie sa aiba o vechime mai mica de 6 luni, chiar daca este la zi. In contextul unei revanzari catre un garaj sau un dealer, nu este necesar sa refaci o verificare daca este la zi.

In plus, vehiculele utilitare usoare cu o vechime de peste 4 ani si cu un GVWR mai mic de 3,5 tone sunt supuse unui control tehnic suplimentar al poluarii in fiecare an.

Stiai? In afara de inspectia tehnica periodica, poti sa iti verifici vehiculul ca masura preventiva, in asteptarea plecarii in vacanta, de exemplu. Acest control tehnic voluntar nu este obligatoriu dar permite, datorita inlaturarii indoielilor, sa calatoresti cu toata seninatatea.

Ce rezulta dupa o inspectie tehnica?

Daca in timpul verificarii tehnice nu este detectata nicio defectiune, vehiculul isi poate relua drumul fara pericol. Daca se observa o defectiune minora, vehiculul poate continua sa conduca fara urmarire. Cu toate acestea, defectul trebuie reparat pentru siguranta.

Daca este diagnosticata o defectiune majora, vehiculul poate fi condus, dar face obiectul unei urmariri in termen de doua luni, pentru a verifica daca reparatia a fost efectuata. In cazul unei defectiuni critice, vehiculul este imobilizat de la miezul noptii din ziua constatarii. O vizita de urmarire este obligatorie in termen de doua luni.

Ce sanctiuni pentru lipsa controlului tehnic?

In lipsa unui control tehnic la zi, risti o amenda, imobilizarea masinii si retinerea actului de inmatriculare a vehiculului. Cu toate acestea, vei beneficia de o fisa de circulatie provizorie pentru a ti se permite sa efectuezi inspectia tehnica a vehiculului. La finalul acesteia, vei putea recupera certificatul de inregistrare pe prezentarea dovezii tale la autoritatile competente.

Controlul voluntar

Atentie! Aceasta vizita nu inlocuieste controlul tehnic de reglementare.

Controlul voluntar se efectueaza in aceleasi conditii ca si controlul tehnic de reglementare. Cu toate acestea, se aplica urmatoarele specificatii:

  • Nu duce la o contra-vizita;
  • Il poti solicita oricand, va acoperi toate sau o parte din toate punctele de control;
  • Se valideaza printr-un proces-verbal de control voluntar fara eliberarea unui autocolant sau stampila pe certificatul de inmatriculare.
  • De asemenea, retine ca acest raport nu poate fi luat in considerare la tranzactionarea unui vehicul care are mai mult de 4 ani.
0 Shares
You May Also Like